Hlavní obsah

Fronty u nabíječek? Zapomeňte, nabíječka může přijet k vám

Foto: Nimbee

V podstatě jde o mobilní automobilovou powerbanku, která vám dobije auto, když vy sami nemáte čas objíždět nabíječky

Automobilový svět se rapidně mění k nepoznání a s ním se mění také návyky uživatelů aut. Díky tomu vznikají zcela nové služby, na které bychom před pár lety ani nepomysleli a které mají za cíl ulehčit soužití s elektromobily.

Článek

Vzpomínáte si na doby klasických tlačítkových telefonů, které vydržely na jedno nabití skoro celý týden? Pak je ale nahradily chytré telefony s hloupým zvykem vybít se za jediný den. Ťukali jsme si na čelo, skřípali jsme zuby, ale nakonec jsme se s tím naučili žít (i s tím, že se nevejdou do kapsy nebo že se při prvním pádu na zem rozbije displej na cimrcampr). Zvykli jsme si nabíjet telefon přes noc u postele, pak občas přes den v práci, v restauraci při obědě nebo při relaxování v kavárně. A něco podobného nás teď čeká s auty…

Nabíjecí body rostou jako houby po dešti…

Dnešní proces nabíjení – tedy pokud nepatříte mezi šťastlivce, co mohou pohodlně nabíjet přes noc doma – může v krajním případě připomínat dobrodružnou hru: v mapě si najdete nejbližší nabíječky, postupně je objedete, abyste zjistili, že jsou obsazené taxikáři a poslíčky, případně že stojan nefunguje nebo k němu nemáte vhodný čip, a když pak konečně najdete vhodný konektor, strávíte u něj plodnou hodinku do plného nabití. Podle štěstí vám celá taková akce může zabrat klidně i tři hodiny.

Situace se rychle lepší

Nové dobíjecí stojany rostou doslova každý den – nedávno jsme slavili sedmistý, na konci roku by jich už mělo být tisíc a příští rok dva tisíce – ale nabíjecí síť pořád není dostatečně hustá, takže používání elektromobilů vyžaduje určité plánování.

Foto: ČEZ

S rostoucím počtem elektrických aut na silnicích kvapně expanduje i dobíjecí infrastruktura

V budoucnu, až bude nabíjecích bodů víc, bude stále nejpohodlnější nabíjení přes noc doma, ale dostupné bude i pro lidi bez vlastní garáže – nabíječky budou v bytových domech, na sídlištích, v ulicích. Auto se bude moci nabíjet, kdykoliv bude nečinně zaparkované – na úřadě, u obchodu, u fitcentra nebo restaurace. Cílem už nebude čekání na plné dobití, prostě jen průběžně dobijete pár (desítek) procent, které vám třeba pokryjí denní nájezd, a plné nabití budete řešit jen jednou za čas před delší cestou.

…ale nikdy jich nebude dost

Ale buďte si jisti, že nabíječek nebude nikdy dost. Bude složité a drahé jimi obestavět všechna parkovací místa, někde to ani urbanisticky nebo technicky nebude možné. Proto vznikají služby, které vám budou chtít nabíjení ulehčit. Jedna z nich se v Česku právě probouzí k životu.

Stojí za ní start-up NimBee a Jan Šamal, hlavní mozek celého projektu, její vznik popisuje jednoduše: „Chci zbavit majitele elektromobilů závislosti na nabíjecích stanicích. Proč by měl člověk jezdit k nabíječce, když může nabíječka přijet k němu? Nimbee je elektromobilita mínus opruz.“

Funguje to tak, že se vy s vaším elektromobilem registrujete v aplikaci, objednáte si termín a určíte si, kolik kilometrů potřebujete dobít. Zatímco v daném čase budete v práci, na obědě nebo na tenise, přijede k vašemu zaparkovanému autu tým NimBee s „automobilovou powerbankou“ a auto vám nabijí na požadovanou úroveň. Až pak k autu přijdete, budete mít nabito a neztratíte tím žádný čas.

Instalace nabíječky trvá necelé tři minutyVideo: Nimbee

Služba je už nyní v testovacím pilotním provozu (poběží tak minimálně do letošních Vánoc a zapojit se do něj zdarma můžete i vy, stačí si stáhnout aplikace NimBee z Google Play nebo App Store a registrovat se; v produkčním provozu firma slibuje ceny konkurenceschopné s běžným veřejným nabíjením), v němž nabízí omezenou kapacitu 20 nabíjecích slotů na týden, hardware je zatím stále kompromisem (baterie s kapacitou 40 kWh je velká asi jako skříň a váží šest metráků) a nabíjecí výkon netrhá žádné rekordy (40–50 kW je však na mobilní jednotku velmi solidní číslo!), ale v této fázi jde zatím jen o potvrzení životaschopnosti inovativního konceptu. V budoucnu se podobné týmy mohou starat o dobíjení soukromých aut nebo o carsharingové flotily.

Nabíjení dostupnější, rychlejší a pohodlnější

Služba Nimbee je jedním z mnoha příkladů, jak se automobilový svět a návazný systém služeb s příchodem elektromobility proměňuje. S prodlužujícím se dojezdem moderních elektromobilů a rozšiřující se nabíjecí sítí ustane posedlost maximálního nabití. Už nebudeme pořádat hony na volné nabíječky, nebudeme stát fronty a nudit se v autech, než se nabijí. Nabíjení bude dostupnější, rychlejší a především pohodlnější.

Reklama

Související témata:
Načítám