Hlavní obsah

Dálniční známky 2022 v ČR – Ceny zůstanou, přibudou úseky

Foto: edalnice.cz

Dálniční známky na rok 2022 nezdraží, naopak se máme dočkat nových úseků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Aktualizováno

Brzy tomu bude už celý rok, co jsme zahodili nalepovací kupony a vydali se cestou elektronického nákupu i kontrol dálničních vinět. Ceny se pro rok 2022 měnit nebudou, což slibují rovněž nově zvolené vládní partaje. Naopak se prý máme těšit na rozšíření několika vysokorychlostních komunikací i na dostavbu Pražského okruhu.

Článek

Od letošního roku je možné koupit výhradně elektronické dopravní známky. Návod naleznete zde, a pokud jste tak již neučinili, oplačte a sloupněte klasické nalepovací viněty.

Každopádně rok 2022 nepřinese žádné změny v cenách. Zůstanou stejné jako letos, a to včetně zvýhodnění (Eko cena) pro vozidla na vybrané ekologické pohony – CNG a biometan. Připomínáme, že vozidla na LPG platí plnou výši, zatímco pro motocykly zůstávají dálnice bez poplatku.

Foto: edalnice.cz

Ceny dálničních známek v ČR pro rok 2022

Kdo neplatí za elektronické dálniční známky:

Automaticky jsou od poplatku osvobozena:

  • Vozidla na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon (hodnota emisí CO2 do 50 g/km), pokud vozidlo má přidělenou speciální SPZ (začíná písmeny EL)
  • Historická vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou a průkazem historického vozidla
  • Vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P
  • Vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou
Foto: Jiří Čermák

V Česku registrovaná vozidla vybavená speciální značkou pro elektromobily a vybrané hybridy jsou od dálničního poplatku osvobozena automaticky

Na základě podání žádosti/oznámení mohou být od dálničního poplatku osvobozena tato vozidla:

  • Vozidla na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon (hodnota emisí CO2 do 50 g/km) bez speciální SPZ
  • Vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob
  • Vozidla na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon (hodnota emisí CO2 do 50 g/km), jsou-li registrována v zahraničí
Foto: Toyota ČR

Osvobození od poplatku za dálnice se týká taktéž aut na vodík, ovšem těch je u nás jako šafránu

Elektronický kupon lze koupit na oficiálních internetových stránkách edalnice.cz, na vybraných obchodních místech (benzinky, pobočky České pošty) a také za pomoci samoobslužných kiosků, rozmístěných po celé republice. Podrobnou mapu všech míst pak opět najdete na oficiálním webu.

Výhodou elektronické dálniční známky je možnost zvolit si libovolný počátek platnosti. Tj. když si koupíte roční e-známku 22. 12. 2021 s platností ode dne nákupu, bude vám platit do 21. 12. 2022 do 23:59:59 hodin. Nejzazší odložení začátku platnosti známky od nákupu je však 3 měsíce. Pozor je třeba mít při nákupu mimo oficiální síť.

Foto: Martin Jánský

Povinnost pořídit si elektronickou dálniční známku platí pro motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost činí nejvýše 3,5 tuny. Na přípojná vozidla a motocykly se povinnost nevztahuje

Jak zaplatit dálniční známku v roce 2022

Zaplatit za legální užití dálnic můžete kartou on-line na webu, což je nejvyužívanější a nejrychlejší metoda, jelikož obvykle ihned poté můžete vyrazit brázdit asfalt. Alternativě se nabízí převod na účet, nicméně v takovém případě je nutné čekat až pět dnů, dokud se platba nepřipíše. Na benzinkách EuroOil a na pobočkách České pošty lze platit rovněž hotově, v samoobslužných kioscích pak výhradně platební kartou.

Ve všech případech vždy obdržíte potvrzení o úhradě, které deklaruje úspěšné zaplacení poplatku, a tudíž vám dává zelenou k vyjetí na naše placené úseky. Pokud si úhradou nejste jistí, můžete si na hlavní stránce webu edalnice.cz ověřit platnost dálničního kuponu – jednoduše do příslušného formuláře zadáte zemi registrace a registrační značku vozu.

Foto: edalnice.cz

Ověření platnosti dálniční známky je velmi snadné. Jen zadáte RZ vozidla a zemi registrace

V provozu se už o kontrolu platnosti elektronické dálniční známky starají statické brány, které za pomocí kamer čtou registrační značky vozidel a porovnávají je s databází. Ověřovací kamerovou technologii EDAZ využívají rovněž příslušníci celní správy nebo dopravní policisté – ti mají soupravu (fixní i přenosnou) zabudovanou přímo v autech.

Pokuty za jízdu bez dálniční známky v roce 2022

Připomínáme, že za jízdu po zpoplatněných úsecích bez řádně uhrazeného poplatku hrozí pokuta až 20 000 Kč. Flastr ve výši až 100 000 Kč pak čeká na odhalené nepoctivce, kteří záměrně zneužijí systému osvobození od dálničního poplatku.

Foto: edalnice.cz

Ověření úhrady dálničního poplatku řeší jak brány s kamerami, tak policie či celní správa

Nastupující ministr dopravy, Martin Kupka (ODS), rovněž potvrdil, že se cena dálničních kuponů pro rok 2022 navyšovat nebude, k čemuž prohlásil: „Cena musí vždy navazovat i na výhled investic, aby bylo zřejmé, jakou protihodnotu stát lidem za jejich peníze poskytuje.“

Nový vládní šéf dopravy má za prioritu rozšíření Pražského okruhu a přípravu budování dálnice D35 dál směrem na východ, to patrně kvůli tomu, abychom neustále neposkakovali po věčně ucpané D1. Dokončit se má i zmíněná D1 u Přerova, dále D52 směrem na Vídeň či D39 směr Slovensko. Klíčová je podle něj také dálnice D3 (jih Čech – Rakousko), D6 na Karlovy Vary a D11 směřující až k polským hranicím.

Na závěr se ptáme – považujete elektronické dálniční známky jako krok vpřed, nebo byste se raději vrátili k původním nalepovacím vinětám?

Jak hodnotíte elektronické dálniční známky?
Jde o užitečný krok vpřed
73,9 %
Vítám je, ale nechal bych i nalepovací viněty
12 %
Spíše negativně, nevyhovují mi
4,9 %
Neřeším to, po dálnicích a zpoplatněných úsecích nejezdím
9,2 %
Celkem hlasovalo 1914 čtenářů.

Reklama