Hlavní obsah

Pokuty a přestupky v dopravě

Foto: Jan Majurník

Tušíte, za co všechno můžete dostat pokutu? A co hrozí provozovateli vozidla, které má demontovaný filtr pevných částic? Prověřte si své znalosti v našem kvízu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme pro vás další kvíz připravený s Policií České republiky a tentokrát půjde o prověření vašich znalostí z oboru pokut a přestupků v dopravě. Zaměříme se však na méně profláknuté případy, o kterých pravděpodobně nečtete každý den. Tak co, vyznáte se v našem motoristicko-legislativním mumraji?

Článek

Tušíte, jestli můžete dostat pokutu za pomalou jízdu, jaký postih hrozí za provozování vozidla s demontovaným filtrem pevných částic nebo zdali přijdete o malý techničák, pokud máte na autě neschválené ráfky či pneumatiky? To vše a mnohem více vám prozradíme hravou formou, a to díky kvízu, na němž participoval plukovník Petr Dušek, vedoucí odboru služby dopravní policie Královéhradeckého kraje.

1. Lze dostat pokutu za pomalou jízdu?
Foto: Shutterstock/Konoplytska
2. Je proti předpisům mít u osobního automobilu do 3,5 tuny na jedné nápravě dvě stejné zimní pneumatiky a na druhé dvě stejné letní?
Foto: Jakub Misík
3. Může vám policie zadržet osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz) za to, že máte na autě ráfky či pneumatiky, které nejsou zapsány v technickém průkazu vozidla?
Foto: Jan Majurník
4. Jaké postihy hrozí řidiči a provozovateli vozidla za jízdu s autem s demontovaným filtrem pevných částic?
Foto: Shutterstock/Alraun
5. Hrozí těhotným ženám pokuta za jízdu bez bezpečnostního pásu?
Foto: Jan Majurník
6. Vadí legislativně jízda s poškozeným čelním sklem od např. kamínku? Tedy jen „tečka“?
Foto: Jan Červenka
7. Úmyslné ujíždění policii, pouze tento samotný úkon, je klasifikováno jako?
Foto: Jakub Deml
8. Kdo je zodpovědný za dopravní přestupek spáchaný nezletilým řidičem, který je držitelem platného řidičského průkazu?
Foto: Aixam
9. Úspěšně jste složili závěrečné zkoušky v autoškole na skupinu B, máte o tom potvrzení, ale příslušný úřad vám dosud nevydal váš úplně první řidičský průkaz v životě. Bude přestupkem řídit v této situaci běžné (nijak zvláštní) auto typu Škoda Fabia?
Foto: Michal Jirák
10. Jedete na jízdním kole a jste pod vlivem alkoholu (0,5 promile), policie vás zastaví a z tohoto činu usvědčí. Můžete přijít o řidičský průkaz?
Foto: Michal Jirák

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám