Hlavní obsah

Co vláda udělá pro to, aby tankování nebylo noční můrou – Týden v Garáži

Foto: Jan Majurník

Ještě před měsícem by se to zdálo jako špatný vtip, ale dnes je zhruba padesát korun normální cena za litr benzinu i nafty na většině čerpacích stanic v Česku. Česká vláda v čele s Petrem Fialou (ODS) se rozhodla zakročit a učinila první kroky, jak zlevnit paliva koncovým zákazníkům. Přečtěte si, co se změní.

Článek

Z návštěv čerpacích stanic se v dnešních dnech stává zkušenost, na kterou chcete ihned po natankování a zaplacení raději navždy zapomenout. Aktuální ceny paliv trhají historické rekordy a z nedávných „nepřijatelných“ necelých čtyřiceti korun za litr se s ruskou invazí na Ukrajinu rázem stalo průměrných padesát korun. Česká vláda sice v reakci na raketový růst cen neschválila maximální výši cen pohonných hmot, jak někteří očekávali, ale rozhodla se kompenzovat nepříznivou situaci jinak.

V uplynulém týdnu jsme vás informovali, že česká vláda v čele s Petrem Fialou (ODS) oznámila tři kroky, jimiž chce kompenzovat prudký růst cen pohonných hmot – zruší povinné přimíchávání biosložky, zruší silniční daň pro osobní vozy a dodávky do 12 tun a bude přísněji kontrolovat marže distributorů i prodejců pohonných hmot. Kompletní informace naleznete v našem středečním článku.

Foto: Škoda Auto

Jak jezdí nová Škoda Enyaq Coupe RS iV? Už vám konečně umíme odpovědět

S válkou na Ukrajině se v Evropě navíc zvedla velká vlna solidarity s uprchlíky, kterým Češi vyrážejí na pomoc a odváží je od slovenských hranic na východě země. Rozhodně ale nemá smysl podnikat cokoli na vlastní pěst, a proto jsme se spojili s Červeným křížem a koordinátory na hranicích, jak můžeme pomoci, a s pěti mikrobusy a třemi osobáky jsme vyrazili odvézt ženy, děti i buldočka do bezpečí. Pokud se na takovou pomoc připravujete i vy, jistě se vám budou hodit naše zkušenosti.

Pomozme Ukrajině

Kam posílat peníze, aby byly využity správně, kde jsou sběrná místa a co je zrovna potřeba, kam nabídnout možnost ubytování pro ukrajinské běžence? Podívejte se, jak můžete pomoci Ukrajině a jaká pomoc vhodná není.

Pokud máte ve svém okolí lidi, kteří do České republiky prchli před hrůzami války, nasměrujte je na tento manuál pro Ukrajince v ČR. Najdou v něm, kde hledat relevantní informace, které by jim mohly pomoci, jak je to nyní s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

Foto: Lukáš Volšický

Japonská čtyřkolka Mitsubishi Lancer Evolution IX MR je pravým autem pro řidičské nadšence

Již tradičně jsme vám v uplynulém týdnu přinesli i spoustu našich jízdních dojmů – poprvé jsme se svezli novým rodinným BMW řady 2 Active Tourer a nejkrásnější, nejsilnější a nejdražší Škodou Enyaq Coupe RS iV. Zájemcům o rozumné kompaktní SUV se bude líbit i Seat Ateca 1.5 TSI, který má i s blížícím se koncem životního cyklu co nabídnout, a milovníky vysokooktanového benzinu potěší naše svezení s legendárním Mitsubishi Lancer Evolutionem IX MR a rychlým kombíkem Audi RS4 Avant.

Reklama

Načítám