Hlavní obsah

Za jízdu na červenou hned o papíry nepřijdete, ale za podobný přestupek se s řidičákem rozloučíte hned

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým bodovým systémem, který platí od ledna 2024, nastala řada změn v rámci bodování a pokutování různých přestupků. Po internetu však kolují informace, že za jízdu na červenou hned přijdete o papíry, což ovšem není pravda. Na druhou stranu je jeden podobný přestupek, za který jdete okamžitě „čistit“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S novým bodovým systémem se někdy v tabulkách na internetu objevuje informace, že za jízdu na červenou jde řidič automaticky mimo pokuty a bodů také „čistit“ svoje papíry. Občas je toto doplněné větou, že se zákaz řízení ukládá pouze v případech, kdy jde o úmysl.

Nicméně není to úplně přesné, proto jsme z Ministerstva dopravy získali jasné vyjádření a onu jízdu na červenou si rozklíčujeme.

S jízdou na červenou se to má v současnosti tak, že je jedno, zda červenou projedete omylem (tj. nestihnete to na křižovatce), anebo si prostě řeknete, že červená je pro sraby, a vyrazíte přes křižovatku sebevědomě kupředu.

Za tento přestupek zkrátka hrozí pokuta na místě 4 500 – 5 500 Kč, potažmo ve správním řízení 7 000 – 25 000 Kč a vždy 6 bodů do karty řidiče k tomu. Tudíž pokud řidič tento přestupek provede dvakrát, dosáhne 12 bodů a přijde o řidičské oprávnění na jeden rok.

Foto: Jan Majurník

Jízda na červenou, byť úmyslná, není ihned o zákazu řízení.

Ale co ten zákaz řízení? Podle zákona se zákaz činnosti uloží tomu, kdo úmyslně nerespektoval pokyn k zastavení vozidla daný při řízení, usměrňování nebo dohledu nad provozem. Tedy na pokyn oprávněné osoby, např. policisty při řízení křižovatky.

V praxi to znamená, že pokud vám policista při řízení křižovatky ukáže stůj a vy úmyslně nezastavíte, čeká na vás nejen správní řízení ohodnocené na 7 000 – 25 000 Kč a 6 bodů do karty řidiče, ale ještě si na 4–6 měsíců odpočinete od řízení.

Nicméně nejde jen o policistu, který řídí křižovatku. Osoby oprávněné řídit provoz jsou ještě např. vojenští policisté, příslušníci vojenské pořádkové služby, obecní policisté, celníci nebo hasiči.

Foto: Policie ČR

Zkuste si nezastavit na pokyn policisty nebo jiné oprávněné osoby řídící provoz, za to je pokuta, body i zákaz řízení.

Zastavovat vozidla pak smí např. policista, vojenský policista, obecní policista (vybrané případy), zaměstnanec provozovatele dráhy v blízkosti železničního přejezdu, účastník dopravní nehody (vyžadují-li to okolnosti), dopravce (vybrané případy), celník, vedoucí předškolních dětí při přecházení silnice, pracovníci vykonávající práce či údržbu na pozemní komunikaci, průvodce vedených či hnaných zvířat, osoba pověřená úřadem obce s rozšířenou působností k zajištění bezpečného přechodu dětí a školní mládeže přes pozemní komunikaci v blízkosti školního zařízení, příslušník GIBS, organizátor povolené akce užívající pozemní komunikace nebo třeba doprovody nadměrných nákladů.

Tedy ano, úmyslné neuposlechnutí zastavovacího pokynu těchto osob vás ve finále může stát papíry, pokutu a body. Ale jízda na červenou? Tak tam platí dvakrát a dost, ovšem za jedno, ať už úmyslné, či neúmyslné projetí červené, vám nikdo papíry automaticky nesebere, nicméně pokutě a bodům se při prokázání přestupku nevyhnete. Pořád ale platí, že červená znamená „Stůj!“

Reklama

Načítám