Hlavní obsah

Mnichovský autosalon 2023: Vše, na co se máte těšit a co potřebujete vědět

Foto: Mercedes-Benz

Na mnichovském autosalonu se představí celá řada novinek z celého světa, Mercedes například slíbil premiéru kompaktního sedanu, nástupce modelu CLA (na obrázku).

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurtský, tedy vlastně mnichovský autosalon, už je za dveřmi a rozhodně je na co se těšit – možná nebude probíhat s takovou pompou jako dříve, ale za návštěvu by stát mohl.

Článek

Letošní ročník mnichovského autosalonu IAA Mobility se koná 5. až 10. září. Ještě před pandemickými opatřeními se tato akce pořádala v areálu Kongresového centra ve Frankfurtu, po roce 2020 se těžiště události přesunulo na mnichovské výstaviště. Účast potvrdilo hned několik velkých výrobců z celého světa a každý z nich se bude chtít předvést v tom nejlepším světle.

Audi

Automobilka Audi sice účast oficiálně potvrdila, ale ničemové z Ingolstadtu jsou stále poměrně skoupí na slovo. Kromě prezentace současných modelů můžeme počítat s prvním veřejným představením elektrického SUV Q6 e-Tron, které bylo odhaleno teprve nedávno, o dalších modelech zatím není řeč – ale faktem je, že Audi ještě (zatím) nepředstavilo elektrického nástupce modelu R8.

BMW

Od mnichovských už jsme se toho dozvěděli o trochu více – s úsvitem takzvané Neue Klasse má přijít revoluce z hlediska designu i technologií, mluví se rovněž o znovuzrození tradičních modelů z první poloviny 20. století.

To vše jsou však zatím jen spekulace. Na co se ale můžeme spolehnout, to je představení konceptu i Vision Dee, neměl by chybět ani plně recyklovatelný koncept i Vision Circular, který by v budoucnu měl nahradit elektromobil i3. Mluví se rovněž o premiéře modernizované řady 3 a není tajemstvím, že BMW pracuje i na elektrické verzi pětkové řady.

BYD

Čínské značky si našly cestu do Evropy, to je holý fakt – ať už se nám to líbí, nebo ne. Díky jejich expanzi se na mnichovském autosalonu očekává v podání koncernu BYD hlavně představení elektrických modelů – ať už hatchbacků, nebo crossoverů, vyloučit se nedají ani kompaktní SUV.

Cupra

Na stánku španělské značky budeme netrpělivě vyhlížet SUV-kupé Tavascan. Očekává se tu (konečně) oficiální debut modelu, jenž bude využívat platformu MEB a který by se měl postarat o revoluci v rámci celého Seatu – dost možná se Tavascan stane vlajkovou lodí značky.

Dalším lákadlem je elektrický crossover, který se původně uvedl pod jménem UrbanRebel, ten má přijmout finální pojmenování Raval. S ním bude značka cílit na rodiny (coby druhé auto do rodiny), případně na mladé zákazníky.

Ford

V případě Fordu jsou dostupné informace ohledně účasti na mnichovském autosalonu dost podobné těm u Audi – účast sice potvrdili, detaily si však nechávají pro sebe. Poté, co značka nadobro uspala model Fiesta – a tentýž osud čeká i model Focus – se můžeme s jistotou těšit snad jen na výstavu různých verzí modelu Mustang, hodně se však mluví o elektrickém SUV Explorer, které vzniklo speciálně pro evropský trh.

Mercedes-Benz

Mercedes už byl ohledně své účasti v Mnichově sdílnější. Tady můžeme očekávat nový model v podobě kompaktního sedanu, který by měl zastoupit model CLA – čemuž nasvědčuje i silueta nedávno uvedené skici.

V neposlední řadě se můžeme těšit i na třídu E ve zvýšené variantě All Terrain. Není tajemstvím, že ve Stuttgartu pracují rovněž na nové generaci modelu AMG-GT, která má vycházet ze zbrusu nového modelu SL.

Mini

V souvislosti se značkou, která svou pověst postavila na ikonické kompaktní stylovce, je jasné, co bude v hledáčku fotoaparátů – nový Cooper. Ten by měl totiž přinést revoluci z hlediska pohonu – k mání by měly být pouze elektrifikované motorizace, ať už částečně, nebo úplně.

Porsche

Porsche neslíbilo žádné zásadní novinky – alespoň ne takové, o kterých už bychom věděli. Počítat tedy můžeme s veřejným představením elektrického supersportu, konceptu jménem Mission X a dost možná se ukáže i fantastická 911 S/T. Slibovaná elektrická verze modelu Macan se má představit až koncem roku v Los Angeles.

Renault

Francouzi oficiálně potvrdili pouze nový Scénic. Znovuzrozený model má ve velkém těžit z povedeného elektrického Mégane E-Tech, díky větší platformě však umožňuje hned dva elektromotory, a tedy i vyšší výkon. Praktické MPV, které svého času bylo etalonem své třídy, se má znovuzrodit coby populárnější SUV.

Tesla

I americká Tesla přislíbila účast. Kromě aktualizované vlajkové lodi, Modelu S (včetně divoké verze Plaid), se však máme těšit zejména na modernizaci a rozšíření sítě nabíječek Supercharger, což je vzhledem k evropské infrastruktuře poměrně významná záležitost.

VW

Chybět v Mnichově nebude ani značka z Wolfsburgu. Těšit se můžeme na zbrusu novou generaci Passatu, jenž se bude prodávat výhradně jako kombi – a který vyvíjí Škoda společně s novým Superbem. Elegantní čtyřdveřové kupé ID.7 s elektrickým pohonem se pak má dočkat nabroušené verze GTX, která bude rozhodně středem pozornosti.

Potřebujete vědět – IAA Mobility 2023:

Reklama

Načítám