Hlavní obsah

Lada Niva 4 x 4 v ČR – všechny varianty, verze a české ceny

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Znáte všechny verze a varianty legendárního vozu Lada 4 x 4 Niva? Ne? Máme pro vás návod!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Off-roadový etalon z východu se jmenuje Lada 4 x 4 (dříve Niva) a v takřka nezměněné podobě sjíždí z výrobních linek ruského Avtovazu přes 40 let. Oficiálně se sem nové lady už nedovážejí, ovšem individuálními kanály na náš trh putují různé varianty a verze. Jak se v nich vyznat? Máme pro vás návod a české ceny.

Článek

Terénní krabice s nezničitelnou pověstí – to je Lada 4 x 4 (dříve Niva), která má v rodném listě zapsán výrobní závod společnosti Avtovaz ležící ve městě Togliatti. Téměř všechny odvozeniny a mutace prvopočátkově vycházejí z původní třídveřové verze a zpravidla sdílí většinu mechanických komponent, motory, techniku a podvozek.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Téměř všechny mutace Lady 4 x 4 vycházejí z třídveřové klasiky

Srdcem každé originální Lady 4 x 4 je osmiventilový zážehový čtyřválec s objemem 1,7 litru a výkonem 83 koní. Vůz dále nabídne stálý pohon všech čtyř kol s uzávěrkou mezinápravového diferenciálu, pětirychlostní manuální převodovku a také mechanicky ovládanou přídavnou redukční převodovku.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Lada Logo 2329 Urban je českým unikátem. Proč? Čtěte dál a dozvíte se více

Kabina vozu je typická svojí archaickou palubní deskou, přepínači ze Sovětského svazu a jednoduchým zpracováním. Ostatní varianty sdílí s předlohou většinu prvků v interiéru a liší se jen v detailech nebo výbavou. Zmapovali jsme pro vás všechny dostupné varianty na českém trhu a máme také základní ceny (včetně DPH) od akreditovaného dovozce pro EU.

Klasici

Matkou všech terénních krabic od Lady je klasická třídveřová varianta s kódovým označením 2121. Pro auto jsou typické hliníkové nárazníky a kulaté halogenové světlomety. V dnešní diodové době jde spíše o světelné bludičky s žárovkami typu H4, které samy o sobě svítí i v dálkovém režimu dost mizerně.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Lada Niva 4 x 4 ve verzi s litými koly

Podobně jako u starých bavoráků nebo žigulíků se kapota Nivy vyklápí směrem od řidiče a pod ní najdete kromě motoru také rezervní kolo a hever. Kliky bočních dveří jsou kovové, stejně jako zámky, proto každé zavření doprovází nezapomenutelný drnčivý zvuk. Kufr je vcelku malinký, protože nabídne objem pouhých 265 litrů, nicméně po sklopení zadních sedadel vzroste na 585 litrů.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Lada Niva je přes 40 let pořád stejná

Kabina nabídne čtyři místa k sezení, spartánský volant bez airbagu, odsazenou a věčně vibrující řadicí páku, jednoduché sedačky bez výraznějšího bočního vedení a elektricky ovládaná přední okna.

Při jízdě doprovází řidiče konstantní kovové pištění od převodovky. Tento hluk je spíše evergreenem, protože k Nivě patří už desítky let. Víte, proč tomu tak je? Na vině je konstrukce samotného převodového ústrojí, respektive použití ozubených kol s příčnými zuby.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Archaický interiér Lady 4 x 4

Lada 4 x 4 2121 se v Česku prodává, respektive v případě evropských verzí s COC listem doprodává v několika výbavách a verzích. Klasiku tedy můžete mít v základu, případně lepší kousek s litými koly nebo klimatizací. Neméně známou mutací je také Lada Taiga.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Dvoumístná Lada 4 x 4 LCV Pack

Jde o Ladu 4 x 4 určenou pro německý trh, která se liší dekoračními lištami, plastovým nadkolím a drobnými detaily. Vůz se dá koupit také s přívlastkem LCV Pack, což je dvoumístné provedení s pevnou dělící příčkou a dřevěnou podlahou nákladového prostoru s kotevními oky. Taková Niva je schválená v kategorii N1G (nákladní automobil s celkovou hmotností do 3,5 tuny) a vznikla kvůli daňovým odpočtům a zvýhodněním v různých zemích Evropy.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Zavazadelník třídveřové Lady Nivy nabídne objem 265 litrů

Ceník – 2121
LADA 4x4 2121335 000 Kč
LADA 4x4 LCV Pack319 000 Kč

Dlouháni

Druhou nejznámější variantou Lady 4 x 4 je pětidveřová odvozenina s krycím kódem 2131. Vůz se oproti klasice odlišuje délkou, párem dveří navíc, čalouněním a také konstrukcí sedadel.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Lada 2131 není jen autem pro lovce, ale i pro rodinu

Dlouhán nabídne prodloužený rozvor na 2 700 milimetrů, tím pádem poskytne cestujícím vzadu královský prostor. Výjimkou není ani vzdušný kufr s objemem 420 litrů, který se odjišťuje mechanicky, a to páčkou na podlaze vlevo u řidiče.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Prodloužená klasika nabídne královský prostor vzadu

Náročnější terénní dobyvatelé uvítají edici HardCross. Ta nabídne samosvorné diferenciály v obou nápravách nebo jen vzadu, terénní pneumatiky, litá kola, sadu pro zvýšení světlé výšky a další praktické věci pro objevování neprobádaných cest.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Lada 4 x 4 2131 ve verzi HardCross

Ceník – 2131
LADA 4x4 2131350 000 Kč
LADA 4x4 2131 HardCross420 000 Kč

Pracanti

Modifikací prošla také užitková mutace pětidveřové varianty 2131. Jde o karosovaný pick-up Lada Logo 2329. Auto vzniká v dílnách společnosti Super-Avto, a sice poměrně drastickým způsobem. Rusové jednoduše dárcovský model rozřežou, upraví, přidají výklopné dveře, rovné zadní sklo s mříží, nainstalují výplň korby, přišroubují osvětlení a volitelně namontují plastový odnímatelný hardtop.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Sériový pick-up Lada Logo 2329

Uvnitř má své místo nová stropnice a jiné typy sedadel. Po této operaci se z pětimístné rodinné Lady stane čtyřmístný dvoudveřový pick-up, který legálně uveze až 500 kilogramů nákladu.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Takhle vypadá takzvaná plná tovární výbava u modelu Logo 2329 HardCross

Úpravce však momentálně nemá od mateřského závodu karoserie na přestavbu, proto kompletně renovuje starší kusy. Jestli znovu naběhne výroba? To vůbec není jisté. Také Lada Logo 2329 jde koupit v úpravě HardCross.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Český unikát – Lada Logo 2329 Urban

Česko se může opět pochlubit jednou specialitkou – v dílnách nedaleko Hradce Králové vznikl jediný evropsky schválený prototyp modelu Lada Logo 2329 Urban.

Ceník – 2329
LADA Logo 2329350 000 Kč
LADA Logo 2329 Urban390 000 Kč
LADA Logo 2329 HardCross440 000 Kč

Měšťáci

Jak třídveřová, tak pětidveřová verze Lady 4 x 4 se prodává ve výbavě Urban. Městský kabát zahrnuje plastové nárazníky v barvě karoserie, litá kola, ergonomický volant, prošívané čalounění a bohatší standardní výbavu. Konkrétně jde o elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka, vyhřívaná přední sedadla nebo gumové koberečky. Varianty určené pro ruský trh, které se k nám individuálně dováží, nabídnou i továrně montovanou manuální klimatizaci.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Lada Niva do města? Existuje a jmenuje se Urban

Urbany sdílí totožnou techniku s původními předlohami – jsou jen o pár milimetrů kratší, mají menší přesah a zdobí je dekorační lišty 4 x 4 Urban. V České republice však převažuje prodej klasického typu.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Praktický městský off-road? To je Lada 2131 Urban

Chtěli byste pětidveřový Urban ve verzi HardCross? Ano, i tato verze se do ČR vozí. S jedním takovým autem jezdí zpěvák kapely Tři sestry František Moravec (Lou Fanánek Hagen).

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Nejvybavenější Lada do města a terénu? To je Lada 2131 Urban HardCross

Ceník – 2121 a 2131 Urban
LADA 4x4 2121 Urban360 000 Kč
LADA 4x4 2131 Urban380 000 Kč
LADA 4x4 2131 Urban HardCross450 000 Kč

Dělníci

V dílnách ruského závodu PSA Vis-Avto se rodí čtyři druhy pick-upů s polorámovou konstrukcí a ocelovým valníkem, který se za příplatek dodává také s laminátovou nástavbou. Pod číselným označením 23460 se ukrývá dvoumístná kabina, zatímco varianta 23461 nabídne pět míst k sezení.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Lada Niva 23460 se vyznačuje dvoumístnou karoserií

Oba modely můžete mít v provedení HardCross, které je továrně vybaveno do náročného terénu. Kabiny vozů Rusové standardně lakují v jednobarevných odstínech, nicméně na přání se vozí i modely zkrášlené kamuflážním nástřikem.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Model 23461 HardCross nabízí pět míst k sezení

Uvnitř jsou vozidla vybavena naprosto minimálně, kromě elektricky ovládaných předních oken a systému ABS tady sériově nic víc nehledejte.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Vůz můžete mít volitelně se zadní nástavbou a v kamufláži

Ceník – 23460 a 23461
VIS 23460425 000 Kč
VIS 23460 HardCross450 000 Kč
VIS 23461435 000 Kč
VIS 23461 HardCross460 000 Kč

Teréňáci

Zaměstnanci PSA Vis-Avto se nezabývají jen pracovními pick-upy, ale vyrábějí i druhou nejpopulárnější Nivu u nás. Tovární speciál se jmenuje Bronto 212140 a přináší bohatou výbavu už ve standardním provedení.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Bronto 212140 v maskovacím nástřiku

V základu přijede Bronto na 15palcových litých discích s pneumatikami o rozměru 235/75. V obou nápravách jsou samosvorné diferenciály, přičemž tuhá zadní náprava je navíc vyztužená kovovým plátem. V rámci výbavy nechybí ani zvýšené odpružení, blatníky rozšířené plastovými nebo gumovými nástavci a střešní nosiče.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Bronto 212140 Pickup vzniká v českých dilnách

Sériové auto nabídne standardně hliníkové nárazníky, nicméně dražší výbavový stupeň má plastové nárazníky a přední mlhovky. Barevnou paletu laků navíc doplňují různé druhy volitelných kamufláží. Interiér je vylepšen ergonomickým volantem z modelu Urban, předními vyhřívanými sedadly, manuální klimatizací, elektricky ovládanými okny i zrcátky s vyhříváním a gumovými koberečky.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Vylepšený interiér modelu Bronto

České zastoupení představilo také cenově dostupnější Bronto Active a modelovou řadu Bronto Pickup, která vzniká úpravou sériového auta. Na přestavbu se hojně využívá úhlová bruska, svářečka a hodně času v dílně. Výsledek však stojí za to, a i přes vysokou pořizovací cenu už pár kusů drásá evropské silnice.

Ceník – Bronto 212140
Bronto 212140 Active355 000 Kč
Bronto 212140425 000 Kč
Bronto 212140 Pickup575 000 Kč

Extrémisté

Pokud vám Bronto 212140 nepřijde dost drsné, umí úpravce Lady přitopit, a to modelem Marsh. Základ vozu tvoří žebřinový rám a portálové nápravy z vojenského modelu UAZ Hunter. Místo klasických kol jsou tu speciální disky s obřími nízkotlakými pneumatikami značky Avtoros, díky kterým monstrózní Niva plave.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Marsh se v Česku prodává jako Lada Niva Extreme Cross

Marsh neboli Lada Niva Extreme Cross se nabízí se všemi druhy karoserií na bázi Lady 4 x 4 a s různou příplatkovou výbavou, která čítá například přídavné nádrže nebo hledací reflektor. Obojživelník je homologovaný v národní kategorii Z, tudíž smí legálně na silnice s výjimkou dálnic, a to kvůli papírové maximální rychlosti 70 km/h.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Tento pětidveřový Marsh brázdí české silnice

Základní cena je na ruský výrobek šílená, nicméně v České republice už jezdí tři kousky – jeden pětidveřový a dva třídveřové.

Ceník – Marsh (Extreme Cross)
Marsh 3D (Extreme Cross)880 000 Kč

Moderňáci

Díky spolupráci automobilek Avtovaz a General Motors vznikají v Rusku modely Chevrolet Niva 2123. Auto využívá pohonnou jednotku, převodovku, zavěšení a stálý pohon všech kol z Lady 4 x 4. Drobných konstrukčních změn se dočkala přídavná redukční převodovka a některé komponenty podvozku.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Chevrolet Niva využívá prvky Lady 4 x 4

Karoserie naopak vyniká moderními tvary, projektorovými světlomety a pěti místy k sezení. Interiér nabídne více ergonomie a komfortní výbavu včetně satelitní navigace (u vyšších výbav). Svoji roli tu hraje také bezpečnost, protože některé varianty Chevrolet Nivy mají v základu dva airbagy.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Modernější interiér modelu Chevrolet Niva

Ceník – Chevrolet Niva
Chevrolet Niva360 000 Kč

Reklama

Načítám