Hlavní obsah

Boříme řidičský mýtus: Že se v křižovatce nesmíte otočit? Vyvedeme vás z omylu

Foto: bezpecnecesty.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V motoristickém světě stále koluje fáma, že se řidič na křižovatce v žádném případě nesmí otočit do opačného směru, tedy zpátky. Tato pravda je ale polovičatá, protože sice existují případy, kdy takové otočení skutečně možné není, ovšem ty jsou jasně definované zákonem. V ostatních případech to lze. Takže jak to tedy je s tím otáčením?

Článek

Kdo z vás slyšel větu, že se na křižovatce v žádném případě nesmíte otočit? Nehlaste se všichni, nicméně nastražte oči i uši, jelikož dnes tento mýtus budeme bořit. Skutečně jsou jasně definované situace, kdy se otočit nesmíte, ale jinak je takový manévr zvaný též U-turn legální.

Foto: Jan Majurník

Na řízené (světla, policista) křižovatce se otáčet nesmíte, ovšem pokud semafory nejsou aktivní (vypnuté, žlutě blikají) a není na místě zákazová značka, pak je to povolené.

Spolu s Pavlem Greinerem z Autoškoly King (Praha, České Budějovice) vám poradíme, jak na to, jakých pravidel se držet a co dělat.

Znáte to, jedete a náhle zjistíte či si vzpomenete, že se potřebujete otočit zpátky. Kruhový objezd či benzinka nikde, před vámi křižovatka. Co s tím? Otočit se, nebo neotočit?

Kdy se můžu otočit v křižovatce

Pakliže jde o křižovatku řízenou, ať už semafory, nebo policistou, tak na otáčení se zpátky zapomeňte. Totéž platí v případech, kdy je před křižovatkou značka B 25, tedy otáčející se šipka v červeném kroužku červeně přeškrtnutá. Pozor, platnost této značky ukončuje křižovatka, jinak je nutné ji řešit dodatkovými tabulkami.

Foto: bezpecnecesty.cz

Dopravní značka „Zákaz otáčení“ má kód B 25.

Není-li křižovatka řízená (semafor, policista) a není-li zde značka zakazující otáčení, pak se v této křižovatce otočit zpátky smíte, přičemž nezáleží na tom, zdali jde o velkou křižovatku doplněnou tramvajovým pásem či o malé křížení.

Jak se otáčet v křižovatce

Při otáčení se vždy držte po levé straně pozemní komunikace, dávejte znamení o změně směru jízdy a rovněž nezapomeňte dát přednost všem účastníkům provozu, kteří ji mají dostat. Tato přednost platí (dáváte ji) zejména při přejíždění pásu pro tramvaje v křižovatce i pro vozidla využívající jízdní směr, kam se chcete zařadit.

Foto: Mapy.cz

Otáčení se na neřízené křižovatce je legislativně v pořádku.

Pokud do otáčení najíždíte z jednoho jízdního pruhu a zpáteční směr má více pruhů, můžete si vybrat, do kterého se zařadíte. Ovšem opět pozor na ostatní účastníky silničního provozu.

Otočit se rovněž můžete na neřízené křižovatce, která nemá více než dva směry (po směru a protisměr), opět pokud zde není zákazová značka B 25.

Foto: bezpecnecesty.cz

Až dá světle khaki zelené auto přednost všem kolem, smí se legálně otočit zpátky.

Další mýtus tedy, doufejme, padl. Při otáčení buďte samozřejmě opatrní, sledujte provoz kolem, mějte jasný rozhled a zapojte vzdálenostní odhad, abyste to někomu neposlali takříkajíc před čumák. Tak šťastné kilometry!

Načítám