Hlavní obsah

Zebra není parkoviště: Na přechodu pro chodce nemáte s autem normálně co dělat, existují ale výjimky. A jsou zákonné

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K čemu slouží přechod pro chodce neboli zebra, asi netřeba vysvětlovat. Stejně tak není třeba cuchat si nervy těmi méně zodpovědnými lidmi, kteří z lenosti přechází prakticky kdekoli. Jedno je jisté, autem nemáte na takovém přechodu pro chodce co dělat, ovšem existují dvě výjimky. Víte jaké?

Článek

Spolu s Autoškolou King (Praha, České Budějovice) jsme vám nedávno přinesli články o sdílených zónách nebo o tom, jak to je se značkou Průjezd zakázán. Tentokrát si společně vysvětlíme další řidičskou situaci, a to zastavení na přechodu pro chodce.

Foto: Jan Majurník

Na přechodu pro chodce se nesmí zastavit a stát, ovšem lze na něm zastavit vozidlo.

Co nám říká zákon? Co se nesmí? A co všechno je na přechodu pro chodce zakázané? Tak prvně na něm nesmíte předjíždět ani se na něm otáčet nebo couvat. Rovněž na vzdálenost kratší než 5 metrů před přechodem nesmí řidič zastavit a stát (kvůli tomu, aby řidič dobře viděl přecházející chodce a chodci zase viděli na projíždějící auta), což platí zejména ve vztahu k parkování. Ovšem, kdy se na přechodu zastavit smí?

První výjimkou je takzvané zastavení vozidla, kdy je tento úkon dle definice nezávislý na vůli řidiče. Jde o ty případy, kdy na takovém místě musím zastavit vozidlo například kvůli bezpečnému rozhledu do křižovatky nebo třeba kvůli náhle zastavujícímu vozidlu přede mnou, které například tvrdě brzdí kvůli osobám nečekaně vstupujícím na vozovku mimo přechod.

Foto: Jan Majurník

Pojem zastavení vozidla je definován jako zastavení nezávislé na vůli řidiče, tzn. že jste nuceni zastavit.

Logické dále je, že pokud na takovém přechodu potřebujete zastavit vozidlo a stojí před ním chodec či chodci, tak jim nejprve umožníte přejít a až potom na přechodu zastavíte vozidlo, třeba právě kvůli rozhledu do křižovatky.

Také dává smysl, že je-li přechod pro chodce např. uprostřed ulice, kde se tvoří kolona aut, nebudete zastavovat vozidlo na přechodu, nýbrž před ním či za ním. Pokud to tedy jde, nechte přechod volný.

Foto: Jan Majurník

Stojí-li chodec na přechodu, nechte jej přejít a až potom pokračujte.

Druhý případ je takzvaná krajní nouze, nicméně jak jsme si řekli v tomto článku, jde o velmi ošemetnou a hraniční situaci. Tedy pokud vás nebo někoho z posádky za volantem přepadne náhlá zdravotní indispozice ohrožující život nebo potřebujete odvrátit nehodu, pak bude takové zastavení na přechodu nejspíše bráno jako krajní nouze, a tudíž nepostižitelné.

Počítá se sem i dopravní nehoda nebo technická závada. V takových případech ovšem nesmíte zapomenout místo řádně označit.

Foto: Jan Majurník

Zastavit a stát (např. parkování) lze legálně nejméně 5 metrů před přechodem.

Jenže, pokud to na přechodu pro chodce odstavíte, protože si nutně potřebujete odskočit na toaletu nebo do obchodu vyzvednout balík, pak to patrně neprojde a hrozí zde pokuta až 2 000 Kč.

Tak to byl přechod pro chodce, na kterém smíte zastavit vozidlo (zastavení nezávislé na vůli řidiče), ale nesmíte zde a pět metrů před ním zastavit a stát (jdu do obchodu, parkuju aj.). K tomu si přidejte trochu ohleduplnosti, ovšem nejen jako řidič, ale i jako chodec. Je totiž mnoho křižovatek, na nichž je špatný rozhled a zastavení vozidla na přechodu není projevem hulvátství, nýbrž prachobyčejné bezpečnosti.

Reklama

Načítám