Hlavní obsah

Start Driving 2023: Celorepublikové kurzy bezpečné jízdy pro mladé řidiče jsou zadarmo

Foto: Jakub Misík

Kurzy zajišťují odborná centra v Sosnové, Mostě, Příbrami, Hradci Králové, Vysokém Mýtě, Jihlavě, Třinci a v Ostravě.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Start Driving zaměřený na bezpečnou jízdu mladých začínajících řidičů je zpátky i v roce 2023 a opět za něj účastníci ve věku 18–24 let nezaplatí ani korunu. Celodenní kurzy konané na akreditovaných polygonech po celém Česku nováčkům ukážou realitu silničního provozu, a to jak teoreticky, tak na vlastní kůži prakticky.

Článek

Start Driving není v Česku žádnou novinkou, nýbrž mladým projektem s několikaletou tradicí, který se zaměřuje na mladé začínající řidiče ve věku od 18 do 24 let. Statisticky totiž jde o jednu nejrizikovějších skupin na našich silnicích, zejména kvůli počtu způsobených nehod a jejich následkům.

Foto: Jakub Misík

Mladí řidiči jsou velmi ohroženou skupinou.

Stejně jako ne každý netopýr je Batman, tak ne každý začátečník, který vlastní čerstvý řidičák skupiny B, je skutečným řidičem. A právě o realitě silničního provozu, rizicích i následcích jsou všechny konané kurzy, za něž účastníci nic neplatí, jelikož náklady hradí Fond zábrany škod (ČKP).

Samotné kurzy jsou poté rozděleny do dvou bloků, kdy se dopoledne koná odborná přednáška a představení dopravní policie, workshop s dopravním psychologem a týmem silniční bezpečnosti a také praktická evaluační jízda v silničním provozu.

Foto: Jakub Misík

Dopoledne na účastníky čeká například povídání s dopravní policií.

Odpolední program zahrnuje teorii bezpečné jízdy a zvládání krizových situací, představení současných asistenčních systémů a praktické zvládání krizových situací typu smyky, nouzové brzdění či vyhýbací manévr.

Kam tedy na Start Driving? Tyto kurzy zajišťují odborná centra v Sosnové, Mostě, Příbrami, Hradci Králové, Vysokém Mýtě, Jihlavě, Třinci a v Ostravě. Jelikož jde o projekt etablovaný a bezplatný, termíny se velmi rychle plní. Proto neváhejte a navštivte web projektu startdriving.cz, kde rovněž najdete více informací i přihlášku.

Foto: Jakub Misík

Kurz je na celý den (7:30–16:50) a zahrnuje dopolední i odpolední blok.

Pakliže je preferovaný termín obsazený, lze se přihlásit i jako náhradník nebo si s sebou mladý přihlášený účastník může vzít i jednoho rodiče (nutná registrace). V rámci celého Start Drivingu pak probíhají i kurzy pro učitele autoškol nebo budoucí mentory 17letých řidičů.

Tedy neváhejte a přihlašujte se, není totiž jisté, zdali projekt pojede i v roce 2024. Nyní však máte jedinečnou možnost poznat realitu silničního provozu na vlastní kůži. Proto jestli vám je mezi 18 a 24 lety, máte platný řidičák skupiny B a k dispozici auto, pojďte do toho! Je to zdarma a má to smysl.

Načítám