Hlavní obsah

V Česku vznikla pancéřovaná čtyřkolka MARS pro odpalování raket! Spolupracoval na ní i SAAB

Foto: SVOS

Upřesníme, že na projektu spolupracovala švédská letecká společnost SAAB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští inženýři ze společnosti SVOS se v rámci projektu protivzdušné obrany spojili se švédským SAABem, výsledkem čehož je pancéřované terénní vozidlo MARS 4×4. Novinka už absolvovala testy i v ostrém provozu a čeká na úplný debut plánovaný na letošní červen.

Článek

Společnosti SVOS (CZ) a SAAB (SWE) společně dokončily testy modulárního pancéřovaného vozidla MARS 4×4 ve verzi S-330, které bude sloužit jako platforma pro mobilní systém protivzdušné obrany vyvinutý právě švédskou aviatickou firmou, od níž se koncem 80. let oddělila všem dobře známá automobilová divize.

Foto: SVOS

MARS 4×4 ve verzi S-330 bude sloužit jako nosič protileteckých raket

Obrněný MARS už vloni dostal raketový Robotsystem 70 (RBS 70 NG), načež prošel testováním v terénu a později i ostrými zkouškami s raketami. Výhodou modelu je například individuální nastavení světlé výšky u každého kola, což dopomáhá k dosažení optimální palebné pozice.

MARS se mimo jiné pyšní velkým vnitřním objemem a bezprecedentní balistickou i protiminovou ochranou, vycházející ze zkušeností tuzemského výrobce.

Svůj plnohodnotný debut zažije vůz na vojenském veletrhu Eurosatory v Paříži v červnu 2022, další exhibice poté budou následovat v severském Švédsku. Připomínáme, že se MARS (Multi-role Armored System) vyrábí v České republice a využívá komponenty užívané členskými státy NATO. V současné době tento stroj o hmotnosti 14 tun nabídne pohon 4×4 a řadu variant. V budoucnu bychom se však měli dočkat rovněž šestikolky o hmotnosti 20 tun.

Foto: SVOS

Mezi další produkty SVOSu patří například Perun

Nejde zajisté o jediný produkt výrobce. Kromě pancéřovaných toyot nebo škodovek má společnost v portfoliu víceúčelové vozidlo Perun prodávané například s otevřenou kabinou, uzavřeným hardtopem nebo jako pyrotechnická či štábní verze.

Dále se bavíme o modelu VEGA, který disponuje vysokou průchodností terénem a pancéřovanou ochranou. Automobil spadající do kategorie MRAP umí převážet osoby, případně sloužit pro odminovávání nebo jako velitelské stanoviště.

Foto: SVOS

VEGA spadá do kategorie MRAP a dělá se ve verzi 4×4 nebo 6×6

Společnost SVOS, která letos slaví 30 let své existence, je jedním z předních světových výrobců obrněných vozidel. Na svém kontě má více než 5 000 speciálů, které jsou nasazovány do bojových operací po celém světě a využívány členy NATO nebo organizacemi typu OSN či OBSE.

Reklama

Načítám