Hlavní obsah

Pozor! Dálniční známky nabízejí i neoficiální prodejci

Foto: Shutterstock/Peteri/CENDIS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco papírové dálniční známky jste mohli koupit skoro všude, distribuce těch elektronických byla oficiálně svěřena jen několika málo subjektům. Přesto se objevují další prodejci, kteří vám nákup dálniční známky nabízejí. Před takovým nákupem ale varuje společnost CENDIS, která má provoz elektronických dálničních známek na starosti.

Článek

Zástupci společnosti CENDIS varují, že při nákupu u neoficiálního prodejce motoristé riskují. Kromě nemožnosti dodatečných změn hrozí také vyšší cena známky. Tito distributoři sice většinou samotné elektronické dálniční známky nepředražují, ale účtují si k tomu často nemalé manipulační poplatky. Ty se pohybují od několika desítek až po několik stovek korun. Samotný prodej pak sami realizují přes oficiální e-shop a například u cizinců používají velmi nepříznivé kurzy při platbě v eurech.

„Bez ohledu na to, kde a jak si koupím elektronickou dálniční známku, vždy musím dostat potvrzení o úhradě. Jeho součástí je tzv. autorizační kód, který slouží ke správě známky. Mohu si tak třeba změnit příslušnou SPZ nebo zkontrolovat či upravit datum platnosti známky před jejím nabytím,“ vysvětluje mluvčí státního podniku CENDIS Martin Opatrný.

Zástupci společnosti také upozorňují, že pokud někdo prodává dálniční známku za jinou cenu, než je ta oficiální, porušuje tím zákon. „Pokud někdo nakoupí dálniční známku mimo oficiální prodejní místa, se kterými je uzavřena smlouva, nemůžeme mu bohužel pomoci s řešením případných reklamací či jiných problémů. Důrazně tedy doporučujeme si před samotným nákupem ověřit celkovou cenu,“ doplňuje Opatrný.

A jaká tedy jsou oficiální prodejní místa elektronických kupónů? Kromě webu eDalnice.cz, kde si můžete dálniční známku koupit z pohodlí domova, se jedná o samoobslužné kiosky umístěné v příhraničních oblastech a pak už jen pobočky České pošty a síť čerpacích stanic EuroOil. Pokud dálniční známku nakupujete kdekoliv jinde, jedná se o koupi od neoficiálního prodejce.

Kde jste si koupili elektronickou dálniční známku vy?
Na e-shopu
34,3 %
Na čerpací stanici EuroOil
7,8 %
Na České poště
12,7 %
U samoobslužného kiosku
4,9 %
Jinde
4,6 %
Dálniční známku ještě nemám
35,7 %
Celkem hlasovalo 937 čtenářů.

Reklama

Načítám