Hlavní obsah

Co všechno (ne)smíte legálně řídit s řidičákem skupiny B a jeho rozšířeními?

Foto: Michal Jirák

V dnešním kvízu se budeme zabývat českou legislativou a jízdami po České republice. Předpisy v zahraničí se totiž mohou lišit.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastníte-li řidičské oprávnění skupiny B, pak smíte legálně řídit nejenom vozidla s celkovou hmotností do 3,5 tuny. Je to mnohem víc, obzvláště pokud si papíry rozšíříte, případně omezíte harmonizovanými kódy. Otestujte se a poznejte, jaké všechny možnosti vám „béčko“ a česká legislativa vlastně nabízí.

Článek

Řidičák skupiny B má v držení drtivá většina motoristické populace. Jízda autem stále roste na oblibě, což podpořila i nedávná pandemie. Jsou sice města, kde je jízda autem spíše za trest, ovšem také oblasti, kde se bez vlastního dopravního prostředku neobejdete.

No jo, ale když už máte to „béčko“, tušíte, jaká všechna vozidla můžete v/po Česku šoférovat? A co rozšíření či omezení díky harmonizovaným kódům? Neváhejte a otestujte se!

1. Smíte s řidičákem skupiny B legálně řídit pětimístný automobil o celkové hmotnosti 2 500 kg s přívěsem o celkové hmotnosti 1 000 kg?
Foto: Michal Jirák
2. Má-li vozidlo 10 míst k sezení včetně řidiče, je legální jej řídit s řidičákem skupiny B?
Foto: MAN
3. Model Piaggio Meddley 125 na snímku má automatickou převodovku, spadá do kategorie A1, výkon jeho spalovacího motoru o zdvihovém objemu 125 ccm nepřesahuje 11 kW a ani poměr výkon/hmotnost není vyšší než 0,1 kW/kg. Smíte takové jednostopé vozidlo v Česku řídit jen s béčkem?
Foto: Redakce Garáž.cz
4. Je vám více než 21 let, máte pouze řidičák skupiny B a chcete řídit tříkolové motorové vozidlo s výkonem nad 15 kW. Půjde v ČR o legální řízení?
Foto: Harley-Davidson
5. Máte-li řidičák skupiny B doplněný harmonizovaným kódem 78, tak...?
Foto: Tomáš Kopečný
6. Na tuto jízdní soupravu očividně potřebujete řidičák...?
Foto: Roman Kosek
7. Díváte se na čtyřkolku Gladiator X450, která je v kategorii T3b a její celková hmotnost je do 3,5 tuny. Toto vozidlo lze legálně řídit s oprávněním skupiny T, ovšem platí tak i pro skupinu B?
Foto: CFMoto
8. Řidičské oprávnění pro skupinu B1 lze udělit osobě starší...?
Foto: EuroNCAP
9. Dongfeng EV30 VAN je 5,4metrový (délka) třímístný nákladní automobil, který váží v provozním stavu 2 480 kg (provozní hmotnost) a uveze až 1 805 kg (užitečné zatížení). Postačí vám k řízení tohoto 100% elektrického vozidla řidičák skupiny B?
Foto: Dongfeng
10. Smíte s řidičákem skupiny B řídit třímístný nákladní automobil Fuso Canter (na snímku) s celkovou hmotností 3,5 tuny?
Foto: FUSO

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Kvízy na webu Garáž.cz

Zkuste si i naše další kvízy plné rozličných témat na Garáž.cz. Neotálejte a prověřte si své motoristické znalosti. S výsledky se můžete pochlubit v diskuzi pod článkem či na vašich sociálních sítích.

Reklama

Načítám