Hlavní obsah

Návod ke koupi elektronické dálniční známky

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia / edalnice.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Tak jsme se dočkali! Po dopoledních problémech si od dnešního dne, 1. prosince 2020, řidiči v Česku mohou koupit elektronickou dálniční známku. Papírové plakety od příštího roku definitivně zmizí, a proto je potřeba se naučit poplatek za dálnice nakupovat pohodlně a z pohodlí domova. A přesně od toho je tu náš článek!

Článek

Nebojte se, pořízení elektronické dálniční známky není vůbec nic složitého. Vše vyřídíte za několik málo minut na webu edalnice.cz. Nakupovat můžete samozřejmě jak z počítače, tak i z chytrého mobilního telefonu.

Hned na úvodní stránce webu si v prvním kroku vyberete druh dálniční známky podle toho, jestli chcete roční, 30denní nebo 10denní kupón. Po kliknutí na tlačítko „Koupit” u daného kupónu zadáte jednoduše na jedné stránce zemi registrace vozidla a SPZ vozu a dále pod tím začátek platnosti dálniční známky. Pokud chcete plaketu platit převodem, musíte zvolit začátek platnosti nejdříve za 5 dní.

Začátek platnosti můžete zvolit až na tři měsíce dopředu. Pokud tedy máte na čelním skle svého automobilu nalepenou plaketu pro rok 2020 a chcete hned zatepla koupi elektronické známky vyzkoušet, navolte si začátek platnosti známky na 1. února 2021. Do konce ledna vám totiž platí ještě ta letošní, a pokud byste si koupili známku ode dneška, zbytečně byste se ochudili o dva měsíce platnosti.

Hned pod zadáváním začátku platnosti plakety můžete zaškrtnutím volby uplatnit nárok na slevu v případě, že je vaše auto s pohonem na zemní plyn nebo biometan. Pak už nezbývá než zadat e-mailovou adresu, na kterou vám přijde potvrzení o zaplacení (doporučujeme zaškrtnout také možnost obdržet upozornění před vypršením platnosti), a váš nákup zaplatit, a to jednoduše platební kartou nebo převodem jako v jakémkoliv jiném e-shopu třeba s oblečením či elektronikou.

Foto: edalnice.cz

Web edalnice.cz je přehledný a nákup na něm je velmi jednoduchý

Pokud si s internetem příliš netykáte, nemusíte se obávat. Dálniční známku si můžete zakoupit také na vybraných obchodních místech, jako jsou čerpací stanice, pobočky České pošty nebo samoobslužné kiosky, které budou umístěny zejména v příhraničních oblastech.

Dobrou zprávou je, že ceny známek se na příští rok i přes digitalizaci nemění. Za roční kupón pro osobní automobil tak zaplatíte 1 500 Kč, za měsíční známku 440 Kč a za známku na deset dní 310 Kč. Cenové zvýhodnění navíc čeká, jak už bylo uvedeno výše, na majitele vozů s pohonem na zemní plyn nebo biometan.

Foto: edalnice.cz

Ceny za dálniční známky se pro rok 2021 nemění

Zcela oproštěna od placení dálničních poplatků jsou pak vozidla s pohonem na elektrickou energii, vodík nebo v kombinaci s jiným palivem (pokud hodnota CO2 nepřekročí 50 g/km), dále historická vozidla vybavená zvláštní registrační značkou, vozidla přepravující osoby, které jsou držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P, vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob, a dále také vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny se zhoubným nádorovým onemocněním nebo hemoblastózou.

Spuštění prodeje elektronických dálničních známek doprovázely 1. prosince potíže: „Právě pro Vás připravujeme nové funkce. Za okamžik bude vše hotovo. Zkuste to prosím za pár minut znovu," hlásil web od rána až zhruba do čtvrté hodiny odpolední. Elektronické plakety jste si tak mohli zakoupit až v pozdějším odpoledni. A to stále tu a tam s výpadky celého systému.

Foto: edalnice.cz

1. prosince nebylo ještě po velkou část dne možné novou známku koupit

Jak se vám líbí způsob prodeje nových elektronických známek?
Ano, líbí. Je to přehledné a pohodlné
30 %
Ne, nelíbí. Vůbec se v tom nevyznám
21,2 %
Nevím. Až čas ukáže, jak dobře je to vymyšlené
48,8 %
Celkem hlasovalo 15502 čtenářů.

Reklama