Hlavní obsah

Konec odlepování! Elektronické dálniční známky se blíží

Foto: Jakub Deml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že klasickým nalepovacím kupónům brzy odzvoní, se již nějaký čas ví. Elektronické dálniční známky jsou budoucnost a Ministerstvo dopravy už ladí jen poslední detaily. My jsme se dnes mohli na vlastní oči přesvědčit o tom, jak nový systém bude vypadat.

Článek

Dobrá zpráva hned na začátek. Elektronické dálniční známky začnou s definitivní platností fungovat od 1. ledna 2021. Systém už je připravený a my jsme jako jedni z prvních měli možnost si prohlédnout, jak bude fungovat. Kromě většího pohodlí při nákupu přinese řidičům i další výhody.

Jednou z hlavních předností je bezesporu fakt, že elektronické dálniční známky si už nebudeme kupovat na kalendářní rok, ale na 365 dní. Pokud si tedy pořídíme dálniční známku na začátku května, bude nám platit do začátku května příštího roku. Konečně!

Kromě toho se zavedením elektronických dálničních známek značně usnadní jejich pořízení. Nákup proběhne jednoduše přes e-shop z počítače, tabletu či chytrého telefonu. Webová stránka pro nákup je přehledná a intuitivní, a tak nákup nezabere více než 3 minuty času. Navíc nás při nákupu systém automaticky vyzve k uvedení e-mailové adresy či mobilního telefonu, aby nám konec platnosti digitálního kupónu mohl včas připomenout. Pro technicky méně zdatné jedince bude možné ale elektronickou známku pořídit i v kamenných prodejnách a na vybraných čerpacích stanicích.

Kromě řidičů na elektronizaci dálničních známek vydělá i stát: „Pro stát znamená elektronická dálniční známka roční úsporu až 100 milionů korun za tisk, distribuci či znehodnocení známek,” uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Zakoupení elektronické dálniční známky je otázkou chvilky, web je jednoduchý a přehledný

Elektronickou dálniční známku nebudou potřebovat všechna vozidla. Od povinnosti platit budou osvobozena vozidla s pohonem na elektrickou energii, vodík nebo v kombinaci s jiným palivem (pokud hodnota CO2 nepřekročí 50 g/km), dále historická vozidla vybavená zvláštní registrační značkou, vozidla přepravující osoby, které jsou držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P, vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob, a dále také vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny se zhoubným nádorovým onemocněním nebo hemoblastosou. Slevu 500 Kč ročně pak budou mít vozidla jezdící na zemní plyn či biometan.

„O kontrolu se bude na zpoplatněných komunikacích v silničním provozu starat Policie ČR a Celní správa pomocí kamer umístěných ve vozidlech, případně na trojnožce vedle pozemní komunikace nebo na mýtných branách. Kamery budou snímat SPZ projíždějících vozidel, a tím se práce při dohledu výrazně zefektivní,“ vysvětlil během prezentace nového systému ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica. Do budoucna, přibližně od roku 2023, by se pak měly ke kontrole využívat i mýtné brány.

Foto: Jakub Deml

Jak bude systém fungovat v praxi, o tom jsme se během prezentace mohli přesvědčit na vlastní oči

S příchodem elektronických dálničních známek skončí provoz těch papírových. Od začátku roku 2021 tak již nebude možné koupit nalepovací známku. Na samotnou cenu dálniční známky by elektronizace neměla mít žádný vliv: „Žádné zdražení v této souvislosti opravdu nechystáme,” zdůrazňoval ministr dopravy Vladimír Kremlík. První elektronické dálniční známky si budou moci čeští řidiči zakoupit 90 dní před začátkem jejich platnosti.

Reklama

Načítám