Hlavní obsah

Potvrzeno: Superb se bude vyrábět na Slovensku i s Passatem

Foto: Michal Jirák
Aktualizováno

Škoda Superb se dosud vyráběla v Kvasinách na východě Čech. To se ale brzy změní. Původně zamýšlená turecká továrna to nebude, nakonec Superb společně s Passatem zamíří na Slovensko. Informaci jako první přinesl německý server Automobilwoche.

Článek

Původní plány koncernu Volkswagen zněly jasně: Passat i Superb se budou vyrábět v nově postavené továrně nedaleko Izmiru, jejíž kapacita měla být 300 000 vozidel ročně. Jenže vojenský konflikt Turecka se sousední Sýrií utnul tuto miliardovou investici, koncern z plánů urychleně vycouval a v Turecku nepostavil ani základní kámen.

Nedávné zasedání dozorčí rady koncernu Volkswagen nakonec rozhodlo o přesunu výroby Passatu i Superbu na Slovensko. Bude to v zavedené továrně závodu v Devínskej Novej Vsi, městské části Bratislavy. Zde již koncern VW vyrábí vozy pro samotný Volkswagen (Touareg) a Audi (Q7, Q8), ale i pro luxusní značku Porsche (Cayenne). Naopak pomalu končí výroba koncernových mrňousů Up!, Citigo a Mii, které udělají prostor větším modelům.

Informaci o přesunu výrobu obou modelů střední třídy potvrdil šéf koncernu Herbert Diess v rozhovoru pro německý Automobilwoche. Automobilka má v plánu investovat do továrny jednu miliardu euro, pro potřebu výroby nových modelů tu totiž bude postavena nová montážní hala a karosárna. Mimochodem, Passat se na Slovensku vyráběl hned po otevření továrny od prosince 1991 (tehdy šlo o generaci B3). Pro Superb to bude premiéra, ale už před pár týdny sem automobilka Škoda z přetížených Kvasin přesunula část výroby modelu Karoq.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v Česku (Mladá Boleslav, Kvasiny, Vrchlabí). Dále vyrábí v Rusku, v Číně, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii. Dále prostřednictvím smluvních partnerů vyrábí na Ukrajině a v Kazachstánu.

Reklama

Načítám