Hlavní obsah

Hledáte nejlepší auto na hory? Co takhle sporťák od Alpine

Foto: Alpine

Vyrazit si na lyže ve sporťáku nemusí být takové tabu. Francouzi vyvinuli skvělé a zábavné řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojení sportovního vozu a výletu do hor za účelem lyžování většinou nedává moc smysl. Abyste se nemuseli této kratochvíle vzdát a cestu si pořádně užít, musíte osedlat něco schopného a agilního. Jeden takový kousek představila automobilka Alpine, která model A110 upravila a vybavila párem lyží. Kde vzali designéři inspiraci a dočkáme se také sériové výroby?

Článek

Automobilka Alpine odhalila svůj nejnovější prototyp na festivalu automobilismu v Paříži, kde mimo jiné ukázala i další modely, které formovaly zajímavou historii výrobce. Alpine A110 SportsX je postavená z verze A110 Pure a inspirovaná originálním závodním vozem A110, který zvítězil v roce 1973 na Monte Carlo Rally. Novou Alpine A110 jsme testovali zde.

Koncept je oproti rallye speciálu o necelých osm centimetrů širší a má zhruba o šest centimetrů vyšší světlou výšku. Pohledově disponuje dvoubarevným lakováním – to kvůli černé střeše, kapotě a černým doplňkům na karoserii umocňujícím sportovní vzhled. Vůz dále nabídne černá litá kola, symboliku písmene X, malé francouzské vlajky na karoserii a nosič lyží namontovaný na zadním skle.

Foto: Alpine

Alpine A110 SportsX má vzadu dva páry lyží

Francouzská automobilka Alpine už představila světu několik dalších zábavných sporťáků ze série A110. Vše začalo v roce 2017 konceptem Alpine Vision, poté sériovým modelem, dále se objevil A110 Cup, A110 GT4, A110S s přepracovaným podvozek a silnějším motorem a A110 Rally.

Foto: Alpine

Alpine má na karoserii symboly písmene X

Nejnovějším přírůstkem je tedy tento sportovní cross-country vůz pojmenovaný A110 SportsX. Vozidlo je pouhou designérskou hříčkou a do sériové produkce v tomto provedení nepůjde. Vidět ho však může každý návštěvník pařížské automobilové exhibice.

Foto: Alpine

Vůz má zalepená světla podobně jako u vozů na rallye

Apline ovšem není jedinou automobilkou, která se věnuje zimním radovánkám. Nedávno se svým konceptem dobrodružného sportovního vozu pochlubilo Bentley, když ukázalo Continental GT Bomber Ski.

Foto: Bentley

Také Bentley má svůj vůz pro zimní radovánky. Jde o Continental GT Bomber Ski

Motorizovaný ledoborec má šestilitrový dvanáctiválec poskládaný do písmene W, výkon 635 koní, sílu 900 Nm, nejvyšší rychlost 333 kilometrů za hodinu a zrychlení z nuly na sto zvládne za 3,7 vteřiny.

Reklama

Načítám