Hlavní obsah

Web k elektronickým vinětám nefunguje

Foto: Redakce Garáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Web ministerstva dopravy, na kterém by bylo možné si koupit novou elektronickou dálniční známku, nefunguje. Podle šéfa úřadu Karla Havlíčka (za ANO) systém při spuštění o půlnoci fungoval, poté bylo třeba jej odstavit, aby kvůli přetížení či cílenému útoku nespadl. Ministr poté na tiskové konferenci ještě jednou zmínil obavy před tím, že by chtěl e-shop někdo hacknout. Systém prý začne fungovat během dne.

Článek

„Chceme bránit stránky před potenciálním útokem a přetížením.“ „Není to neobvyklá věc, nikdy jsme neřekli, že od půlnoci bude všechno fungovat ve smyslu toho, že ostrý provoz nebude bez jakéhokoli přirozeného přerušení. Dnes to budeme postupně pouštět, během jednoho, dvou dnů to pustíme do plného provozu.“ Tak dnes na tiskové konferenci vysvětloval ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), proč nefunguje nový web Edalnice.cz, na kterém by bylo možné koupit elektronickou dálniční známku.

Šéf dopravy zároveň ještě jednou uvedl, že systém je nefunkční, protože mohou existovat skupiny, které by ho chtěly hacknout. Plné fungování stránek ministerstvo údajně dnes ani neplánovalo.

Elektronické dálniční známky budou platit od Nového roku. Ceny se nemění, elektronickou vinětu musí řidič při nákupu rovnou spárovat s poznávací značkou vozu, není tak třeba nic lepit na okno. Web Novinky.cz uvádí, že problémy hrozí, pokud při nákupu známky udělá řidič chybu. Pokud do systému zadá špatnou registrační značku (u viněty s okamžitým začátkem platnosti i platbou), nemůže už takovou značku změnit, ani nákup stornovat.

V současnosti už web edalnice.cz funguje. Jak si pořídit elektronickou dálniční známku si přečtete v našem návodu.

Reklama

Související témata:
Karel Havlíček
Načítám