Hlavní obsah

Cena dálničních známek se zatím měnit nebude, podoba ale ano

Foto: Twitter/Ministerstvo dopravy

Nalepovacím dálničním známkám nejspíš brzy odzvoní, nahradí je elektronické

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetem proběhla zpráva, že ministerstvo dopravy na příští rok chystá zavedení elektronických dálničních známek a s tím i spojené jejich zdražení. Zdá se ale, že to nebude tak horké. Elektronických známek se dočkáme nejspíš nejdříve až v roce 2021 a do té doby se žádné zdražení nechystá.

Článek

Ačkoliv v některých médiích jste se na konci tohoto týdne mohli dočíst, že už příští rok bychom nemuseli na čelní okna svých aut lepit dálniční známky, ale kupovat je přes internet, nic takového se pro příští rok ve skutečnosti nechystá. Tyto články pak byly v průběhu pátku v tichosti upraveny.

A že se pro příští rok žádné změny nechystají, nám potvrdila i Lenka Rezková, tisková mluvčí ministerstva dopravy: „S elektronickými dálničními známkami, tedy tzv. videotollingem počítáme od roku 2021. Inspiraci jsme hledali v Rakousku, na Slovensku nebo Maďarsku, kde si už nemusejí řidiči lepit na sklo klasický kupón, ale stačí přes internet zaregistrovat registrační značku vozidla, zaplatit a jezdit. Stejně to bude i u nás, kdy bude možné skrze internet, aplikaci nebo v kamenné prodejně koupit elektronickou známku,“ uvedla a dodala, že kupovat tímto způsobem bude možné jak desetidenní, tak i měsíční a roční kupóny.

Neplánuje se ani avizované zdražení: „Samotná změna způsobu úhrady časového poplatku (přechod na videotolling) nemá vliv na výši časového poplatku. Limit jsme v zákoně obecně navýšili na 2 000 korun s ohledem na vývoj v dalších letech. Nejedná se nicméně přímo o zvýšení ročního poplatku, neboť konkrétní výši časového poplatku stanoví nařízením vláda,” vysvětluje Lenka Rezková.

Cena dálničních známek je, nehledě na inflaci i růst cen, stejná již od roku 2012. Roční kupon stojí 1 500 korun, měsíční 440 korun a desetidenní 310 korun. V současné době, kdy nové kilometry dálnic nepřibývají takovým tempem, jak bychom si asi všichni přáli, a komplikuje se i rekonstrukce klíčové dálnice D1, by bylo zvyšování poplatku za dálnice asi dost nepopulárním politickým krokem. A na ministerstvu dopravy si toho jsou velmi dobře vědomi: „Vůči řidičům by vzhledem k množství oprav na silnicích nebylo fér dálniční známku zdražovat,” uvedla pro Garáž.cz mluvčí ministerstva.

Preferujete elektronické dálniční známky před nalepovací klasikou?
Ano, současný způsob je již zastaralý
35,9 %
Ne, bude to jen stát další peníze
51,7 %
Je mi to jedno
12,4 %
Celkem hlasovalo 2187 čtenářů.

Reklama

Načítám