Hlavní obsah

Výstava veteránů v ostravském Géčku

Foto: Mikka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý správný automobilista u nás už určitě navštívil Kopřivnici, rodiště slavných automobilů Tatra a jejich muzeum. Kousek dál na kraji metropole Ostrava se ale také dá vidět čtyřkolová krása, byť úplně jiného ražení. Na své si zde přijdou hlavně milovníci sportovních veteránů.

Článek

Pokud se budete motat v Ostravě některou neděli nebo čtvrtek odpoledne, měli byste si vyšetřit čas na návštěvu obchodního centra Géčko ve Spojovací ulici (u výjezdu na Opavu). Právě v těchto dnech se pravidelně zvedá mříž jednoho z obchodů, který vlastně obchodem není. Místo v něm okupují staré veterány, nad kterými jistě zaplesá srdce nejednoho nadšence do aut. Ostatně právě jeden takový nadšenec za touto výstavou stojí.

Když je totiž mříž zavřená, vidíte dobře jen na dvě auta v popředí – Jaguar XJ13 a repliku Ferrari 250 GTO. Jaguar sice není ten původní originál (byl zničen už dávno při testování), ale stavěn byl stejně, a dokonce i stejnou firmou TWR dle původní dokumentace a má originální doklady Jaguar. To Ferrari je sice replika, ale stavěná pečlivě v sedmdesátých letech a odpovídá replikám vystavovaným v mnoha muzeích. Základem je Datsun 240Z, ale motor je naladěn na 300 koní a všechny rozměry i hmotnost a také interiér odpovídají italskému originálu. V otevřené expozici ale můžete obdivovat auta ze všech stran a podívat se i do interiérů.

Foto: Mikka

Znaky starých Jaguarů jsou prostě nádherné

Stačí ale jít dál a hned za Jaguarem XJ13 najdete jeho další sourozence, například starý typ MkIV 1 ½ Litre – první čtyřdveřový model vyráběný pod názvem Jaguar. Chybět nemůže ani nádherné kupé E-Type v původním stavu. Za ním stojí kabriolet XKR X100 v jedovatě zelené barvě. V té fanoušci poznají odkaz na bondovku Dnes neumírej, kde, jak je dnes u této značky už tradicí, jezdil s Jaguarem jeden ze záporáků.

Foto: Mikka

Jako z bondovky – jedovatě zelené XKR

Aby byla expozice rozmanitější, najdete tu třeba i Chrysler z roku 1926, který se může pochlubit originálním palivoměrem, původním digitálním mechanickým tachometrem, hodinami a také dnešním uspořádáním ovládacích prvků. Zajímavostí je, že jde o auto dochované v původním stavu i s originálními dřevěnými koly. Pak už ale opět výstava mládne. Americkou značkou se chlubí i Dodge Stealth, jde ale o sourozence japonského Mitsubishi 3000GT, které vznikalo na stejné výrobní lince.

Automobily doplňují i velmi zajímavé motorky

Milovníky německých aut potěší zase jedno z prvních Porsche 928 s vidlicovým osmiválcem nebo upravené Porsche 356, které si nezadá s dnes moderním stylem úprav Outlaw. Německo reprezentuje i Mercedes-Benz 450SL generace R107. A nakonec je tu ještě trpaslík z Anglie – MG Midget vybavený všemi příplatkovými doplňky, které značka nabízela. Milovníci jednostopých vozidel musí projít dveřmi, kde najdou dva prototypy Jawy, plochodrážní DT500, MV Augusta, Hondy, Betku (poslední verzi nástupce Babety), ale i slavné Harleye-Davidsony. Vpředu je doplňují výstavní motorky firmy Motoscoot, z nichž první Event Horizon vyhrál prestižní mistrovství světa ve stavbě motorek v americkém Sturgis. Tento motocykl byl osazen na míru vyrobeným největším dvouválcovým motocyklovým motorem o objemu 3,3 litru.

Auta samotná doplňuje expozice tematického oblečení, uměleckých děl, modelů, módních doplňků, knih a časopisů. Některé z těchto věcí jsou i na prodej, takže si můžete zakoupit památku na prohlídku. Možná nejde o největší expozici u nás, ale výběr exponátů rozhodně stojí za zhlédnutí. Uděláte tím radost jednomu zapálenému autíčkáři Milanovi, který vám ke každému kousku řekne spoustu zajímavých informací. A my vám můžeme slíbit, že se vás v budoucnu pokusíme seznámit s některými z těchto exponátů podrobněji.

Jo a držte Milanovi palce, když se mu splní jeho cíl, vybuduje u nás nebývalé muzeum, kde bude všeho víc, nejen tedy aut a motorek, ale i obrazů, literatury, plakátů a hlavně až 5 000 modelů aut mapujících historii automobilismu od dvacátých let minulého století.

Naživo lze výstavu navštívit ve čtvrtek a v neděli mezi 15. a 18. hodinou. Obchodní centrum připomíná, že otevření je závislé na aktuální epidemiologické situaci a vládních nařízeních. Kvůli tomu ostatně spustilo i online prohlídku zdarma, v rámci které si vozy prohlídnete i z bezpečí domova. My si ale myslíme, že nejlepší je, až se situace v Česku zlepší, vyrazit se na tato krásná auta podívat i osobně. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Načítám