Hlavní obsah

Se spalovacími motory nekončíme, zní od BMW

Foto: Michal Jirák

BMW se spalovacích motorů nevzdává. Zatím...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není dne, kdy byste se někde nedočetli, že nějaká automobilka plánuje vyrobit nový elektromobil, a také nebyli šokováni určitým datem, po němž už ten či onen výrobce zastaví produkci spalovacích motorů. Jedna automobilka však vytrvává a ono kýčovité ohlášení k přechodu na „all electric“ zatím nepřednesla. Naopak stále věří v mocné osmiválce a hodlá je nabízet, dokud to půjde.

Článek

Věříme, že spoustu z vás ohlášení vývoje nějakého nového elektromobilu ze židle nezvedne. A co víc, pokud ten či onen světový výrobce oznámí, že bude čistě „all electric“, patrně pozdvihnete leda tak půllitr s pivem a popřejete mu hodně štěstí. Jenže v záplavě všech těch zvučných prohlášení najdete i souvětí, která se aktuálnímu bontonu vůbec nepodobají.

Foto: Michal Jirák

Zatímco od řady výrobců slyšíte jen „all electric“, v BMW spalovací motory ještě nezahazují

Podívejte se na Mercedes-Benz, Jaguar Land Rover, Ford, Hyundai, Nissan, Alfu Romeo, DS Automobiles a další. Všichni ti oznámili, že se zaměří plně, případně alespoň velmi většinově na produkci elektrických automobilů.

No a pak tu máme třeba Toyotu, která před unáhleným bzučícím šílenstvím dlouhodobě varuje, a také BMW, jehož zástupci naopak prohlašují, že se spalovacími motory nekončí a do toho určitým způsobem vyzdvihují budoucnost zážehových osmiválců. Nevnímejte to však tak, že by bavorští do elektromobilů nešlapali, naopak v nich vidí budoucnost, což odhaluje i nedávno zveřejněná strategie Neue Klasse.

Foto: Jakub Misík

Přežije však také legendární V12 od Rolls-Royce?

Co se u tedy Bayerische Motoren Werke skutečně chystá? Položili jsme pár konkrétních otázek tuzemskému zastoupení skupiny BMW, ovšem dostali jsme jenom nepříliš konkrétní odpovědi. Naše pátrání pokračovalo i v rámci různých individuálních prohlášení jednotlivých klíčových manažerů značky, takže nakonec pro vás máme nástřel určité budoucnosti, jakou se Mnichované pravděpodobně vydají.

Tak prvně automobilka očekává, že do roku 2030 bude alespoň 50 % jejich globálních tržeb pocházet z čistě elektrických vozidel. To znamená, že se v Mnichově bude do elektromobility šlapat o sto šest, ale zároveň souběžně s tím poběží produkce/prodej vozidel se spalovacími motory, byť většinově osazenými 48voltovou mild-hybridní technologií. Ono totiž těch dalších 50 % zisku z nebe samo nespadne.

Foto: Jiří Čermák

Do 9 let mají polovinu zisků skupiny BMW tvořit elektromobily, nicméně druhou půlku budou generovat modely se spalovacími motory

Přes spalovací palubu však Bavorští hází značky MINI a Rolls-Royce. Stylové britské angličáky budou od roku 2030 čistě elektrické, zatímco luxusní modely Rolls-Royce to stihnou už dokonce do roku 2030. To znamená jediné – začínáme psát requiem za ikonický 6,75litrový zážehový vidlicový dvanáctiválec.

A nemyslete si, že se to dotkne pouze těchto okrajovějších značek. V příštích letech se na nás vyřítí plně elektrické deriváty BMW řady 5 a X1. Přidá se též limuzína řady 7, bzučící bude taktéž nástupce Countrymana a dalších modelů. Více prý uvidíme už v roce 2023, kdy nás má bavorák zasypat elektroauty.

Foto: Michal Sakař

Na vozy MINI, jak je znáte, pomalu zapomínejte. Za pár let půjde o čisté elektromobily

Elektrifikací se tak automobilka pravděpodobně přehoupne bez masivních ztrát přes plánovanou emisní normu EURO 7 a flotilové emise si bude vylepšovat nejen mild-hybridy nebo plug-in hybridy, ale rovněž vodíkovými modely. Ostatně už teď se v Německu pilně testuje SUV X5 na palivové články.

Jelikož se BMW zavázalo, že bude uhlíkově neutrální, je jisté, že jednou pohony vyžadující naftu či benzin pohřbí úplně, a to i u ostré divize M. Předpokládá se ovšem, že tato drahá „emková“ auta zacílená na bohatou klientelu budou pro výrobce natolik rentabilní, že se zkrátka udrží v nabídce až do chvíle, kdy možná jednou Evropská unie zavelí dost.

Foto: BMW

Vodíkové SUV X5 by mělo dorazit už příští rok

Láska k osmiválcům

V moři plném bateriově poháněných novinek však Česko vyniká z úplně opačného konce. Milujeme zde totiž výkonné modely a osmiválcové jednotky.

V naší zemi se lidé na vlnu voltů zatím nijak zvlášť nehrnou, jelikož 56 % celkových tuzemských prodejů BMW tvoří diesely, 35 % benziny, 7 % plug-in hybridy a 2 % čisté elektromobily. Z hlediska obchodní úspěšnosti modelů dlouhodobě vedou matadoři X5, řada 3 a řada 5. Aktuálně nejpopulárnější plug-in hybrid značky je poté X5.

Foto: BMW

Češi z oktanového menu BMW M aktuálně nejvíce milují M3

Podle tuzemského zastoupení BMW je český trh specifický v tom, že zde klienti preferují převážně silné motory, takže není divu, že se 4,4litrový osmiválec nejvíce prodává v SUV X5, zatímco nyní nejoblíbenější čistokrevné M nese označení M3.

Karty jsou tedy rozdané a myslíme si, že už neměnné. Kdekoho však může u srdce hřát fakt, že jako národ máme stále rádi silné spalovací motory a co víc, kupujeme je. Za pár let tak třeba budeme jednou z posledních zemí Evropy, kde bude ještě reálné pořídit si nějakou pěknou vysokootáčkovou osmiválcovou jednotku bez hrozby nesmyslné státní CO2 daně (viz Norsko). Tak uvidíme, času je zatím relativně dost, ale víte jak, nic netrvá věčně, ani oběd...

Načítám