Hlavní obsah

Nalepovací dálniční známky definitivně končí

Foto: Shutterstock / Hadrian

Na čelní sklo jsme dálniční známky lepili dlouhých 26 let, teď je tomu konec

S koncem ledna definitivně končí v Česku platnost nalepovacích dálničních známek. Od 1. února tak můžete využívat české dálnice již jen s platnou elektronickou známkou, kterou můžete zakoupit v e-shopu nebo na vybraných prodejních místech.

Článek

Nalepovací dálniční známky platily v Česku přesně 26 let a 1 měsíc, v platnost vstoupily 1. ledna 1995. V prvních třech letech stály pro osobní automobil 400 korun, v roce 1998 se jejich cena zdvojnásobila na 800 korun. Na současných 1500 korun za rok se částka zvedla po dalších několika zdražováních v roce 2012. A stejná cena prozatím zůstává i po digitalizaci dálničních známek.

Foto: edalnice.cz

Ceny za dálničních známek se pro rok 2021 nemění, jejich podoba však ano

Od pondělí 1. února byste neměli vjíždět na placené úseky bez zakoupené elektronické dálniční známky. Tu můžete pořídit buď na e-shopu www.edalnice.cz, nebo na vybraných prodejních místech, jako jsou pobočky České pošty nebo čerpací stanice EuroOil. 80 % řidičů ale volí koupi na internetu a tu doporučujeme i my. Jak elektronickou dálniční známku v e-shopu pořídit, jsme pro vás sepsali zde.

Pokud chcete od začátku února využívat dálnice, měli byste si s nákupem dálniční známky raději pospíšit. Sice si ji můžete teoreticky koupit až v pondělí ráno na poslední chvíli (při platbě kartou můžete ihned po zaplacení vyjet), ovšem vzhledem k potížím, které provázely spuštění e-shopu na začátku prosince, nákup na poslední chvíli nedoporučujeme. Pokud totiž na stránky e-shopu přijde v jednu chvíli příliš velký počet návštěvníků, může se stránka přetížit, a nákup tak neuskutečníte.

Foto: edalnice.cz

Spuštění e-shopu na začátku prosince se příliš nevydařilo. Potíže mohou nastat i na začátku února

A riziko přetížení si uvědomuje i provozovatel e-shopu: „Milion unikátních uživatelů jednoho e-shopu v několika málo dnech je obrovská zátěž. Zároveň pokud si lidé kupují dálniční e-známku s platností ihned, vystavují se riziku. Pokud udělají chybu v zadání SPZ, již nelze opravit,“ varuje Martin Opatrný, mluvčí státního podniku CENDIS, který má elektronické dálniční známky na starosti.

A na co si dát při nákupu elektronické dálniční známky pozor?

  • Nové roční dálniční známky už neplatí kalendářní rok, ale libovolných 365 dní. Pokud tedy nepotřebuji známku hned od 1. února, kdy končí platnost starých ročních kuponů, mohu si známku koupit třeba až na jaře před prvním výjezdem na dálnici.
  • Bez ohledu na prodejní kanál (e-shop, pošty nebo EuroOil) je nejlepší kupovat známku s alespoň několikadenním předstihem, vyhnu se tak případným problémům se špatně zadanými údaji. Před začátkem platnosti lze totiž údaje jednou změnit.
  • Pokud chci platit bankovním převodem, nemohu nastavit platnost známky ihned, ale až pět dní od zadání úhrady (např. 11. února zadám příkaz k platbě, začátek známky nastavím od 18. února).
  • Jestliže nakupuji známku na pobočce České pošty nebo EuroOilu, musím si zadané údaje zkontrolovat přímo na místě. Opravit je mohu pouze do 15 minut na stejné pobočce, jinak už při okamžité platnosti nejsou změny možné.
  • Když si známku pořídím v e-shopu a nastavím její platnost ihned, nejsou možné úpravy SPZ. Musím ji proto zadat správně. Správně musím zadat i e-mailovou adresu, jinak mi nemůže přijít potvrzení o úhradě.
  • Změna SPZ u již platného kuponu je možná pouze při výměně SPZ na registru vozidel. K tomu je potřeba vyplnit formulář a dodat kopii technického průkazu, v němž je změna platnosti zaznamenána.

Jak už bylo výše řečeno, ceny známek se na letošní rok navzdory digitalizaci nemění. Za roční kupón pro osobní automobil tak zaplatíte 1 500 Kč, za měsíční známku 440 Kč a za známku na deset dní 310 Kč. Cenové zvýhodnění navíc čeká na majitele vozů s pohonem na zemní plyn nebo biometan – ti si mohou zakoupit známku za takzvanou „Eko cenu“.

Zcela oproštěna od placení dálničních poplatků jsou pak vozidla s pohonem na elektrickou energii, vodík nebo v kombinaci s jiným palivem (pokud hodnota CO2 nepřekročí 50 g/km), dále historická vozidla vybavená zvláštní registrační značkou, vozidla přepravující osoby, které jsou držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P, vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob, a dále také vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny se zhoubným nádorovým onemocněním nebo hemoblastózou.

Už máte pořízenou elektronickou dálniční známku?
Ano, kupoval(a) jsem ji s předstihem
48,2 %
Ne, pořídím si ji na poslední chvíli
38,6 %
Ne, kupovat si ji vůbec nebudu
13,2 %
Celkem hlasovalo 1729 čtenářů.

Reklama

Načítám