Hlavní obsah

Pojistné podvody v autopojištění: Počet pokusů roste v Česku i na Slovensku, hlásí Uniqa

Foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uchráněných bezmála 40 milionů korun, jen v Česku a jen za jednu pojistnou společnost. To je bilance případů s prokázaným účelovým jednáním s cílem obohatit se na úkor pojišťovny Uniqa. Více než polovina takových podvodných jednání se týkala autopojištění, přičemž o nic lépe na tom nejsou ani na Slovensku. A důvody? Jistě vás nepřekvapí…

Článek

Pojistné podvody v oblasti autopojištění jsou oblíbenou disciplínou různých vychytralých chmatáků, kteří se chtějí nezákonně obohatit na pojišťovnách. A zdá se, že pokusů o tento nezákonný přečin přibývá – alespoň to vyplývá ze statistik pojistné společnosti Uniqa, která za rok 2022 evidovala v Česku 1 466 sporných událostí, přičemž nadpoloviční většinu tvořily kauzy právě z oblasti autopojištění.

Foto: Policie České republiky

Pokusy o pojistné podvody v oblasti autopojištění v Česku stoupají

Statistiky vypovídají dokonce o meziročním zvýšení těchto případů o závratných 66 %. Proč se tak děje, vysvětluje manažerka pojišťovny Ivana Glombová: „Přičítáme to mixu negativních ekonomických vlivů u nás. Je zde evidentní snaha vylepšovat si svou finanční situaci na úkor pojišťoven. Je to vidět i na tom, že průměrná částka u sporných pojistných událostí se už druhým rokem snižuje.“

„Někteří jinak bezúhonní občané vnímají v přetrvávajících horšících se podmínkách pojistný podvod jako příležitost, jak si vylepšit svoji situaci. Ukazuje se, že v současné situaci i menší částka je dostatečně atraktivní i přes potenciální konfrontaci se zákonem. Vzhledem k ekonomickým vyhlídkám a projekci inflace během roku 2023 předpokládáme zachování trendu i letos,“ pokračuje Glombová.

Foto: Shutterstock / Studio Peace

Je předpoklad, že pokusy o podvody budou ještě více stoupat

Celkově pojišťovna v Česku řešila 721 případů a uchránila částku cca 40 milionů korun. Nejvíce sporných případů pak bylo v oblasti autopojištění, a to jak u povinného ručení, tak u havarijního pojištění.

Nejčastěji se jednalo o fingované nebo dohodnuté nehody, které měly „pokrýt“ předchozí škody vzniklé jinde a jinak. Jako modelový příklad uvádí zástupci pojišťovny následující událost:

Klienti v noci simulovali střet dodávky s osobním autem, která byla poškozena již dříve. Nevšimli si však, že celou scénu nahrává kamera u vedlejšího objektu, což velmi ulehčilo práci Policii ČR i vyšetřovatelům pojišťovny.

Další pokusy o podvody se poté uskutečnily v oblasti pojištění osob, majetku a odpovědnosti, případně nesly prvky organizované kriminální aktivity.

Slováci v bledě modrém

Na Slovensku se odborníci Uniqy museli činit o něco méně, jelikož řešili „jen“ 563 sporných případů a uchránili sumu v přepočtu 26,3 milionu korun. Celkový podíl podezřelých situací v pojištění sice oproti 2021 klesl, ovšem vyšetřovatelé opět nejvíce řešili pokusy o podvody v oblasti povinného ručení a havarijního pojištění.

Relativně zásadní přírůstek uchráněných hodnot u povinného ručení souvisí se zaměřením vyšetřovatelů na újmu na zdraví při dopravních nehodách.

Foto: Robert Crum / Shutterstock.com

I na Slovensku se najdou podvodníci, co se chtějí na pojišťovnách obohatit

V havarijním pojištění šlo zejména o uměle navýšené plechové škody, například souběh dvou nebo tří pojistných událostí, které se ale nestaly ve stejný okamžik, anebo událost proběhla jinak. Jako příklad nám pojišťovna uvedla jednu perličku ze Slovenska:

Klient ohlásil požár sportovního vozidla jako totální škodu. Jako příčinu vzniku škody uvedl technickou závadu na vozidle. S ohledem na podezřelý rozsah a charakter poškození bylo zahájeno šetření k určení skutečné příčiny vzniku škody. Ve spolupráci s experty z řad hasičů bylo zjištěno, že oheň vznikl v průběhu automobilového závodu, jenž ale nebyl krytý v pojistné smlouvě. Pojistné plnění bylo proto odmítnuto a 32 000 eur ušetřeno.

Foto: HZS Libereckého kraje

Pojišťovny mají vlastní vyšetřovací týmy spolupracující s dalšími odbornými institucemi

Další odvětví, kde se lidé snažili neoprávněně obohatit, pak byla oblast pojištění majetku, odpovědnosti a osob. Důvody konání těchto činů na Slovensku byly praktické stejné jako v Česku.

O pojistných podvodech jsme vás detailně informovali i v našem pětidílném seriálu plném zajímavých příhod z českých luhů a hájů. Tak neváhejte a začtěte se, ideálně od jedničky.

Reklama

Načítám