Hlavní obsah

Jak bezpečně přepravovat lyže a snowboardy v autě

Foto: Škoda Auto

Vášniví lyžaři letos zatím nemají právě ideální podmínky pro provozování svého koníčku, přesto se nenechávají odradit a cestují se svým zimním vybavením za sněhovou pokrývku i daleko za hranice. Pojďme si proto raději zopakovat, jak bezpečně převážet lyže, abyste se na svých cestách nedostali do problémů.

Článek

Ať už jedete jen pár kilometrů sklouznout se na cvičnou louku u lesa, nebo musíte urazit stovky kilometrů na svahy majestátních Alp, měli byste dbát na bezpečnou přepravu nejen svých zavazadel, ale také lyží, snowboardů nebo lyžáků. Ty by vám totiž při ostřejším brzdění, nebo dokonce při nehodě mohly způsobit velké problémy.

„Každý řidič by si měl uvědomit, že volně pohybující se předměty ve vozidle jsou velice nebezpečné. Například při nárazu v rychlosti 50 km za hodinu do pevné překážky se zvýší hmotnostní působení tělesa bezmála dvacetkrát,“ vysvětluje Marek Kohoutek, instruktor bezpečné jízdy mosteckého autodromu.

Přeprava lyží uvnitř interiéru auta

  • Při sklopení zadních sedaček jde jen o nejkratší část, největší plocha opěradel musí zůstat ve svislé poloze, aby zachytila při případném nárazu zavazadla v kufru.
Foto: Autodrom Most

Sklopení menší části opěradla umožní lyžím menší rozsah pohybu a zamezí pohybu dalších zavazadel

  • Vždy mějte lyže a hůlky pevně svázané dohromady a celý tento komplet pevně zafixovaný upínacími kurty. „Lyže či snowboard je důležité stáhnout křížově, aby se nám svázané věci nemohly vyvléct z popruhů,“ upřesňuje instruktor Marek Kohoutek. Na lyžáky či helmy využijte síťky, abyste jim zabránili v pohybu.
Foto: Autodrom Most

Neexistuje nic takového jako „příliš dobře upevněné lyže“ – svažte celé vybavení pevně k sobě. Pak ho stejně pevně připoutejte v interiéru, aby se nemohlo ani hnout

  • Vřele také doporučujeme využít vaku na lyže – ten vybavení udrží pohromadě (přesto vše raději pevně svažte) a zabrání eventuálnímu pronikání vlhkosti do interiéru. „V případě, že v autě pojede víc lidí, ovšem není toto řešení příliš komfortní ani bezpečné,“ doplnil instruktor.
Foto: Škoda Auto

Některá auta mají vak na lyže integrovaný do středové opěrky, u jiných si ho můžete objednat v rámci příslušenství

Přeprava lyží na střeše auta

  • Pokud vezete menší, lehčí výbavu, mohly by vám stačit magnetické nosiče, které nepotřebují hagusy na střeše ani instalaci příčníků.
Foto: Menabo

Magnetický nosič na lyže nepotřebuje žádné vybavení, umožňuje jednoduchou manipulaci a je lacinější, zároveň je však nejméně bezpečný

  • Vyšší úrovní jsou klasické nosiče na lyže instalované na příčníky, které unesou i více párů lyží/snowboardů.
Foto: Škoda Auto

Střešní nosič bezpečně převeze i několik párů lyží a snowboardů

  • Nejkomfortnější variantou je pak střešní box, do nějž se vám kromě lyží vejde i další vybavení (hůlky, helmy, přezkáče) nebo menší zavazadla. V tomto případě ale nezapomeňte lyže a příslušenství pevně svázat k sobě, aby sebou v boxu za jízdy příliš neházely a nepoškodily se o sebe.
Foto: Škoda Auto

Střešní box je nejdražší, ale také nejpraktičtější – můžete ho využít kdykoliv

  • „I umístění nákladu na střeše auta se řídí svými pravidly. Lyže i snowboard vždy svazujeme k sobě, špičky lyží umístíme do protisměru jízdy,“ dodává Kohoutek.
Foto: Autodrom Most

Lyže a další vybavení i v boxu pečlivě svažte a lyže umístěte špičkami do protisměru, aby se při ostrém brzdění nepoškodily

Přepravovat výbavu na zimní sporty mimo interiér je výrazně bezpečnější, bohužel také o něco dražší. Rozhodně ale nešetřete na nepravém místě, protože sofistikovanější převozní zařízení bude nejen bezpečnější z pohledu dopravy, ale také lépe uchrání vaši sportovní výbavu před krádeží a usnadní vám nakládání a vykládání.

Vedle své osobní bezpečnosti mějte také na paměti, že nesprávně převážené sportovní vybavení může policie pokutovat. „Policie v Rakousku volně ložené těžké nebo svým tvarem nebezpečné předměty ve voze, například právě lyže či lyžáky, tvrdě postihuje. Přistiženému řidiči hrozí pokuta až ve výši 500 eur,“ upozornil expert.

Na závěr ještě jedno upozornění. Policisté v zahraničí vás totiž mohou snadno nachytat. Při vystupování z auta na silnici na sobě proto vždy mějte reflexní prvky. „V autě je nutné mít po ruce výstražné vesty. Pokud nás na veřejné komunikaci zastaví policie a pobídne nás k vystoupení z auta, musíme si nejprve obléci vestu. Například v Rakousku už takto nachytali spoustu řidičů, kteří opustili auto bez vesty. Hrozí nemalá pokuta. Pokud tedy povezete rodinné příslušníky či kamarády, mějte v autě schválený typ vesty pro každého z nich. A reflexní prvky používejte i při jízdě na lyžích. Chraňte zdraví a životy své i svých blízkých,“ apeluje mostecký učitel Marek Kohoutek.

Přejeme bezpečnou cestu a užijte si sněhových radovánek na svazích.

Reklama

Související témata:
Načítám