Hlavní obsah

Průjezd zakázán: Opravdu víte, co tato značka zakazuje? V průběhu času se její význam měnil

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní značka Průjezd zakázán nepatří zrovna k těm, které bychom potkali na každém rohu. Ovšem když už se někde tato kulatá zákazová značka objeví, má tam svůj důležitý smysl. Jaký? A opravdu takovým místem nesmíte projet?

Článek

Značka Průjezd zakázán nese označení B32 a spadá do kategorie „jiných zákazů“, kde najdete třeba i zákaz vjezdu vozidlům na LPG. Toto dopravní značení se na první pohled zdá jasné jako pět let vyluštěná křížovka, nicméně jeho význam se v čase změnil.

Foto: Jan Majurník

Značka Průjezd zakázán B32 spadá do kategorie jiných zákazů.

Možná si proto budete pamatovat ještě starý výklad, který dnes už nahradil novější, a ne tolik striktní. O co jde, vám prozradíme níže, a to díky spolupráci s Pavlem Greinerem, šéfem Autoškoly King (Praha, České Budějovice).

Dříve tedy platilo, že jakmile byla na komunikaci značka B32 Průjezd zakázán, nebylo možné danou komunikaci projet v kuse. Po vjetí do ulice tedy měl řidič správně zastavit a jít například domů, něco na místě vyzvednout, jít nakoupit nebo podobně.

Foto: Jan Majurník

Definice značky Průjezd zakázán byla v minulosti změněna, proto je dnes více benevolentní a snadněji zneužitelná.

Dnes je definice taková, že je-li na značce uveden nápis Průjezd zakázán, nesmí řidič bez důvodu vjet do takto označeného úseku. Za takový důvod se ovšem nepovažuje objíždění dopravně složité situace nebo zkracování si trasy. De facto tím však odpadla povinnost v místě zastavit/přerušit jízdu.

Reálným důvodem k vjezdu tedy je, že v místě bydlíte, vezete děti do školy, vyzvedáváte zásilku nebo třeba něco doručujete. Bohužel díky novému výkladu se najdou i tací šoféři, kteří tento průjezd zneužívají s výmluvou typu „chtěl jsem si prohlédnout tento strom, tento dům nebo támhleto auto.“

Foto: Jan Majurník

Za značkou jsou vidět bytovky, navíc v odlehlejší části. Je tedy předpoklad, že se v takovém místě budou zvýšeně pohybovat chodci, děti či třeba pejskaři. Rychlý průjezd nějakého vozu zde málokdo předpokládá.

Přitom úseky označené touto značkou jsou obvykle nebezpečné na rychlé projetí, jelikož tam na řidiče často čekají přednosti zprava, školy, školky, retardéry, zvýšený pohyb chodců, dětí, zvířat. Značení má tedy značně omezit průjezd, z dobrých důvodů.

Spolu s Pavlem Greinerem z Autoškoly King vás tedy nabádáme k tomu, abyste průjezdy takto označenými úseky nezneužívali, a pokud už do nich vjedete, dbejte skutečně zvýšené opatrnosti a řidičské pozornosti.

Související témata:
Značka Průjezd zakázán
Načítám