Hlavní obsah

Avantgardní SUV DS 7 nově bzučí a zvládne až 58 km bez emisí

Foto: DS Automobiles

Je to tady, elektrifikace se nevyhnula ani avantgardnímu SUV od prémiové značky DS. Co zajímavého francouzský plug-in hybrid nabízí?

Na baterku ujede až 58 kilometrů a v záloze má přeplňovaný čtyřválec i pohon 4 x 4. Francouzská novinka DS 7 Crossback E-TENSE přijíždí na český trh s kombinovaným výkonem 300 koní, čtyřmi jízdními režimy, spotřebou 1,3 litru na sto a základní cenou 1,4 milionu korun. Dokáže tím avantgardní SUV do zásuvky ukousnout část českého trhu plného další plug-in hybridní konkurence?

Článek

Jedna z nejluxusnějších francouzských značek přiváží na český trh plug-in hybridní verzi modelu DS 7 Crossback. Avantgardní SUV kombinuje práci dvou elektromotorů a jednoho zážehového přeplňovaného čtyřválce o objemu 1,6 litru. Automobil s celkovým výkonem 300 koní (520 Nm) s označením E-TENSE se může pochlubit ještě pohonem všech čtyř kol, což bylo dosud u francouzských značek koncernu PSA vzácné.

Foto: DS Automobiles

Časy dobíjení jsou následující: standardní zásuvka, 8A, 230V – 7 hodin, zesílená zásuvka, 14A, 230V – 4 hodiny, Wall Box, 32A, 7,4 kW – 1 hodina 45 minut

Soustava elektromotorů a spalovacího motoru poskytne zrychlení z místa na stovku za 5,9 sekundy a spotřebuje v průměru 1,3 litru benzinu na sto kilometrů, což si Francouzi nechali změřit realistickou normou WLTP. Jako všichni ostatní, tak i inženýři značky DS snižují uhlíkovou stopu, proto plug-in hybridní DS 7 Crossback vypustí jen 30 gramů oxidu uhličitého za jeden kilometr provozu. Takto homologované vozidlo smí dostat speciální registrační značku začínající písmeny EL, tudíž jeho řidiči mohou těžit z aktuálních (parkování v Praze zdarma) i budoucích (české dálnice zdarma) výhod.

Foto: DS Automobiles

Dojezd na jedno nabití v čistě elektrickém režimu je podle normy WLTP 58 kilometrů

Auto umí pracovat ve čtyřech režimech, a v to v čistě elektrickém módu (dojezd až 58 kilometrů), hybridním režimu, ve sportovním nastavení podřízeném dynamice a s profilem 4 x 4, kdy jsou do akce zapojeny obě nápravy. Baterie vozu lze dobíjet ze zásuvky, veřejné stanice nebo při jízdě (motorem, rekuperací brzdné energie).

Výrazná estetika

Esteticky výrazný automobil poznáte podle designových 19palcových disků a nové perlově béžové barvy. Uvnitř čekají na posádku prémiové materiály typu umělý semiš (Alcantara), luxusní kůže, perlové podšití nebo gilošovaný dekor.

Foto: DS Automobiles

Interiér je plný luxusních materiálů

Na českém trhu bude vůz k dispozici v průběhu ledna příštího roku, přičemž základní výbava startuje na částce 1 395 000 Kč, zatímco vyšší výbavový stupeň vyjde na 1 555 000 Kč. Nejen svojí cenou je tohle SUV výjimečné a rozhodně není pro každého, ovšem milovníci avantgardy a francouzské výstřednosti budou těžko hledat jinou alternativu.

Foto: DS Automobiles

Avantgardní vzhled se odráží také na palubní desce

Možná jí bude elektrický DS 3 Crossback, který se na český trh teprve chystá, ale pořád to bude takzvaně doma. A co je doma, to se počítá, že?

Reklama

Načítám