Hlavní obsah

Přehled nejdůležitějších automobilových novinek z Ženevy

Foto: Škoda Auto

Ženevský autosalon je jednou z nejdůležitějších událostí automobilového roku – premiéry svých důležitých modelů si sem přichystalo hned několik automobilek včetně tuzemské Škody. Na jaké významné novinky se tedy můžeme těšit? A kdo naopak bude chybět?

Článek

Svátek pro všechny automobilové nadšence začne již v březnu. Pokud vás autosalon láká, tady jsou věci, které byste měli vědět. A teď se již pojďme podívat, co ve Švýcarsku čekat.

Škoda Enyaq, Octavia RS a Scout, Kamiq Scoutline

Právě v Ženevě konečně uvidíme sériovou podobu konceptu elektrického crossoveru Vision iV, který dostal nezvyklé jméno Enyaq. Pro Škodu je to velký krok do nové éry, takže očekávejte kolem tohoto modelu velkou show. Neméně důležitá je však i premiéra sportovní varianty Octavie označené RS (v benzinovém, dieselovém a nově i plug-in hybridním provedení) a soft-roadové verze Scout. Další novinkou bude dobrodružnější varianta oblíbeného crossoveru Kamiq s názvem Scoutline.

Dacia elektromobil

Elektrifikace už dorazila i do rumunské Dacie, která tak v Ženevě představí na poslední chvíli ohlášenou pecku – koncept dostupného městského elektromobilu. Kvůli úspoře nákladů půjde pravděpodobně o konverzi již existujícího produktu Renaultu, největší podezření padá na model Renault K-ZE určeného pro čínský trh. Produkční verze však na trh dorazí až někdy v roce 2021, nebo 2022, to podle konkrétní poptávky.

Foto: Renault

Renault K-ZE je fešácký elektrický crossover pro čínský trh. Mohl by se však stát i skvělým základem pro první elektrickou Dacii

Audi A3 Sportback

Čtvrtá generace oblíbeného kompaktního hatchbacku A3 je pro Audi velice důležitá, proto ji zaručeně uhraje na jistotu – základem bude osvědčená moderní technika nejnovější osmé generace Golfu oblečená do sáčka typického střihu a s propracovaným interiérem přesně ve stylu Audi. Těšit se můžeme i na 310koňovou sportovní variantu S3.

BMW řady 4 kupé

Loni ve Frankfurtu ukázalo BMW koncepční podobu svého kupé řady 4 s kontroverzními velkými nozdrami a o půl roku později v Ženevě uvidíme, jak se jim podařilo převést je do produkční podoby. Fanoušci značky budou tuto premiéru sledovat se zatajeným dechem…

Honda Jazz

Městské mini od Hondy dokázalo vždy přinést překvapivou prostornost a variabilitu interiéru, nová generace přichází i s úsporným hybridním pohonem a variantou crossover. V duchu moderní doby bude také vybavené širokou konektivitou a řadou jízdních asistentů, to vše v roztomilém designu s povedeným interiérem. Jazz by se tak znovu měl stát hitem.

Hyundai i20

Hyundai vsadil u třetí generace i20 na sportovní styl, který je jasně vidět na vnějším designu, citelný by však měl být i uvnitř a doufejme, že i za volantem. Po vzoru menší i10 by mělo jít o jedno z nejdospělejších a nejvybavenějších aut svého segmentu, konkurence by se tak už měla začít bát. Po boku této novinky se poprvé ukáže i faceliftovaný bestseller i30.

Mercedes GLA

Třída A je hodně povedené auto a její technicky spřízněná crossoverová varianta GLA s pohonem všech kol by se proto měla stát bestsellerem. Fanoušci rychlých zážitků se mohou těšit na 306koňovou verzi GLA 35 AMG, později dorazí ještě plnotučné AMG GLA 45 s výkonem dokonce přes 400 koní! Kromě GLA by se měla světu představit také faceliftovaná třída E.

Porsche 911 Turbo

911 Turbo se stalo synonymem pro brutální rychlost kombinovanou s každodenní použitelností. Turbo generace 992 by mělo disponovat výkonem 640 koní přenášeným na všechna čtyři kola, takže bude rychlé na suchu i za deště, navíc s ním pohodlně budete moci dojíždět do práce nebo přelétávat kontinenty. Vedle nového Turba se ukáže také Boxster GTS a Cayman GTS s čtyřlitrovým atmosférickým šestiválcem.

Renault Clio E-Tech a Captur E-Tech

Renault se pochlubí především hybridními variantami oblíbených modelů Clio a Captur s přídomkem E-Tech. Clio bude vyzbrojené klasickou hybridní technikou doplněnou inovativní převodovkou, pohonné ústrojí Capturu bude dokonce plug-in hybridní, na vývoji nových pohonů spolupracovali inženýři závodního týmu F1. Na stánku Renaultu by se měl také objevit decentně faceliftovaný Megane a Espace.

Seat Leon

Pokud vám Golf nevoní a Octavia je na vás moc všudypřítomná, můžete sáhnout po Seatu Leon – stejná technika, jen v jiném, sportovněji střiženém kabátě. V Ženevě bude poprvé k vidění i jeho sportovní varianta Cupra Leon s maximálním výkonem 310 koní a stovkou pod pět sekund, která potěší srdce každého automobilového nadšence.

Toyota Yaris

Malý Yaris mezigeneračně zase o pořádný kus dospěl a nabral víc sebevědomí, což je znát na jeho designu, výbavě i technice. Vedle velmi úsporné hybridní verze vznikne taky ostrý sportovní speciál Yaris GR s výkonem 260 koní a pohonem všech kol. Další novinkou by měl být malý crossover odvozený právě od Yarisu.

Volkswagen Golf GTI, GTE a GTD

Po představení osmého Golfu přichází čas i na jeho sportovní varianty GTI (benzin 245 koní), GTD (diesel 200 koní) a GTE (plug-in hybrid 245 koní). Těšit se můžete i na silnější verze (konkrétně 300koňové GTI TCR a 335koňový Golf R), ale s jejich představením VW nejspíš ještě počká. Na stánku by se však měl objevit faceliftovaný Tiguan a nový užitkový Caddy.

Foto: Volkswagen

Víc nám zatím z Golfu GTD neukázali, musíme si počkat až na začátek autosalonu

Kdo bude chybět?

Některé automobilky se rozhodly letos Ženevu vynechat – seznam absentérů zahrnuje celý koncern PSA (Citroën, DS, Opel, Peugeot), Ford, Jaguar a Land Rover nebo Lamborghini. Místo jejich stánků vyroste na výstavišti testovací trať.

Reklama

Načítám