Hlavní obsah

Podivuhodný příběh ukradeného Cadillacu z roku 1956

Foto: Auctions America (Chris Amos)

Cadillac Eldorado je ztělesněním amerického snu padesátých let. Příběh tohoto konkrétního kusu je ale ještě mnohem zajímavější

Tohle je příběh jako z filmu. Hraje v něm starý válečný veterán, který oslavil 106. narozeniny. Hraje v něm taky modrý Cadillac Eldorado z roku 1956, který měl velmi zajímavou a celosvětově známou majitelku, nádhernou rusovlásku. A zápletkou je krádež vozu. Samozřejmě, jak už to ve filmu bývá, happyend je samozřejmostí. Banální až nudné? Až na to, že tento příběh je skutečností – stal se před pár dny v americkém Sacramentu!

Článek

Říká se, že ty nejlepší příběhy píše sám život. Všichni jste nepochybně viděli filmy Le Mans nebo Rivalové, ale já se dodnes bavím tím, že spousta lidí ani netuší, že jejich scénáře si nikdo nevymyslel, jen je sepsal a upravil. Takových příběhů existují v našem automobilovém světě stovky, možná i tisíce, a ten co vám teď budu vyprávět je jeden z nich. Je čerstvý, stal se 17. ledna letošního roku v hlavním městě Kalifornie, a má vše, co by měl správný americký film mít. Zajímavé herce, linku do minulosti, dojímavý příběh a šťastný konec. Tak se na něj pojďme podívat.

V hlavních rolích

Celý film se točí kolem modrého Cadillacu Eldorado z roku 1956.

Tenhle luxusní koráb se začal vyrábět v roce 1952 a jeho jméno vymyslela sekretářka v obchodním oddělení Cadillacu. Šlo o obrovský dvoudveřový kabriolet, časem přibyla i uzavřená verze kupé. Byl opulentní, poháněl ho masivní osmiválec a jezdil přesně tak, jak vypadal. Správně, jako luxusní jachta.

Tento konkrétní kus byl vyroben v polovině roku 1956, má azurově modrý lak Bermuda blue a stříbrnou střechu; klimatizace a drátěná kola byla součástí příplatkové výbavy.

Majitelem auta je jistý Curly Bunfill, který hraje hlavní roli. Je to chlápek, který slaví 106. narozeniny a občas svým vnoučatům vypráví, jaké to bylo ve druhé světové válce. A pak jim ukáže hned tři Purpurová srdce (americké vojenské vyznamenání), to kdyby mu náhodou nevěřili.

A ženskou hlavní roli nemá nikdo jiný než známá americká kráska Rita Hayworth, nejvíc sexy zrzka Hollywoodu. Problém je v tom, že ji asi nebudete úplně znát, protože tahle dáma se narodila v roce 1918 a její nejslavnější role přišly ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století…

Foto: Profimedia

O kráse Rity Hayworth netřeba pochybovat. Škoda, že většina jejích fotek je černobílých, měla nádherné zrzavé vlasy

Fakt to byla kočka, jen se podívejte. Fotky, které v roce 1941 nafotila pro magazín Life, by jednoho pobláznily ještě dnes a tehdy je měla většina vojáků ve své peněžence.

Příběh

Curly Bunfill ale nevzpomíná jen na válku. Daleko raději vzpomíná na období po ní, kdy ho dílem náhoda a dílem cesty osudu zavedly do Hollywoodu, kde se stal členem kaskadérské skupiny. Tam jako kaskadér uplatnil svoji odvahu i fyzickou sílu zejména při natáčení tehdy tolik populárních westernů. A protože to byl náramný fešák, všimla si ho při natáčení filmu Cesta do Texasu i Rita Hayworth, které se Curly zamlouval o trochu víc než Gary Cooper, který měl ve filmu hlavní roli…

„Bylo to na jednom z večírků u ní doma, tančili jsme v garáži mezi jejími nádhernými auty a ona se mi zeptala, které z nich se mi líbí nejvíc,“ přiznal se Curly Bunfill. „A já měl hned jasno, byl to ten úžasný modrý Cadillac.“ A jako správný gentleman odmítl příběh bez dalšího vysvětlení dál rozvíjet.

Foto: Profimedia

Curly Bunfill odmítl prozradit, jestli mezi ním a Ritou Hayworth bylo něco víc než jen přátelství

Jisté však je, že Rita Hayworth si ten tanec a okamžik zapamatovala. A když v roce 1987 zemřela, tak v její závěti přímo stálo, že modrý Cadillac Eldorado odkazuje Curly Bunfillovi. Ten tak do garáže zaparkoval nejen nádherný kus automobilové historie, ale i jednu velkou vzpomínku. Ale auto neměl jen pro sebe, pravidelně s ním jezdil na srazy a jeho krásu sdílel i s dalšími nadšenci.

Když v pátek 17. ledna letošního roku dorazil za Bunfillem jeho přítel, který ho přišel zkontrolovat, všiml si, že vrata garáže jsou pootevřená. „Zloděj se vloupal do domu a do garáže, zmizelo jen auto, klíče byly v zapalování, ostatně jako celé ty roky předtím,“ uvedl Bunfill do policejního protokolu. A okamžitě taky vyhlásil odměnu sedm tisíc dolarů tomu, kdo dodá informace vedoucí k nalezení jeho milovaného Eldorada.

Těžko říct, jestli to byl strach z dopadení, nechtěná publicita okolo vozu, nebo jen černé svědomí zloděje, ale o pár dní později se modrý Cadillac objevil zaparkovaný u policejní stanice, bez zjevného poškození a s klíčky na svém místě. O jeho pravosti nebylo pochyb - na dveřích, zadku auta a na bloku motoru se totiž skví těchto dvanáct písmen: Rita Hayworth

Závěr

Policie následně i dopadla a obvinila z loupeže 43letého Amese Williama Kinga, kterého teď čeká soud. Curly Bunfill měl z nalezení auta upřímnou radost, ale odmítl několik žádostí o rozhovor. Podle všeho je to vážně správný chlap!

Reklama

Související témata:
Načítám