Hlavní obsah

Pistáciová není jen fabie nebo zmrzlina

Foto: Petr Appelt

Pistáciová není jen zmrzlina nebo Fabia. V barvě zelená Fantasy 5Y5Y nebo v jejích odstínech se dají potkat i jiné, neméně zajímavé vozy

Internetový fenomén jménem pistáciová fabie válcuje český internet. Přece jen facebooková skupina čítající přes 15 tisíc členů se zájmem o lidovou škodovku v barvě zelená Fantasy 5Y5Y nelze jen tak přehlédnout. Jenže vznikla také odnož, kde mimo fabií narazíte i na jiné pistáciové vozy. Jaké? Sledujte, budete totiž zírat, kolik fantastických skvostů jezdí po českých a evropských cestách.

Článek

Někomu přijde barva zelená Fantasy s kódem 5Y5Y odporná, jiný zase tomuto fenoménu propadl. Jsou rovněž jedinci, kteří si vůz v kontroverzním kabátku pořídili nebo jej do něj přelakovali. Každopádně jsme pro vás na internetu ulovili auta (a jeden skútr), která mají totožný nebo podobný odstín jako naše fenomenální pistácie.

Toyota Yaris

Yarisy tu máme rovnou dva, jeden byl uloven v Brně, zatímco druhý kousek na školním parkovišti Střední školy automobilní v Kyjově. Tak zřejmě asi nějaký student je fanouškem křiklavě zelených provedení.

Foto: Alexandra Papalová

Toyota Yaris v Brně

Foto: Vojtěch Střelský

Toyota Yaris v Kyjově před školou

Škoda 120 L

Tuhle českou klasiku se podařilo ulovit v Turnově na parkovišti. Kdysi lidová škodovka se zadním pohonem, dnes mnohými ceněný veterán.

Foto: Daniel Tausig

Pistáciová Škoda 120 L v Turnově

Cadillac Eldorado

Nestává se úplně často, abyste potkali amerického veterána v pistáciovém zbarvení. Jednomu řidiči se to však povedlo, a to v Sulicích (Praha-východ).

Foto: Dave Soldy

Veterán Cadillac Eldorado v Sulicích

Iveco Daily

Dodávku Iveco Daily se střešním spojlerem se podařilo zachytit v Praze (Vinohrady). Ukazuje se tak, že jemně zelená barva není jen výsadou osobních automobilů.

Foto: Dave Soldy

Dailyna na Vinohradech

Porsche Cayenne

Nevíme, jestli tuhle mentolku považovat za vkusnou, nicméně jde o Porsche, a to se počítá. SUV Cayenne dostal fotograf ve slovenském městě Holíč.

Foto: Fanda Miker

V Holíči na Slovensku mají jedno stylové Porsche Cayenne

Fiat 500

Moderní pětistovka je celkem vkusné městské autíčko. V barvě podobné zelené Fantasy 5Y5Y však obzvláště zajímavé. Odlov proběhl na Praze 4 v Modřanech. Druhý kousek s úpravou do stylu tříkolky byl vyfotografován v Jablonci nad Nisou blízko fotbalového stadionu.

Foto: Filip Grega

Fiat 500 na Praze 4 (Modřany)

Foto: Ondřej Laža

Fiat 500 v úpravě do stylu tříkolky byl uloven v Jablonci

Škoda Roomster

Tuhle originálně lakovanou pistáciovou Škodu Roomster zachytili rovnou dva lovci. Jeden na Praze 9 a druhý u Bulovky. Jde o totožné vozidlo, takže jestli pojedete kolem těchto míst, mějte spoušť připravenou.

Foto: Jan David

Originální Škoda Roomster v zelené Fantasy 5Y5Y

Foto: František Polák

Totožný Roomster, pouze odlovený na Praze 9

Citroën C3

Netradičně zbarvený Citroën C3 se podařilo odchytit v Olomouci u hlavního nádraží. Vzhledem k dostupným personalizacím tohoto vozu se vlastně nedivíme, že se vyráběl také v pistáciovém koloritu.

Foto: Jakob Nádvora

Pistáciový Citroën C3 v Olomouci u hlavního nádraží

Renault Twingo

Na prcka od Renaultu má mnoho lidí vyhraněný názor, každopádně snímek ze Šternberku napovídá, že majitel má své auto nejspíš rád. Je totiž mentolové a má tuningová kola.

Foto: Jakob Nádvora

Renault Twingo ve Šternberku

Volkswagen Passat

Sto lidí, sto chutí. Mezi Pelhřimovem a Jihlavou jednoho dne projížděl pistáciový Passat, navíc vylepšený růžovou střechou a samolepkami. Objektivu fotografa však neunikl.

Foto: Jan David

Volkswagen Passat křižující mezi Pelhřimovem a Jihlavou

Seat Arosa

Kompaktní Seat Arosa ve fantastické zelené barvě byl uloven pod rouškou tmy ve městě Litomyšl. Víme také, že tenhle bourák jezdí i do Poličky, takže buďte ve střehu.

Foto: Lukáš Tulis

Je libo ulovit pistáciovou Arosu? Jedna jezdí po Litomyšli a Poličce

Mercedes-Benz Sprinter

To si to jednoho dne takhle stál v Holicích pistáciový mercedes. Dodávka Sprinter s pořádnou anténou a aerodynamický prvky však neunikla pozornosti bystrého fotografa.

Foto: Maty Viktora

Mercedes-Benz Sprinter neunikl objektivu fotografa v Holicích

Fiat Dobló

V Železném Brodě na severu Čech pracuje ve službách jednoho soukromého podniku humanitárního zaměření tento pistáciový Fiat Dobló.

Foto: Miroslav Koucký

Pistáciový fiat slouží dobrému účelu

Volkswagen Golf

Předmětného Golfa si můžete vybavit z úvodní fotky a také jej potkat například v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo i v chorvatském Omiši. Majitel kdysi stříbrného vozu měl k zelené Fantasy nejprve odpor, ale pak se do této barvy naprosto zbláznil.

Foto: Petr Appelt

Pistáciový Golf? Žádná nuda, potkáte ho v Jablonci, Liberci nebo sporadicky v Chorvatsku

Fiat Ducato

Starší Fiat Ducato mentolového vzezření se potuluje ulicemi Brna. Když se však podíváte na jeho karoserii, uvidíte, že potřebuje péči. Rozhodně by si za léta dřiny zasloužil svěží lak, tak proč ne rovnou 5Y5Y?

Foto: Petr Hudeček

Pistáciové Ducato se potlouká Brnem

Škoda Octavia

Nejprodávanější typ automobilu v Česku, navíc v hávu zelená Fantasy, ulovil šikovný fotograf v centru Jihlavy. Autentická Octavie třetí generace před faceliftem tak ukazuje, že mladoboleslavská automobilka umí splnit nejrůznější barevná přání.

Foto: Rosťa Killar

Populární škodovka v kabátku zelená Fantasy 5Y5Y byla ulovena v Jihlavě

Peugeot 307 SW

Tradičního francouzského kombíka Peugeot 307 SW v netradiční pistáciové barvě se podařilo ulovit až v dalekém Chorvatsku na Zadarské župě.

Foto: Štof Žucha

Chorvatský Peugeot 307 SW v netradiční barvě

Ford Focus

V obci Dražeň u Plzně byl vyfocen tento lehce omšelý, avšak pistáciový Ford Focus první generace. Předmětný vůz patří mezi rozšířené ojetiny, nicméně tato barva je spíše raritní.

Foto: Vincent Bodrov

Pistáciový Ford Focus byl zachycen u Plzně

Fiat Panda

V přístavním městě Bari v italském regionu Apulie se podařilo ulovit kompaktní Pandu první generace v pistáciovém kabátku.

Foto: Vincent Bodrov

Fiat Panda první generace v pistáciovém provedení

Škoda 440

Během závodu veteránů v červnu roku 2017 ulovil v Budyni nad Ohří zručný fotograf pistáciovou Škodu 440, lidově přezdívanou Spartak.

Foto: David Pokorný

Pistáciovou Škodu 440 (Spartak) se podařilo zachytit během závodů

Vespa Primavera

Pokud nefandíte dvoustopým vozidlům, jistě vás potěší stylová Vespa Primavera. Pistáciovou krásku se podařilo fotografce ulovit až v Řecku, ovšem pokud jste se zamilovali, nezoufejte. Tahle mašinka se totiž dá koupit také v Česku, přesně v tom samém barevném odstínu.

Foto: Tereza Lubijová

Stylová Vespa byla ulovena až v Řecku, nicméně prodává se také u nás

Škodovky 5Y5Y

V předmětné barvě zelená Fantasy koupíte i pár nových škodovek. Konkrétně jde o Fabii hatchback, Fabii Combi, Superb, Superb Combi a Kodiaq. Jak vozy vypadají, vám prozradí galerie níže, nicméně pokud někde zachytíte superba nebo kodiaqa v barvě 5Y5Y naživo, neváhejte a foťte! Snímky nám pak prosím pošlete na redakce@garaz.cz, protože o tyhle unikáty je prostě nutné se podělit se zbytkem světa.

Škoda Auto vydala k pistáciové Fabii třetí generace také poměrně zábavný a odlehčený spot, kde ukazuje auto jako hvězdu bulvárů. Ostatně podívejte se sami.

Ať už patříte k táboru příznivců, nebo odpůrců této netradiční barvy, můžete si díky internetové komunitě zahrát na lovce. Ty nejlepší kousky bývají ostatními členy skupin hodnoceny velmi kladně, ale nezapomeňte, ať na fotkách nejsou vidět registrační značky vozů nebo rozpoznatelné obličeje. Tedy pokud nebudete mít svolení majitelů/dotyčných osob. Takže lovu zdar!

Speciální poděkování patří participujícím členům facebookových skupin Pistáciové fábie a Nekvalitně vyfocené Fabie a jiné věci pistáciové barvy. Bez nich by tento článek nikdy nevznikl.

Reklama

Načítám