Hlavní obsah

Vláda ruší biosložku v naftě i silniční daň, posvítí si na marže pumpařů. Palivo zlevní o koruny

Foto: Jan Majurník

Vláda ruší přimíchávání biosložky a silniční daň, začne přísněji kontrolovat marže distributorů i prodejců pohonných hmot. Některá přijatá opatření budou dokonce trvalá…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční rozhodnutí Vlády České republiky má pomoci kompenzovat raketový růst cen za pohonné hmoty, zejména za tolik využívanou naftu. Čelní představitelé státu se rozhodli zrušit povinné přimíchávání biosložky, silniční daň a rovněž začít přísněji kontrolovat marže distributorů i prodejců pohonných hmot. O kolik korun tedy palivo zlevní?

Článek

Vláda České republiky v čele s Petrem Fialou (ODS) oznámila tři razantní kroky, které mají pomoci kompenzovat radikální růst cen za pohonné hmoty. V první řadě končí povinnost přimíchávat biosložku (která se nejčastěji dělá z řepky) do nafty, na čemž ušetří nejen stát, ale i všichni koncoví spotřebitelé. Vláda očekává, že tímto opatřením cena nafty spadne o 2 Kč za litr.

Foto: Jan Majurník

Litr nafty má zlevnit o 2 Kč, benzinu se opatření o biosložce netýká

Tiskový mluvčí vlády, Václav Smolka, upozorňuje, že se toto rozhodnutí netýká benzinu, jelikož do něj se přidává biolíh, obvykle vyráběný z levného cukru. Rostoucím cenám benzinu i nafty jsme se věnovali v tomto článku.

Druhým bodem je zrušení silniční daně pro osobní vozy a dodávky do 12 tun. Podnikatelům to podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) letos ušetří cirka 4,2 miliardy korun, navíc to sníží byrokracii. Šéf státní kasy rovněž podotkl, že předmětné opatření bude trvalé.

Foto: Jan Majurník

Od silniční daně budou osvobozena všechna osobní auta a dodávky do 12 tun, což ulehčí malým a středním firmám

Třetím krokem budou posílené kontroly marží distributorů a prodejců pohonných hmot. Vláda tím chce tvrdě eliminovat případné snahy obchodníků o umělé navyšování cen, kartelové dohody a o další kroky, jež by mohly vést k dalšímu (umělému) zdražování.

Foto: Shutterstock / ilmarinfoto

Mírnou úlevu by měli pocítit také dopravci, kteří naftu využívají ve velkém

Kromě našich peněženek se tak odlehčí i naftovým vstřikovačům či čerpadlům, kterým biosložka nemusí dvakrát vonět. Naftu hojně využívají rovněž dopravci či zemědělci, takže se předpokládá, že se zavedená opatření pozitivně odrazí ve všech směrech a přibrzdí aktuální raketový růst konečných cen výrobků či služeb.

Reklama

Související témata:
Načítám