Hlavní obsah

Znáte všechny prvky povinné výbavy pro auto a motorku?

Foto: Michal Jirák

Znáte prvky povinné výbavy pro auto i motorku pro rok 2020? A co s sebou raději vozit navíc? Mrkněte na náš přehled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinná výbava v Česku? Mnoho lidí nad ní mávne rukou, ovšem jde o prvky, které musí být přítomny v téměř každém automobilu nebo na motorce. Za jejich absenci vás policie smí pokutovat a leckdy se mohou opravdu hodit. Víte tedy, co s sebou určitě vozit, a co naopak spadá do doporučené výbavy?

Článek

Prvky tolik diskutované motoristické výbavy lze základně dělit na povinné a nepovinné. První zmíněné mají oporu v českých zákonech a musí být přítomny v téměř každém automobilu nebo na motocyklu. Pokud o motorce teprve přemýšlíte, reportáž z autoškoly najdete zde. Další prvky výbavy patří mezi doporučené, tedy dopravní legislativou nejsou vyžadovány, ale mohou přijít vhod.

Povinná výbava – auto do 3,5 tuny

Mezi prvky povinné výbavy patří autolékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník a řešení problému s defektem pneumatiky. K tomu postačí buď sjednaná non-stop asistenční služba, která zajistí opravu (resp. výměnu) poškozeného obutí, nebo dojezdová (opravná) sada, případně rezervní kolo, které už ovšem není povinné, ovšem to musí být ve vozidle přítomen též hever a klíč na kola.

Jestliže řídíte automobil s pneumatikami s možností nouzového dojetí a indikací defektu, pak nemusíte řešit asistenci ani prostředky na opravu nebo výměnu kola či náhradní kolo.

Foto: Michal Jirák

Rezervní kolo už nemusíte povinně vozit. V Česku postačí opravná sada pro pneumatiku, sjednaná asistenční služba nebo sofistikovanější obutí s indikací defektu

Foto: Michal Jirák

Máte-li pneumatiky s možností nouzového dojetí a indikací defektu, povinnost vozit opravnou sadu, náhradní kolo, nářadí či volání asistenční služby odpadá

Doporučená výbava – auto do 3,5 tuny

Koncem roku 2018 vypadly z povinné výbavy náhradní žárovky a pojistky. Pokud však nemáte plně diodové lampy, doporučujeme s sebou vozit předmětné sady i nadále. Nastanou-li potíže, přijde vhod tažné lano, kanystr s palivem nebo startovací kabely.

Foto: Michal Jirák

Pokud nemáte plně diodové lampy, sadu žárovek určitě nezahazujte

V případě maléru, který můžete řešit například těmito kroky, oceníte malý hasicí přístroj, propisku k vyplnění nehodového protokolu a reflexní vesty pro zbytek posádky. V kufru se též neztratí toaletní papír, kapalina do ostřikovačů, svítilna, destilovaná voda či motorový olej. Užíváte nějaké důležité léky? Nechte si jedno plato (případně krabičku) v kabině na dobře dostupném místě.

Foto: Vladan Laxa

Škrabka na led patří v zimě mezi důležité pomocníky

V zimním období se většina motoristů neobejde bez škrabky na led a smetáčku. Řidiči cestující do hor by měli zvážit přibalení sněhových řetězů.

Povinná výbava – motocykl

U motocyklů je to daleko snazší. Mezi povinnou výbavu zde patří motolékárnička, kterou však nemusí mít mopedy nebo motokola.

Foto: Michal Jirák

Povinná výbava na motorku zahrnuje autolékárničku. Dříve jste museli mít také minimálně jednu náhradní pojistku

Doporučená výbava – motocykl

Vozte s sebou sadu nářadí pro drobné opravy, například pro dotažení zpětných zrcátek, opravu prasklého lanka, případně seřízení motoru – což platí hlavně u starších strojů. K promazání pohonného řetězu se hodí příslušný sprej a pro nouzové dojetí do servisu zase sprej na zacelení defektu pneumatiky. Havárie se nevyhýbají ani motorkářům, takže radíme nosit reflexní prvky a přibalit reflexní vestu, euroformulář a propisku.

Foto: Michal Jirák

Reflexní vesta sice není pro motorkáře povinná, ale raději ji vozte s sebou

Musím s sebou vozit doklady?

V rámci povinných dokladů nezapomeňte na řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla (malý techničák), zelenou (bílou) kartu, případně na ústřižek dálniční známky (bez něj je kupón neplatný). Od vybraných řidičů z povolání může policie vyžadovat předložení Osvědčení o profesní způsobilosti a osoby starší 65 let s sebou musí vozit platný doklad o zdravotní způsobilosti. Mezi doporučené doklady pak patří občanský průkaz, případně pas.

Foto: Michal Jirák

Při silniční kontrole se bude policie zajímat především o váš řidičák, malý techničák a zelenou (bílou) kartu

Nezapomeňte, že prvky povinné výbavy s sebou chtě nechtě musíte vozit. Věci doporučené jsou na zvážení, ovšem kolikrát nezaberou tolik místa, aby se pro ně ve vašem autě nebo na motocyklu nenašlo trvalé ubytování. A když dojde na lámání chleba, jejich přítomnost ve vozidle určitě oceníte.

Pokud se chystáte do zahraničí, může vás při kontrole tamní policie překvapit, že se povinná výbava v evropských státech různí. V Bulharsku je nutné mít s sebou hasicí přístroj, v Chorvatsku musí mít hasičák kombíky s přepážkou. Francouzi mají v kufru malý alkoholtester a v Portugalsku naopak nesmíte mít na palubce kameru. Celkový přehled najdete zde.

Reklama

Načítám