Hlavní obsah

Mercedes zanevřel na pick-upy. Třída X skončí v květnu

Foto: Jan Majurník

Mercedes-Benz Třídy X to má spočítané, jeho výroba skončí v květnu

Nejdřív se o tom jen spekulovalo, ale poslední lednový den přišlo oficiální vyjádření. Mercedes-Benz třídy X končí bez nástupce a automobilka celkově opouští segment pick-upů. Proč tomu tak je? A nebude se nám po šestiválcovém modelu trochu stýskat?

Článek

Nashledanou, sbohem a amen. V pátek 31. ledna přišla od českého zastoupení značky Mercedes-Benz oficiální zpráva o tom, že pick-up střední velikosti označovaný jako třída X (2017) po třech letech definitivně končí. A to bez nástupce.

Foto: Jan Majurník

Mercedes-Benz třídy X se dá koupit se čtyřválcem nebo s vrcholovým šestiválcem

Vedení podniku se rozhodlo užitkový stroj postavený na základech Nissanu Navara pohřbít koncem května letošního roku, čímž padly také naděje na původně plánované přesunutí výroby do Argentiny.

A jaký je důvod? David Pavlíček, tiskový mluvčí značky, nám odpověděl: „Důvodem je fakt, že cenová očekávání jihoamerických zákazníků neodpovídala nabídce zaručující ekonomickou životaschopnost projektu. Nemám také informaci, že by Mercedes-Benz v tomto segmentu plánoval v blízké době nástupce.“

Foto: Jan Majurník

Dokonce i v tehdejší akční verzi Worker šlo o slušně vybavený vůz za rozumné peníze

Co to tedy znamená? Třída X byla prostě na jihoamerický trh, který je z hlediska aut s korbou velmi silný, až příliš drahá. Cenou útěchy může být fakt, že v Austrálii nebo Jihoafrické republice se vozu celkem dařilo. V Česku se dosud prodalo 181 vozů třídy X, z toho 84 bylo ve variantně s nejsilnějším šestiválcovým dieselem. Celosvětově pak prodeje přesáhly 30 tisíc kusů.

Šestiválce budou, ale spěchejte

Pokud plánujete nákup, pospíchejte. Podle vyjádření českého importu bude ještě možné přijímat objednávky i na zmíněnou vrcholovou variantu, ovšem máte na to zhruba 14 dní. Potom už budou prodejci živi ze skladových zásob modelů se čtyřmi nebo šesti aktivními písty. Například Pick-up Mercedes-Benz X 350d stojí 1 227 000 Kč bez DPH, tedy zhruba o 150 tisíc víc než čtyřválcová X 250d.

Foto: Jakub Deml

Mercedes-Benz třídy X dosahoval slušných terénních vlastností, ale pro spoustu zákazníků byla rozhodující cena

Jestliže už pick-up třídy X vlastníte, nemusíte se prý obávat. Mercedes-Benz garantuje všem zákazníkům splnění veškerých závazků týkajících se záruky, servisu, náhradních dílů a podobně.

Foto: Mercedes-Benz Vans

Pohřeb se bude konat v květnu, smuteční věnce s sebou…

My si však trochu pobrečíme, protože šestiválcová varianta X350d už měla s Navarou společné jen základy a šlo o dost překopaný, ale velmi slušný pick-up pro práci i zábavu. Ostatně ne vždy platí fakt, že je-li auto prémiové, musí mít nutně úspěch.

V BMW si toho jsou nejspíš vědomi, proto na otázku výroby užitkových vozů reagují vždy negativně. Tak sbohem mercedesi a díky za ty krásné, i když krátké roky.

Reklama

Načítám