Hlavní obsah

Tesla zveřejnila video, jak vidí její autopilot

Foto: Tesla

Autopilot vyhodnocuje tisíce podnětů v jednom okamžiku, v potaz bere i počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Tesla geniálního vizionáře Elona Muska se věnuje nejen elektromobilitě, ale taky autonomnímu řízení. Její autopilot a jeho schopnosti baví řidiče po celém světě, některým odborníkům z něj a jeho chování ale vstávají vlasy hrůzou. Každé selhání autonomního řízení pak spolehlivě poslouží jako obsah nejen pro internetové magazíny, Garáž.cz nevyjímaje, přitom dennodenně používají autopilota tisíce majitelů Tesel po celém světě. Pojďme se ale už na silnici podívat elektrickým okem.

Článek

Nové video, které teď automobilka zveřejnila, názorně ukazuje, jak elektronické oči Tesly vidí svět kolem sebe. Takhle bude fungovat v pořadí již desátá verze softwaru, který Tesla připravuje do sériové produkce a který by měl jejím autům propůjčit plně autonomní schopnosti řízení.

Jak vidíte, ze všeho nejvíc to připomíná vidění Terminátora ze slavného stejnojmenného filmu. Desítky kamer, senzorů a radarů neustále mapují okolí vozu a skládají pak dohromady podobný obraz, ze kterého elektronický mozek auta vychází. Řeší silnici, dopravní značky, obrubníky, ostatní auta, překážky provozu. Tesla tvrdí, že spoustu času věnovala tomu, aby zmapovala chování ostatních řidičů, chodců a cyklistů, případně aby predikovala nebezpečí, které může při silničním provozu vzniknout.

Všimněte si, že elektronický mozek Tesly neustále sleduje vzdálenost od všech objektů v okolí a že vyhodnotil i mokrou silnici, čemuž přizpůsobuje i bezpečnou vzdálenost.

Foto: Tesla

Mohlo by se zdát, že v Tesle je úplně jedno, jak držíte volant...

Podobně schopné systémy ale nemá jen Tesla, ale třeba i Audi či Mercedes. Právě stuttgartská automobilka nechala už před sedmi lety ujet svou vlajkovou loď třídy S sto kilometrů v plném provozu v ryze autonomním řízení, aby vyzkoušela (ne)funkčnost autopilota. Samozřejmě, že za volantem seděl řidič připravený neustále zasáhnout.

Ukázalo se, že elektronika nemá jediný problém s vyhodnocením silnice. A to včetně dopravních značek, semaforů či kruhových objezdů. S přehledem zvládá jízdu po dálnici, ve městě i po okreskách, ale že největší problém jí dělají situace, kdy třeba na silnici ležela prázdná igelitová taška, nebo u přechodu pro chodce stály dvě ženy, které si povídaly. Auto totiž stálo na místě, i když ženy ukazovaly, ať klidně jede… Zvládne tohle nový software od Muskovy Tesly?

Reklama

Načítám