Hlavní obsah

Na český trh tlačí válka: Benzin i nafta zdražily na rekordní maximum

Foto: Lukáš Volšický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzin i nafta je na českých čerpacích stanicích nejdražší v historii. Průměrné ceny podle dat společnosti CCS vystoupaly ke 40 korunám za litr, na mnohých totemech ale svítí ještě vyšší hodnoty. Důvodem prudkého zdražení jsou rekordní ceny ropy na burzách v důsledku ruského napadení Ukrajiny.

Článek

Natural 95 zdražil podle informací CCS o bezmála dvě koruny na průměrných 39,36 Kč/litr. Nafta nyní stojí v Česku průměrně 38,73 koruny za litr, což je nárůst o 2,34 koruny. Tradičně nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze, kde v těchto dnech totemy běžně ukazují 42 korun za litr, u paliv s aditivy je to 45 korun za litr.

Ještě nikdy v historii Česka nebyly pohonné hmoty tak drahé. Pro srovnání: loni, kdy kulminovala jedna z mnoha vln koronavirové epidemie, Češi tankovali za částky o 10 korun nižší než letos. Příčinou rekordně vysokých cen je zejména brutální útok Putinova režimu na Ukrajinu, a s tím související zdražování ropy na světových trzích. Česku nehraje do karet ani propad koruny vůči dolaru a euru.

Cena za litr pohonných hmot už nyní překonala psychologickou hranici 40 korun, mohla by zamířit ještě výše, až k 50 korunám za litr. Černý scénář by nastal, pokud by ropovodem Družba přestala do Evropy proudit ropa.

Podle Stanislava Bruna, bývalého ředitele firmy MERO (provozovatel ropovodu Družba), nemá Česko šanci tento výpadek nahradit. Na trhu by podle něj chybělo až 60 procent potřebných zásob pohonných hmot, uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Cena ropy bude záviset na pokračování války na Ukrajině

„Cena PHM se bude odvíjet od toho, jakým směrem bude pokračovat válečný konflikt na Ukrajině. Je jasné, že pokud bude docházet k dalším eskalacím a sankcím, růst cen neskončil. Určitou míru optimizmu ale přináší dnešní avizované jednání obou stran, které by mohlo situaci alespoň trochu uklidnit,“ říká hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Pomozme Ukrajině

Kam posílat peníze, aby byly využity správně, kde jsou sběrná místa a co je zrovna potřeba, kam nabídnout možnost ubytování pro ukrajinské běžence? Podívejte se, jak můžete pomoci Ukrajině a jaká pomoc vhodná není.

Pokud máte ve svém okolí lidi, kteří do České republiky prchli před hrůzami války, nasměrujte je na tento manuál pro Ukrajince v ČR. Najdou v něm, kde hledat relevantní informace, které by jim mohly pomoci, jak je to nyní s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

Zdražení pohonných hmot s sebou vždy nese i postupné zdražování dalších komodit. Nárůst cen pohonných hmot bude mít podle ředitele distribuční a logistické firmy Agora DMT Davida Fuchse dopad na zvýšení cen zboží, které ale nemusí nastat hned, záležet bude na tom, kdy ceny upraví dopravci.

„Předpokládané zdražení zboží nelze procentuálně vyjádřit, ale do karet nyní nehraje ani citelnější oslabování koruny. V konečném důsledku nemusí dojít k plošnému zdražení, záleží na současném nastavení marží obchodníků,“ dodává Fuchs.

Reklama

Související témata:
Načítám