Hlavní obsah

Za tropy nemusíte jen letadlem, písečnou pláž a termální lázně najdete kousek od našich hranic. Cestu zvládnete autem

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pakliže se chcete procházet po pláži a koupat v teplé vodě, obvykle musíte nasednout do letadla a několik hodin se vznášet v oblacích. Objevili jsme však několik alternativních řešení kousek od našich hranic.

Článek

Písečné pláže, teplé moře, exotické rostliny a volně pohybující se plameňáci. To v Česku snad mimo zoo obvykle nemáme, takže musíte sednout do letadla a vznést se do oblak. Nebo ne?

Foto: Jan Majurník

Resort Tropical Islands leží asi 70 km od centra Berlína a 300 km od Prahy.

Jedno z řešení se jmenuje Tropical Islands a jde o resort ležící nedaleko Berlína, který uvnitř bývalé továrny na vzducholodě ukrývá ochutnávku tropického ráje s exotickými rostlinami, plameňáky,„mořem“ i „lagunou“. A právě tam si můžete celoročně vyrazit a nasát atmosféru věčně teplých krajů.

A protože současný motoristický svět prochází určitou palivovou transformací, rozhodli jsme se na místo dojet s pomocí elektřiny. Osedlali jsme proto svěží Hyundai Ioniq 6 4 × 4 v nejvyšší specifikaci za 1,65 milionu korun a vyzkoušeli, zdali se dá do Tropicalu dojet tímto elektromobilem na jedno nabití a jestli nebudeme po cestě bojovat s nedostatkem rychlých nabíječek.

Pokud vyrazíte z Prahy, pak je tříhodinová trasa o 300 kilometrech celkem snadná. Na severu hlavního města se napojíte na dálnici D8 a po ní přejedete až do Německa na dálnici číslo 17, která vás provede skrze Drážďany (dálnice číslo 4), a poté valíte směr Berlín po dálnici 13. Až na pár sjezdů jedete stále rovně.

Foto: Jan Majurník

Vychytávka Ioniqu 6 – kamera snímající provoz za vozidlem při aktivaci blinkru.

Z Hradce Králové je to po dálnici D11 o hodinku delší. Kdo by vyjížděl z Plzně, cesta se mu protáhne o hodinu a dvacet minut. Na místo lze dojet i z Liberce, a to po německé silnici 178 přes Žitavu a Weißenberg s napojením na dálnici D4 u Budyšína, která vede do Drážďan. Cestující z východní části Česka pak mohou jet přes Polsko nebo zvolit komfortnější silniční spojení přes Prahu.

Rychlost kontra dojezd

V tomto dálničním testu jsme zkoumali zejména spotřebu Ioniqu 6 s pohonem všech čtyř kol, takže jsme nasadili defenzivní tempo 110–120 km/h (mimo klesání) a pozorovali, co převýšení či mírný víkendový provoz udělá s energetickým apetitem vozu.

Foto: Jan Majurník

Cestovní rychlost jsme většinou drželi mezi 110–120 km/h.

Cestou z Prahy do Tropicalu se prakticky nelze ztratit a číhají zde pouze dva statické radary v úsecích, kde je rychlost omezená na 120 km/h. Daleko větší počet úseků nabízí rychlost neomezenou, takže na to můžete šlapat ostošest, pokud vám nevadí zvýšená spotřeba.

My raději volili defenzivní jízdu nepřevyšující doporučených 130 km/h, díky níž se do cíle dá dorazit s rozumnou spotřebou, a tudíž i za rozumné náklady. Jestliže váš diesel bude po dálnici vyžadovat 6-7 litrů na sto, pak jste v tom na sto kilometrů za cirka 240–280 Kč. S benzinem to bude kolem 320 Kč. Jde pochopitelně o obecné hodnoty, jelikož jsou vozy, co zkrátka jezdí za 5,5 litru nafty, ale také modely, kde jste na 9 litrech benzinu a výše.

Foto: Jan Majurník

Odpočívadlo Thiendorf po cestě do Tropicalu nabízí mimo občerstvení i rychlé nabíječky.

S elektromobilem cenu dopravy ovlivňuje, kde nabijete, nicméně nám se podařilo průměrnou spotřebu ustálit na 17,1 kWh na sto kilometrů. Jestliže bychom auto nabili doma z běžné sítě, pak nás sto kilometrů vyjde asi na 130 Kč (baterka dá reálně přes 400 km).

Pakliže bychom jeli jen z veřejných nabíječek pomocí nabíjecí karty Hyundai, pak jsme na nějakých 240 korunách za sto při udávané spotřebě 17,1 kWh s tím, že nám nějaká drobná energetická rezerva ještě zbyde.

Ostatně koukněte na průměrnou nákladovou tabulku vycházející z obecných hodnot spotřeb a cen uvedených výše. U elektra je zohledněno nabíjení doma (prvních 400 km) a na veřejných stanicích.

NákladyBenzinDieselElektro
Olomouc (1000 km)3200 Kč2600 Kč2330 Kč
Praha (600 km)1920 Kč1560 Kč1110 Kč
Hradec K. (800 km)2560 Kč2080 Kč1480 Kč
Plzeň (800 km)2560 Kč2080 Kč1480 Kč
Liberec (500 km)1600 Kč1300 Kč760 Kč

A jak to tedy je s tím nabíjením při cestě do Tropical Islands? V praxi by Ioniq 6 zvládl cestu z Hradce Králové na místo na jedno nabití pohodovým tempem (110–120 km/h), ovšem my stavěli na oběd kousek za Drážďany (Thiendorf), kde jsme za půl hodinky doplnili akumulátor o využitelné kapacitě 77,4 kWh z asi pětiny do plna.

Celkově si na počet nabíječek po cestě nešlo stěžovat, každých pár kilometrů byla nějaká stanice a po cestě minimálně tři placy (Lovosice, Drážďany, Thiendorf) s ultrarychlým nabíjením.

Tropy za všechny prachy

Konečně na místě! Výhodou resortu je, že můžete zaparkovat na blízkém parkovišti za v přepočtu necelých 75 Kč na celý den. Automat bere i karty a vydá vám parkovací lístek, který umístíte za okno. Pak už si jen vezmete věci do tropického prostředí a vyrazíte ke vchodu.

Foto: Jan Majurník

Denní parkování před areálem vyjde v přepočtu na 75 Kč.

Tam přijde ta horší část – vstupné. To už není tak lidové jako spotřebované palivo či parkování. Pro dospělého vyjde celodenní vstupné (8:00–23:30) v přepočtu na necelých 1 300 Kč, pro dítě okolo 1 000 Kč.

Vstupenky však můžete dopředu objednat online, čímž malinko ušetříte. Pakliže sem dorazíte po 18:00 hodině, pak dostanete ještě další slevu. Občas má resort akci na celodenní rodinné vstupné, které vyjde na 3 500 Kč. Místo nabízí rovněž saunu, ale ta se platí extra (200–340 Kč).

Foto: Jan Majurník

Tropical Islands je umístěn v obří hale bývalé továrny na vzducholodě.

U vstupu vyfasujete čipové hodinky, kterými se pak dá uvnitř platit jídlo, nápoje nebo různé suvenýry či oblečení z místních obchodů. Tematické části areálu totiž zahrnují třeba asijskou restauraci nebo exotický bar. Hlady a žízní tedy nepojdete.

Děti zase potěší mimo obchodu se sladkostmi 200metrový vnitřní bazén simulující moře vyhřívaný na 28 stupňů, pravá písečná pláž, vnitřní laguna nebo venkovní bazény s divokou řekou. Nechybí ani několik zajímavých tobogánů, palmy či tropický prales s různými rostlinami i plameňáky.

V areálu i mimo jde taktéž přenocovat, a to v chatkách, bungalovech, tepee, kempu nebo jen tak na pláži na lehátku. Poslední možnost je však trochu kontroverzní, jelikož uvnitř bývalé fabriky na vzducholodě bývá docela dost plno. Unikátní komplex zkrátka láká mnoho návštěvníků nejen z Německa, Česka, ale i Polska.

Kam ještě za teplem?

Jestliže vás Tropical Islands úplně nenadchnul, našli jsme několik alternativ, kam ještě můžete vyrazit za teplem. Blízko našich hranic je totiž několik termálních lázní, kam lze zajet i tehdy, když venku padá sníh a Evropa se připravuje na příchod Ježíška, potažmo dalších dárky nosících fiktivních postav.

Toskana Therme Bad Schandau

Jen pár kilometrů od Hřenska a 145 kilometrů od Prahy leží termální lázně Bad Schandau, kde nebudete ochuzeni o plážový bar, saunu, wellnes nebo o vnitřní i venkovní termální bazény. Lázně jsou otevřeny celoročně mimo 24. a 31. prosince od 10:00 do 22:00 hodin s výjimkou sobot, kdy je do 23:00 hodin. Denní vstup stojí v přepočtu 830 Kč, děti jej mají za půlku. Na místě pracují i Češi, takže se zde obvykle domluvíte naší řečí.

Foto: Toskana Therme Bad Schandau

Je libo plážový bar?

Europa Therme Bad Füssing

Rozsáhlé vodní centrum nabízí kryté i venkovní termální lázně, saunu i masáže. Vzhledem k velikosti areálu to uvnitř není tzv. hlava na hlavě, ale každý zde najde svůj prostor. Kromě klasických relaxačních bazénů tu mají i velký plavecký a také dva bazénky hned vedle sebe s teplou (40 stupňů) a studenou (18 stupňů) vodou.

Foto: Europa Therme Bad Füssing

Výlet sem rozhodně doporučujeme, zejména kvůli počtu bazénů.

Vstupné je 540 Kč na celý den, případně 440 Kč na 5 hodin. Europa Therme Bad Füssing leží na hranicích Německa a Rakouska, tedy asi 170 km od Českých Budějovic a 253 km od Prahy. Otevřeno je celoročně od 7:00 hodin do 19:00 hodin mimo pondělí, středy a pátky, kdy se zavírá až v 22:00 hodin.

Therme Laa

Pouze 34 km od Znojma, 64 km od Brna a 261 km od Prahy se v Rakousku nachází termální lázně Therme Laa. Jde sice o menší termály s pár bazény (vnitřní i venkovní), nicméně obsahem pramenu jsou sodík, chlorid, jod a minerály, takže jde o zdraví prospěšné koupání.

Foto: Thomas Smetana pro Therme Laa

Therme Laa vám mohou pomoci i se zdravotními obtížemi.

Lázně mají webové stránky česky a místy český personál. Otevřeno je zde denně od 9:00 do 22:00 hodin s výjimkou 24. a 31. prosince, kdy je do 17:00 hodin. Tříhodinové vstupné vyjde na 622 Kč, celodenní na 930 Kč. Děti (rodiče) zaplatí za tři hodiny koupání 400 Kč, za celý den 560 Kč.

Termy Cieplickie

Jelení Hora je polské město ležící přibližně 110 km od Hradce Králové a 162 km od Prahy. Jde o skromnější vodní park spojený s termálními lázněmi, které mají dle bazénů teplotu 27 (větší bazény) až 36 stupňů (malé bazény). Jsou tedy vhodné pro všechny, kteří se ve větších bazénech nechtějí tolik vařit.

Foto: Termy Cieplickie

Termy Cieplickie mají venkovní i vnitřní část.

Termy Cieplickie mají otevřeno od 8:00 do 22:00 hodin. Vstupné činí 250 Kč na dvě hodiny, případně 420 Kč na celý den.

I do těchto jmenovaných termálních lázní se můžete vydat elektrickým autem, jelikož po cestě z Prahy najdete vždy minimálně jednu superrychlou nabíječku. A pokud vám plná baterka vystačí na 400 km, zvládnete tyto trasy prakticky jen s jednou nebo dvěma zastávkami na nabíjení. Každopádně nějakou cestu za teplem vám doporučujeme, zejména v nejbližších měsících, kdy podzim klepe na dveře a na střídačce už nervózně přešlapuje zima.

Načítám