Hlavní obsah

Zapomeňte drogy, nasaďte si pásy. Řidičáky pro mladé nově s informačním letákem

Foto: Shutterstock / Edler von Rabenstein

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy a BESIP ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven představují nový leták „Bezpečně na startu“. Už při vyzvednutí prvního řidičského průkazu se dostane do rukou novopečených mladých řidičů a desaterem jim připomene zásady bezpečného a ohleduplného chování za volantem. Hlavním cílem je snížit počet dopravních nehod začínajících řidičů.

Článek

Začátečníci jsou jednou z největších rizikových skupin řidičů na našich silnicích. Víte, že u mladých řidičů ve věku od 18 do 24 let je více než dvojnásobně vyšší riziko, že jejich dopravní nehoda skončí úmrtím, než u ostatních věkových skupin? Nejnovější statistiky dokonce uvádějí, že nezkušení řidiči s krátkou praxí do dvou let zaviní až jedenáct procent ze všech dopravních nehod, které se každý rok stanou v Česku. A to i přesto, že tato skupina tvoří jen tři procenta ze všech řidičů.

V Česku každoročně vyjede na silnice přibližně 100 tisíc nových řidičů. „Jednou z mých priorit je prevence dopravních nehod především u mladých, začínajících řidičů. Na startu své řidičské praxe mladí lidé představují nejrizikovější skupinu účastníků dopravního provozu,“ říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Spolu s řízením od 17 let s mentorem i řidičskými průkazy na zkoušku vidí budoucnost také v kvalitní výuce a prevenci zacílené na mladé řidiče a řidičky.

Foto: BESIP

Informativní leták pro začínající řidiče je desaterem připomínající bezpečnost, ohleduplnost i slušnost na silnicích

Ministerstvo dopravy a BESIP tak ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven připravily nový informační leták „Bezpečně na startu“, který budou předávat všem novopečeným řidičům. Ten stručně shrnuje deset nejdůležitějších zásad bezpečného a zodpovědného chování mladých začínajících řidičů a dostane se do rukou všem novým držitelům řidičského oprávnění v okamžiku, kdy si poprvé půjdou vyzvednout svůj řidičák.

Témata Bezpečně na startu jsou:

  • Příprava před jízdou
  • Telefon za volant nepatří
  • Bez alkoholu a drog
  • Pozor na chodce a cyklisty
  • Nepřiměřená rychlost zabíjí
  • Udržujte bezpečnou vzdálenost
  • Nezapomeňte na bezpečností pásy
  • Vyhněte se agresivní jízdě
  • Pomoc při nehodě
  • Pojištění

V dnešních dnech probíhá distribuce informačních brožur na všech 205 úřadů po celém Česku, kde jsou vydávány řidičské průkazy. Nový bezpečnostní leták se tak objeví v rukách začínajících řidičů spolu s tolik vytouženou průkazkou už na přepážce úřadů. Informuje je o správné přípravě před jízdou, připomene jim nejčastější i nejzávažnější příčiny dopravních nehod a upozorní na důležitost bezpečné vzdálenosti i používání bezpečnostních pásů.

Foto: BESIP

Informativní leták se inspiruje britskou praxí a dostane se všem novopečeným řidičům při vyzvednutí řidičského průkazu

S ohledem na moderní trendy u mladých lidí jim osvěží i zákaz používání mobilních telefonů při řízení nebo konzumace alkoholu či omamných látek před jízdou a během ní. Důležitá je pro tvůrce i ohleduplnost za volantem, zvláště ke zranitelným chodcům a cyklistům. A pro nejhorší případy jim poslouží i jako návod, jak správně poskytnout pomoc účastníkům dopravních nehod. Bezpečnostní desatero se přitom inspiruje britskou praxí.

Reklama

Načítám