Hlavní obsah

Bezplatné kurzy pro mladé vás naučí, jak bezpečně řídit

Foto: Michal Sakař

Neočekávaný smyk není žádná legrace a na kurzu se dozvíte, jak takové situaci předcházet a jak ji řešit

Pokud je vám mezi 18 a 24 lety, můžete se zúčastnit bezplatných jízdních kurzů organizovaných po celé České republice, které vás naučí, jak ovládat vozidlo ve smyku nebo defenzivní jízdě. Projekt Start Driving prohloubí vaše řidičské znalosti a je skutečně zcela zdarma.

Článek

Akci Start Driving má na svědomí Asociace autoškol České republiky, Asociace center bezpečných jízd a Česká kancelář pojistitelů. Projekt, který je inspirovaný rakouským systémem vzdělávání řidičů, se zaměřuje na zdokonalovací výcvik mladých začátečníků za volantem. Díky financování z fondu zábrany škod je pro všechny účastníky zcela zdarma.

Foto: Tomáš Kopečný

Zvláště ohroženou skupinou v provozu jsou mladí a nezkušení řidiči, kteří mnohdy nevědí, co v krizi dělat, a proto se tyto kurzy konají

Školící program trvá asi osm hodin a lze ho absolvovat ve vybraných centrech po celé České republice. Podmínkou účasti je věk mezi 18 až 24 lety. Nutné je mít také vlastní auto. Při školení v něm budou sedět pouze maximálně dvě osoby – tedy řidič a spolujezdec. (Dne 12. 5. byla zrušena původně avizovaná podmínka držení řidičáku po dobu jednoho roku, článek byl v tomto duchu dodatečně upraven).

Během lekce se účastníci setkají s dopravím psychologem, absolvují teoretickou část o defenzivní jízdě a budou pracovat také ve skupinách.

Foto: Jakub Misík

V teoretické části jsou pro vás připraveny přednášky o defenzivní jízdě, fyzikálních zákonitostech a technice

Cílem přednášek je edukovat mladé řidiče o tom, jak správně předcházet krizovým situacím, jak je řešit a jak vůbec fungují fyzikální zákonitosti v praxi. Na pořadu dne bude též technika vozidla a pasivní i aktivní prvky bezpečnosti. Psycholog pak vysvětlí například vliv emocí nebo únavy na samotné řízení.

Připraveny jsou zkušební jízdy v reálném provozu ve vozidlech autoškoly, ve kterých proběhnou praktické testy v oblasti defenzivní jízdy. Vlastním autem si žáci v bezpečí polygonu vyzkouší zvládání smyku, správnou techniku brzdění a brzdění i řízení při krizovém vyhýbacím manévru.

Praxe pak ještě ukáže rozdíly v brzdné dráze na mokrém i suchém povrchu, správnou jízdu zatáčkou nebo nouzové brzdění do úplného zastavení.

Foto: Jakub Misík

Víte, jak správně brzdit a jak se chovat při krizi na mokru? Ne? Kurzy vás to naučí teoreticky i prakticky

Pilotní výcvik se uskuteční už 27. 5. 2020 na autodromu v Sosnové u České Lípy. Další kurzy se letos budou konat také v dalších městech v Česku. Kde? Podívejte se do naší přehledné tabulky.

Místa a termíny kurzů
Třinec14. 6. a 22. 9. 2020
Hradec Králové24. 6. a 14. 7. a 4. 8. 2020
Příbram6. 6. a 23. 6. 2020
Vysoké Mýto18. 6. a 31. 7. 2020
Jihlava4. 6. a 7. 8. 2020
Most7. 6. a 22. 6. a 17. 7. 2020
Sosnová27. 5. a 18. 6. 2020
Ostrava4. 6. a 19. 6. 2020

Pro účast na bezplatném kurzu projektu Start Driving je nutné se zaregistrovat na webu organizátora, avšak pozor, kapacita je velmi omezená a místa rychle ubývají.

Foto: Jakub Misík

Výcvikové centrum je nejlepší institucí, kde si můžete vyzkoušet chování vozu v praxi

My takovou zkušenost vřele doporučujeme, takže neváhejte a hlaste se. Sami se kurzu 24. 6. v Hradci Králové na polygonu S-Drive zúčastníme a přineseme vám podrobnou reportáž.

Reklama

Načítám