Hlavní obsah

Patnáct článků roku 2021, které byste si měli přečíst

Foto: Redakce Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Se startujícím novým rokem pro vás máme výběr těch nejlepších loňských článků, kterým podle nás stojí za to věnovat pozornost. Dali jsme do nich svůj talent a kus srdce, takže věříme, že si je vychutnáte!

Článek

Po souhrnech nejčtenějších článků pro vás máme souhrn těch, které se možná nečetly jako o život, ale přesto byste jim měli dát šanci, protože tyhle testy, příběhy a zajímavosti si jinde nepřečtete.

1. Wankel pro Škodu 1000 MB

Foto: Lukáš Volšický

Chybělo málo a embéčko mohl pohánět pokrokový Wankelův motor

Věděli jste například, že v Mladé Boleslavi experimentovali s Wankelovým rotačním motorem? Ne? Tak tohle je přesně článek pro vás.

2. Geneze policejních stíhačů

Foto: Policie České republiky

Vidět blikající Passat ve zpětném zrcátku nechce fakt nikdo

Ještě vás na dálnici neproháněla policejní stíhačka? Tak to máte štěstí – můžete se aspoň bez zvýšeného tepu podívat na přehled aut, které česká dálniční policie sedlala.

3. Odkojeni erzetami rally

Foto: Ondřej Kroutil

Rally speciály si našly cestu i na silnici. A my jsme z nich paf!

Letos jsme řídili celou řadu fantastických aut, ale tenhle megatest rally speciálů z nich přeci jen vyčnívá – jak se nový a ze všech stran opěvovaný Yaris GR popasuje s legendami minulosti?

4. Barum Rally – padesát let v zajetí rychlosti

Foto: Barum Rally Zlín

Začátky zlínské Barumky byly skromné, ale v průběhu pěti dekád se z ní stala jeden z nejdůležitějších závodů evropského formátu

Věhlasná „Barumka“ oslavila jubilejní padesátku, proto jsme zmapovali její historii a připomněli si její skromné začátky a slavné vítěze. Víte, kdo na ní získal nejvíc vítězství? To a mnoho dalšího se dočtete v našem článku.

5. Skvostná Alfa Romeo Montreal

Foto: Petr Jeřábek

Socha na čtyřech kolech. Ale jak se řídí?

Dalším čtyřkolovým skvostem, za jehož volant jsme usedli, byla nádherná Alfa Romeo z pera mistra Gandiniho. Že se do ní zamilujeme na první pohled, to jsme věděli, ale jak nás bavilo ji řídit?

6. Historie značky Jeep

Foto: Jeep

Věděli jste, že chybělo jen málo a z Jeepu mohla být letecká společnost?

Označení „džíp“ se stalo synonymem pro všechna terénní auta. Víte ale, jak tato americká značka před 80 lety začínala a co ji nejvíc proslavilo? Pokud tipujete terénní auta, tak jste na dobré stopě, ale v článku se toho dozvíte víc…

7. Prvotina od Dodge Brothers

Foto: Lukáš Volšický

Tomuhle výhledu na silnici se nic nevyrovná

Když už jsme u amerických aut, podařilo se nám také řídit úplně první vůz, který vzešel z dílny bratrů Dodgových už před celým stoletím. A byl to zážitek, na který se nezapomíná…

8. Setinovka na vlastní kůži

Foto: Petr Skřivánek

V setinových rally nezáleží na tom, jestli jedete se starou Škodovkou nebo Mercedesem

Čtyřkolové veterány nemusíte jen chodit uctívat do garáže nebo je neustále opravovat a jen občas projet. Můžete s nimi také regulérně závodit! Ale ne vždy jde vše podle plánu…

9. Závoďák ze sídliště

Foto: Lukáš Volšický

Takový závoďák jinde neuvidíte!

Příběh tohoto podivného závodního auta je jako žádný jiný – narodilo se totiž roku 1950 na brněnském sídlišti z kořistních součástek a za dobu svého života několikrát změnilo svou tvář.

10. Ferrari 456 GT

Foto: Jaroslav Hanus

Kráska od Pininfariny s V12 a mrkačkami k tomu

Setkání s Ferrari je vždycky zážitek, a když má navíc pod kapotou V12, je dojem o to silnější – a ani nemusí jít o supersport, ale klidně i o čtyřmístné GT.

11. S Indianem za Indiany

Foto: Robert Sobčák

Divoká jízda indiánů dnes vypadá o poznání jinak než v dobách divokého západu

Aby si na své přišli i milovníci jedné stopy, máme pro vás příběh, jak jsme s nejnovějším Indianem vyrazili na setkání s jeho předky. A věřte, že sednout za řídítka 90 let starého stoje je vážně výjimečný moment!

12. Setkání s Godzillou

Foto: Lukáš Volšický

Skyline GT-R generace R34 je učiněná sportovní legenda

Neboří domy ani neděsí lidi, ale ničí okresky a prohání svou silniční konkurenci – Nissan GT-R generace R34 je ikonou mezi sportovními auty. Vystřelila nás z trenek, když jsme jí dali pořádně za uši?

13. Kolik stojí Dakar?

Foto: A.S.O.

Dakar je hodně drahá zábava. Zvlášť, když svůj závoďák někde zahodíte

Další ročník slavné dakarské rally už klepe na dveře. Ale než se ponoříte do našich reportáží z místa konání a začnete snít o tom, jaké by bylo si tam taky zazávodit, mrkněte se, kolik taková sranda stojí. A sorry za zničené sny…

14. BMW M3 E30

Foto: Jakub Deml

Varování před spojlerem: M3 E30 je obrovská radost řídit

O tomhle autě se tradují neskutečné věci: Opravdu je to nejlepší řidičské auto na světě? Opravdu je to převlečený závoďák? Opravdu Ježíš vstal z mrtvých jen proto, aby ho mohl řídit? Na tyto otázky (tedy na některé z nich) získáte odpovědi v našem článku.

15. Auta, která musíte umět řídit

Foto: Dodge

Má jméno jako jedovatý had a je podobně nebezpečný, když za volantem neprojevíte dost řidičského talentu

Ta nejlepší sportovní auta jdou svému řidiči na ruku a poslušně poslouchají jeho příkazy. A pak jsou tu taková, ze kterých i těm nejzkušenějším pilotům běhá mráz po zádech, jen zaslechnou jejich jméno.

Užili jste si čtení? Tak se těšte na právě začínající rok 2022, protože v něm vám přineseme tuny dalších zajímavých testů a příběhů z automobilového a motocyklového světa, do kterých bude radost se začíst! Zůstaňte naladěni na Garáž.cz

Reklama