Hlavní obsah

Než začal kralovat formulím, jezdil Lewis Hamilton v obyčejném Mini půjčeném od mámy

Foto: Shutterstock / sbonsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je opravdovou hvězdou Formule 1! Sir Lewis Hamilton má spoustu zarytých příznivců i kritiků, ale během své dlouholeté kariéry v královské disciplíně motorsportu nám už dokázal, že se za vítězstvím žene jako lev. Víte však, s jakým autem začínal ve svém osobním životě? V časech, kdy se snažil prosadit ve Formuli 1 se inspiroval autem své matky a koupil si moderní Mini.

Článek

Brit Lewis Hamilton je bez debat jedním z nejlepších a nejúspěšnějších pilotů Formule 1. Dnes sedmatřicetiletý jezdec svou ohromující hvězdnou závodnickou kariéru ve vrcholném královském šampionátu motorsportu zahájil už v roce 1997, když se přihlásil do speciálního programu stáje McLaren pro hledání mladých talentů. Vydal se tak na náročnou cestu, během níž zatím získal sedm titulů Mistra světa ve Formuli 1 a s legendárním Michaelem Schumacherem je spoludržitelem rekordu.

Úplně prvního závodu ve Formuli 1 se však Hamilton zúčastnil až v roce 2007 při Velké ceně Austrálie s monopostem McLaren-Mercedes. Vedení McLarenu mu nabídlo životní šanci, aby světu ukázal svůj jezdecký talent. A on svou příležitost nepromarnil, protože během svého závodního debutu v F1 dojel na třetím místě, hned za druhým stájovým kolegou Fernandem Alonsem a vítězem Kimi Räikkönenem. A to byl teprve začátek, protože už koncem následující sezóny byl mistrem světa.

Foto: Shutterstock / cristiano barni

Lewis Hamilton je na stupních vítězů jako doma. Nejšťastnější je pochopitelně na tom nejvyšším. Během své kariéry zatím vyhrál 103 Velkých cen

Nejslavnější éra Lewise Hamiltona začala se závoděním v barvách ikonických stříbrných šípů. Od začátku sezóny 2013 až do dnešních dnů je esem v rukávu mimořádně úspěšné stáje Mercedes-AMG Petronas Motorsport. Je důležité připomenout, že za celou závodní kariéru zatím odstartoval do 310 velkých cen, 103 z nich vyhrál, ve 191 závodech dojel na „bedně“, zvládl si vyjezdit 103 pole position a zatím stanovil 61 nejrychlejších kol. A šest ze svých sedmi titulů získal právě s monoposty Mercedesu.

Doposud všechny mistrovské tituly má z let 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 a 2020, přičemž mu stačí už jen jeden k tomu, aby byl absolutním králem Formule 1. V historii motoristického sportu zatím nikdo nezískal více titulů než on a Michael Schumacher. Už se mu však povedlo překonat několik „Schumiho“ milníků, jakým je i počet vyhraných velkých cen. Schumacher jich za volanty Benettonu a Ferrari vyhrál „jen“ 91. Stejně tak Lewis už překonal i jeho počty startů do závodů i umístění na stupních vítězů.

Foto: Mini

V dnešních dnech Sir Lewis Hamilton jezdí v hypersportech za desítky milionů korun, ale jeho prvním autem bylo lidové novodobé Mini. Nejprve si vyzkoušel „miníka“ své matky a následně si koupil i svého

Není tak překvapením, že Lewis Hamilton během svého života ve Formuli 1 vydělává až nepředstavitelné peníze. Celkově se do dnešních dnů jedná o více než 8,5 miliardy korun, z nichž financuje svou fascinující sbírku aut. Najdeme v ní i ty nejexkluzivnější hypersporty posledních let jako Mercedes-AMG One, McLaren P1, LaFerrari, a dokonce měl i na zakázku vyrobené unikátní Pagani Zonda 760 LH. A to vše doplňují další luxusní auta, klasické ameriky i extrémně rychlé motorky.

Jenže jaké auto měl pilot F1 jako úplně první? Bylo to novodobé Mini! Jen krátce po úspěšném zvládnutí řidičských zkoušek a získání řidičáku v roce 2002 si s pomocí svého podporujícího otce koupil ojeté moderní Mini. Mnozí experti souhlasí, že je vhodným autem pro začínající řidiče a Lewisovi při rozhodování pomohlo i svezení se stylovým Mini své matky. Až budete svým dětem vybírat jejich první auto a zaujme vás tato britská stylovka, vzpomeňte si, že ji měl i Lewis Hamilton.

Reklama

Načítám