Hlavní obsah

Rulawa 0 P? Česká sekta se vyzbrojila vlastními registračními značkami. Za podobné padělky hrozí zákaz řízení

Foto: Roman M.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmohl se nám takový nešvar, a to jízda s podivně vypadajícími registračními značkami, které působí, jako by byly z jiného vesmíru. Jenže pokud už vyrazíte na cesty bez značek či si je hodíte za okno, nebo dokonce nasadíte právě nějaké to falzum, koledujete si tím o pokutu a zákaz řízení. A to ne zrovna na chvilku…

Článek

Vyrazíte-li do provozu bez registračních značek, je to problém. Z pohledu zákona dost záleží na tom, jestli jedete úmyslně, či vám značky např. někdo zcizil a vy prostě „musíte jet do práce“. Spravedlnost je v tomto ohledu slepá – nemáš značky, chytí tě, flastr tě (obvykle) nemine.

Foto: Jan Majurník

Značka za oknem? Byť je platná, je to bráno, jako byste žádné RZ neměli.

Postihu se nevyhnete ani tehdy, když si registrační značky (byť jsou platné) hodíte třeba za okno. Mezi partou kamarádů sice můžete být za frajera a říkat, že to bude v pohodě, nicméně před policejní hlídkou už ono hrdinství může značně utrpět. Totiž značky hozené za okno jsou vnímané, jako byste žádné neměli.

Pozor také na zelené papírové značky, o nichž jsme si detailně povídali v TOMTO ČLÁNKU. Ani ty nejsou univerzální, přestože vám kdekdo bude tvrdit opak. Navíc stačí, abyste tabulku se značkou špatně umístili a už může být vaše vozidlo vnímané jako k provozu nezpůsobilé.

Foto: Jan Majurník

Tzv. zelená značka je určena výhradně k jízdě z místa prodeje do místa registrace vozidla, má platnost deset pracovních dnů, a to pouze na území České republiky.

Třetím nešvarem jsou falzifikáty registračních značek. Ať už jde o amatérsky namalované značky na čtvrtku, či profesionální práci nějaké reklamní agentury, jde opět o malér, jako byste značky neměli. Dokonce tím, že jezdíte s falzifikátem značek, si v rámci následného správního řízení přitěžujete a koledujete o vyšší sankční sazbu.

Například tyto podivné značky RULAWA 0 P, jež jsou na pohled věrohodně zhotovené, patří členům, kteří se hlásí k východočeské sektě jménem „Slovanský národ Gána Sepata – Čahínas“. Netřeba připomínat, že takové bizarní registrační značky jsou jasné falzum a řidiči těchto vozidel si koledují o reálný malér.

Foto: Roman M.

Jízda s falzifikáty RZ je rovněž přestupkem, navíc s přitěžující okolností.

Co tedy za jízdu bez značek, se značkami za oknem nebo s falzifikátem hrozí? Pokuta 5 až 10 000 Kč a zákaz řízení motorových vozidel v délce trvání 6 až 12 měsíců. Po novele od 1. ledna 2024 to bude finanční sankce 4 až 10 000 Kč a zákaz řízení na 6 až 18 měsíců. V současnosti nejde o bodovaný přestupek a ani v příštím roce tomu tak nebude.

Takže když ztratíte registrační značky nebo vám je někdo ukradne, je dobré uvědomit policii kvůli prevenci jejich zneužití. Rovněž nečitelná-poškozená značka může být problém. Bez platných a čitelných značek tedy do provozu nevyjíždějte, neumisťujte je ani za okno a už vůbec si na vozidlo nedávejte falzifikáty značek. To je totiž největší průšvih, za který si můžete vykoledovat dlouhý zákaz řízení.

Reklama

Načítám