Hlavní obsah

Ford Mustang je znovu nejprodávanějším sporťákem Ameriky

Foto: Ford

Mustang Shelby GT500 je čerstvou novinkou, jeho přeplňovaný osmiválec má výkon 760 koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tradičním souboji o krále sportovních aut si to rozdala obvyklá trojice svalnatých kupé – Ford Mustang, Chevrolet Camaro a Dodge Challenger. Vítěz není překvapivý, ale průběh samotného souboje a konkrétní prodejní čísla jednotlivých vozů zajímavá rozhodně jsou.

Článek

Nejprodávanějším sportovním autem v USA se stává – virbl – Ford Mustang! No, nemusíte hrát překvapené, populárnímu poníkovi se to podařilo již popáté v řadě. Není divu, je to krásné a rychlé auto, které je radost řídit, v podstatě je i praktické a snadno s ním můžete jezdit denně. I když uživit pětilitrový osmiválec je za oceánem o kus snazší než v Evropě... Vedle toho má však také úspornější verzi s přeplňovaným čtyřválcem EcoBoost a zároveň hned několik silnějších a ostřejších verzí (Bullitt, okruhový Shelby GT350 a horká novinka Shelby GT500).

Prodeje sportovních aut v USA za rok 2019
1. Ford Mustang72 489 ks
2. Dodge Challenger60 997 ks
3. Chevrolet Camaro48 265 ks

Nakonec konkurence mu to pravidelně docela usnadňuje – Chevrolet Camaro se totiž prodává dráž a ani již druhý facelift mu nepomohl nalézt tvář. Proto ho v prodejnosti dokázal porazit i 11 let starý Dodge Challenger (který si tu s námi nejspíš ještě další rok až dva pobude). Pravdou ale je, že celkové prodeje všech tří modelů meziročně poklesly – Mustangu o 4,4 % (což příští rok snad napraví dodávky objednaných GT500 zákazníkům), Challengeru o 9 % a Camara o 5,3 %.

Je tak otázka, co pro tuto třídu aut chystá budoucnost. Ameriku možná netrápí přísné flotilové emisní normy jako Evropu, ale i tak roste u zákazníků zelené svědomí (nemluvě o rostoucích cenách benzinu) a také hlad po praktičtějších SUV. Příští generace tak možná místo mocných V8 bude muset podlehnout tlaku elektrifikace. Takže kupujte, nebudou!

Reklama

Načítám