Hlavní obsah

Hrdinové mezi námi: Za bezpečné silnice vděčíme zodpovědným bezejmenným hvězdám

Foto: PxHere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste otrávení ze situace na českých silnicích? Irituje vás agresivita, ignorace, lenost a laxnost ostatních řidičů? Pak pro vás máme skvělou, nebo možná dost špatnou zprávu – jen vy to můžete zachránit!

Článek

Viděl jsem to auto už z dálky. Červená Corsa čtvrté generace v pomalejším pruhu na Jižní spojce nepravidelně zrychlovala a zpomalovala, šinula si to od jedné čáry k druhé – to vás prostě praští do očí. V rychlejším pruhu jsem se obezřetně přibližoval a vlastně mě pak ani nepřekvapilo, když se na poslední chvíli snažila vmáčknout do mezery těsně přede mě. Už jsem měl nohu u brzdy a jen ji přišlápl. Mohl to být průšvih, ale díky mé předvídavosti nebyl.

Nechci se tady chválit, jen upozornit, že opatrnosti není nikdy dost, a vy, zkušení řidiči, můžete právě díky opatrnosti a svým cenným zkušenostem mnoha situacím zabránit. Ne každému totiž byl dán dar skutečně umět řídit. Mnoho lidí se za volant dostalo s odřenýma ušima, další se řízení příliš nevěnují, většinu pak řízení vlastně ani moc nezajímá a chtějí hlavně být v cíli. Nemají talent (těžko jim to vyčítat, já také nemám talent na spoustu věcí…) a nemají ani zájem na sobě pracovat a zlepšovat se. Vzdejte se nadějí, na tom se už nic nezmění.

Když jsem pak nahlédl do té Corsy, seděl za volantem mladý hejsek s telefonem v ruce – v tu chvíli jsem měl chuť ho zastavit a seřvat ho, ať nechá telefon telefonem a věnuje se jen silnici. Jenže to prostě udělat nemůžete. Na silnici byste se neměli snažit nikoho vychovávat, nesmíte nikoho školit ani trestat, protože to zaprvé málokdo správně pochopí a vezme si z toho ponaučení (většina podobných ani netuší, že dělá něco špatně), ale především tím v provozu způsobíte ještě větší chaos a třeba i nehodu. A to vážně nechcete.

Foto: PxHere

Stačí se rozhlédnout, kolik řidičů správně sedí a drží volant. A když neumí ani tuhle zcela základní věc, jak jim pak asi půjde řízení jako takové…

Vychovávat se totiž dá jedině příkladem. Jezděte plynule a čitelně, držte si odstup, blikejte a dbejte silničního značení, občas někoho pusťte z vedlejší a dávejte přednost chodcům na přechodu – a především pečlivě vnímejte, co se kolem vás děje, používejte důsledně všechna zrcátka a sledujte okolní auta, vnímejte rizika a připravte se vždy na to nejhorší (říká se tomu defenzivní jízda). Jen tak můžete zabránit nejen tomu, abyste se dostali do problému vy, ale také můžete uchránit od průšvihu ostatní.

„Ale proč právě já?!“ ptáte se teď určitě. Protože jen vy na to máte – talent, zkušenosti, přehled, zkrátka řidičský um a schopnost ho správně využít. Jasně, je to nevděčná práce, za kterou vám nikdo neprojeví vděčnost… ale možná alespoň fakt, že vy i ostatní řidiči kolem vždy dorazíte bezpečně do cíle, by vám mohl být útěchou.

Foto: Shutterstock/StockPhotosLV

Cílem všeho snažení je dorazit bezpečně do cíle, o nic víc nejde.

Takže DÍKY VÁM VŠEM, kteří svou zodpovědností, předvídavostí a opatrností pomáháte zajišťovat bezpečnost provozu. Díky vám všem, kteří nemyslíte jen na sebe, ale vnímáte okolní dění a snažíte se myslet i na ostatní. Díky vám všem, že zůstáváte zodpovědnými řidiči. Ne všichni hrdinové nosí pláště…

Jaký si o sobě myslíte, že jste řidič?
Jsem nejlepší!!!
15,6 %
Snažím se, ale pořád se mám co učit.
79,1 %
Snažím se, ale moc mě to nebaví.
1,9 %
Už aby byla autonomní auta.
3,4 %
Celkem hlasovalo 359 čtenářů.
Načítám