Hlavní obsah

Rychlá Škoda Octavia RS se představuje na prvních skicách

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned zkraje března se na slavném autosalonu v Ženevě ukáže další důležitá novinka české automobilky – čtvrtá generace Škody Octavia RS, sportovní verze rodinného bestselleru. Na výběr budou dvě karoserie a hned tři různé pohonné jednotky včetně zcela prvního rychlého plug-in hybridu!

Článek

Rychlá verze Octavia RS si ve světě získala spoustu obliby a v České republice se stala přímo modlou – dokáže totiž obdivuhodně spojit rychlost a zábavu za volantem s ryzí praktičností a každodenní použitelností. Pokud jste jejímu kouzlu také propadli, tak můžete jásat – varianty RS se dočká i nová čtvrtá generace Octavie.

Foto: Škoda Auto

Octavia RS vypadá hodně rychle a dravě. Nemůžeme se dočkat, až ji uvidíme naživo

Jak vidíte na přiložených skicách, které Škodovka vypustila, půjde o hodně dynamicky vypadající auto. Elegantní tvary čtyřkové Octavie vylepšuje ostřeji řezaný přední nárazník s integrovanými LED mlhovkami, vytažené lišty prahů, záď s odtrhovou hranou (nebo spojler prodlužující střechu v případě kombíku) a nárazníkem s výraznými koncovkami výfuku, náznakem difuzoru a odrazkou přes celou šířku zádi, to vše doplněné velkými koly (tipujeme to na 19“) s leštěným designem. Vypadá vážně skvěle!

Podobné to bude i v interiéru, na jehož poodhalení si musíme ještě počkat, ale tušíme v tom hodně hliníkových prvků, nějakou tu Alcantaru, anatomické sedačky a pár znáčků RS k tomu. Ostatně jako obvykle.

Foto: Škoda Auto

Octavia RS bude v nabídce i jako kombi, abyste samozvané závodníky mohli ponížit i s dětmi na zadních sedadlech a nákupem v kufru

Jako obvykle se můžete těšit na RS nejen ve formě liftbacku, ale i praktičtějšího kombi. Rodina se tak nebude muset kvůli vašim sportovním choutkám nijak uskromňovat. To bude jistě platit i pro charakter celého auta – Octavia RS nikdy nebyla nesnesitelně ostrý brus, ale spíš příjemně svižné auto, které vám na správně zakroucené silnici dokázalo roztáhnout koutky úst směrem nahoru.

Rychlá na to bude rozhodně dost. V nabídce motorizací se objeví tentokrát hned tři varianty – vedle vzrušujícího turbobenzinu a rozumnějšího turbodieselu se dočkáme i plug-in hybridní varianty. Škoda nezveřejnila žádné detaily, ale podle zpráv ze zákulisí by benzinové RS mělo mít motor 2,0 TSI s výkonem 245 koní a naftové RS jednotku 2,0 TDI s výkonem 200 koní. Elektrifikovaná Octavia RS iV s plug-in hybridní pohonnou jednotkou (motor 1,4 TSI + elektromotor) pak nabídne také 245 koní, ale díky elektrickému zátahu by se mohla stát nejrychlejší, a zároveň nejúspornější variantou RS.

Pokud si teď ťukáte na hlavu, kdo by mohl chtít hybridní RS, tak vězte, že na západních trzích se všemi dodatečnými daněmi pro výkonná auta se může stát spásou – místo, abyste zaplatili kupu peněz zbytečně státu do kapsy, byste si s Octavií RS iV mohli sáhnout na nějaký ten státní příspěvek nebo daňovou úlevu pro elektrifikovaná auta. To není špatný obchod, ne?

Foto: Škoda Auto

RS je znakem řidičské zábavy, ať už přijíždí v jakémkoliv provedení

Každopádně ať už máte preference a požadavky jakékoliv, měli byste v nabídce Škodovky najít to pravé RS přímo pro vás, což spolu s dalšími typickými užitnými vlastnostmi Octavie dává dohromady velmi lákavé auto, které by na trhu i v dnešní, na ekologii citlivé době, mělo mít úspěch. Držíme palce… a nemůže se dočkat, až ji proženeme po naší oblíbené okresce!

Reklama

Načítám