Hlavní obsah

Nejdražší z nejdražších. Slavná aukční síň zveřejnila loňské automobilové rekordy, jsou to částky z jiné planety

Foto: RM Sotheby's

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská aukční společnost RM Sotheby's vydala svůj každoroční report toho nejlepšího, co se na poli jejích automobilových dražeb v roce 2023 událo. A vůbec nebudeme lhát, když povíme, že šlo o rekordní rok!

Článek

O aukcích RM Sotheby's jste u nás už několikrát četli, přičemž jednou jsme se na takovou událost vydali osobně do Mnichova a nestačili se divit, kolik eur a kaviáru létalo vzduchem. Každopádně rok 2023 byl pro tuto aukční firmu rekordní a nejednou zaplnil řádky většiny světových auto médií. Prodávaly se totiž extrémně vzácné kusy za extrémní peníze.

Za 2023 firma RM Sotheby's totiž uspořádala 32 různých aukcí, na nichž se prodalo 1 119 automobilů a 2 001 různých automobilových předmětů (návody, rukavice, sada nářadí a další).

Nejcennější Ferrari

V polovině listopadu se konala aukce The One, kde se dražilo jedinečné Ferrari 330 LM/250 GTO v úpravě od karosárny Scaglietti. Tento vůz navíc používala pro závodění samotná stáj Ferrari, takže když byl oznámen jeho prodej, strhla se vlna zájmů, dotazů a „lajků“. Kladívko licitátora se nakonec zastavilo na sumě 51,7 milionu dolarů, což dělá na koruny 1,15 miliardy. Tím se vůz stal nejcennějším Ferrari, jaké kdy bylo prodáno.

Foto: RM Sotheby's

Model z roku 1962 se vloni vydražil za více než miliardu korun.

Ztracená kolekce Ferrari

A u skotačícího koníka ještě zůstaneme, jen se časem vrátíme do srpna 2023 ke sbírce Lost & Found Collection. Tam byl hlavní hvězdou havarovaný ohořelý vrak Ferrari 500 Mondial Spider první série od studia Pininfarina z roku 1954 (konkrétně druhý vyrobený kus typu Mondial). Prodáván v nálezovém stavu šel tento exzávoďák do světa za 1,875 milionu dolarů, tedy za asi 42 milionů korun. Prodej celé sbírky pak vynesl celkem 16,5 milionu dolarů, tedy nějakých 369 milionů korun.

Foto: RM Sotheby's

Hvězdou sbírky se stal závodní vrak, který se prodal ve stavu tak, jak po nehodě skončil.

Hamiltonova formule

Aukce v Las Vegas jsou vždycky velkolepé, pompézní a dost často i rekordní. Aby ne, když monopost Mercedes-AMG Petronas F1 W04 z roku 2013 sira Lewise Hamiltona byl nakonec vydražen po telefonu za 18 815 000 amerických dolarů, tedy za cirka 421 milionů korun. Tím se tento vůz stal nejcennějším moderním monopostem formule 1, který byl kdy prodán.

Foto: RM Sotheby's

V Las Vegas je vždy velká show, vloni však byla navíc rekordní.

Tajemná bílá porsche

Krátce po grandiózní dražbě v Las Vegas se konala aukce nazvaná The White Collection, kde se dražila sbírka tajemných padesáti speciálně vybraných, vzácných a vyhledávaných bílých automobilů značky Porsche. A k tomu dalších 500 automobilových předmětů a vozidel, jež nešly sehnat jinde na světě.

Foto: RM Sotheby's

Aukci The White Collection dominovala padesátka speciálních porsche.

Hvězdou aukce se však stalo Porsche 918 „Weissach“ Spyder z roku 2015, protože se prodalo za 3 937 500 dolarů (88 milionů korun), čímž překonalo poslední dražený model 918 o dvojnásobek.

Nejcennější nový vůz

Nejcennějším novým vozem prodaným na aukci RM Sotheby's se stalo Bugatti Chiron Profilée W16 z roku 2022, jež šlo z pařížské aukce do světa za 9 792 500 eur, což tehdy dělalo asi 235 milionů korun. Zároveň šlo o nejúspěšnější aukci mezi všemi aukčními domy, které působí v Paříži.

Foto: RM Sotheby's

235 milionů za nové auto? Žádné sci-fi, ale zaplacená suma za supersport s motorem W16 a čtyřmi turbodmychadly.

Za zmínku stojí ještě dražba 1955 Ferrari 121 LM Spider od karosárny Scaglietti, které se udalo za téměř 142 milionů korun. Vloni se také prodala formule 1 Michaela Schumachera, který s ní vyhrál svůj první šampionát v barvách Ferrari. Dále se dražily další výjimečné vozy typu Giallo Modena F50, Ferrari Enzo, McLaren P1 se speciálním lakem Pacific Blue nebo Aston Martin DB4 z roku 1960, jejž v témže roce v Goodwoodu vítězně kočíroval sám Stirling Moss.

Reklama

Načítám