Hlavní obsah

Zelená převozní značka: K čemu je, jak ji získáte a kam ji (ne)umisťovat

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času na silnici potkáte auto, které nemá žádné značky, nicméně pak přece jen vzadu vozidla uvidíte nenápadný zelený papírek s černými čísly. Bingo, nenarazili jste sice na vzácný poklad, nýbrž na vozidlo, které je vybaveno tabulkou se zvláštní registrační značkou. K čemu však tato značka slouží a kde by (ne)měla být umístěna?

Článek

Správné pojmenování pro zelenou papírovou značku je tabulka se zvláštní registrační značkou pro jízdu z místa prodeje do místa registrace silničního vozidla. Nicméně pro větší přehlednost se v tomto případě držme spíše lidové tvořivosti, která ji označuje jako převozní značku neboli „převozku“.

Foto: Jan Majurník

Správné pojmenování značky je: tabulka se zvláštní registrační značkou pro jízdu z místa prodeje do místa registrace silničního vozidla.

Jak oficiální název napovídá, značka je určena výhradně k jízdě do místa registrace vozidla, má platnost 10 dní, a to pouze na území České republiky, nemůžete s ní tedy vycestovat do zahraničí. Za platnou je považována pouze v případě, že je potvrzena razítkem a podpisem prodejce.

Kam převozní značky umístit?

Podle vyhlášky Ministerstva dopravy je správné místo pro umístění této tabulky jedině vzadu, přičemž jiný odstavec vyhlášky ještě upravuje znění následovně: „Tabulka s registrační značkou se tvarově upravuje pouze podle místa, na kterém je umístěna, tak, aby úpravou byla zachována její čitelnost. Tabulka s registrační značkou, s výjimkou registrační značky pro mopedy, má být v čistém stavu za nesnížené viditelnosti čitelná na vzdálenost nejméně 40 metrů.“

Z toho plyne především fakt, že řada řidičů s takovou značkou jezdí špatně. V praxi ji totiž někteří šoféři mají za čelním sklem, případně vzadu, nicméně schovanou za tak tmavou fólií, že je značka čitelná sotva na pár metrů.

Foto: Jan Majurník

Zkosené sklo a tmavá fólie? Tehdy je značka sotva viditelná na pár metrů.

Jak to tedy v praxi vyřešit? Jednoduše, stačí k tomu i obyčejná eurofolie a kus lepicí pásky, kdy se papírová značka vloží do oné průhledné fólie a zafixuje se páskou. Takto lze tabulku se zvláštní značkou umístit na zadní část dodávek, autobusů či třeba náklaďáků, ale rovněž běžných osobních vozidel s příliš tmavými skly.

U motorek je zase ideální dát papírovou tabulku opatřenou fólií do držáků běžné motorkářské značky. Ostatně kam jinam, neb umístění na řidičova záda by bylo sice úsměvné, ale zároveň protizákonné.

Foto: Jan Majurník

Jediné správné místo pro umístění papírové zelené značky je vzadu.

Pozor, zelená značka slouží pro transport i nemotorových vozidel, například obytných přívěsů, klasických přívěsů nebo i návěsů kamionů, kde lze s umístěním na záď postupovat obdobně.

Jak převozní značky získat a jaká je jejich platnost

Papírovou zelenou značku určenou k dopravě vozidla z místa prodeje do místa registrace obvykle vydává oprávněný prodejce, který má zpravidla vedený sešit, kde se zapisuje číslo značky a identifikace osoby, jíž byla vydána. Dále papírovou tabulku opatří razítkem, podpisem a datem počátku platnosti.

Foto: Jan Majurník

Bez identifikátorů a vyznačeného počátku data platnosti je značka neplatná.

K vozidlu provozovanému na této speciální tabulce potřebujete mít sjednané platné povinné ručení, ovšem namísto osvědčení o registraci vozidla (malý TP) s sebou vozíte kupní smlouvu, fakturu, případně další doklady prokazující nabytí vlastnictví daného auta. Nezapomeňte také na povinnou výbavu.

Připomínáme, že tabulka se zvláštní registrační značkou pro jízdu z místa prodeje do místa registrace silničního vozidla je platná pouze na území České republiky po dobu 10 pracovních dnů od zapsaného data počátku platnosti. Její účel je daný už v názvu, takže pokud vás policejní hlídka zastaví, jak se s novým fárem se zelenou papírovkou jedete blýsknout večer na ples či auto sraz, bude posouzení celé věci na policistech, případně na správním orgánu.

Foto: Jan Majurník

Kromě pojistky nezapomeňte na povinnou výbavu i kupní smlouvu či fakturu.

A na jaká vozidla se tedy smí použít tato zelená papírová značka? Na to nám odpověděli zástupci policie z Královéhradecka, konkrétně Milan Halberštát a Richard Hušek: „Tabulka se zvláštní registrační značkou pro jízdu z místa prodeje do místa registrace silničního vozidla se použije výhradně na vozidla neregistrovaná v centrální evidenci vozidel, která nemají přidělenou registrační značku.“

Obvykle tedy na zelené papírovce můžete potkat vozidla fungl nová čekající na svou úplně první registraci vůbec, případně registrované modely dovezené z ciziny, které budou prvně registrovány v Česku.

Načítám