Hlavní obsah

Hamilton vyrovnal Schumacherův rekord. Vydrží mu navěky?

Foto: Profimedia

Lewis Hamilton při poslední Velké ceně Německa

Když kdysi hrál na počítači hru GP2, používal při tom přezdívku „Schumi“. Teď vyrovnal jeho rekord v počtu vítězství v závodech Formule 1. A gesto Schumacherova syna, který Hamiltonovi předal tátovu přilbu, spolehlivě dostalo všechny fanoušky nové Formule 1, ale i zarputilé tvrďáky, kteří říkají, že už to dávno není ono.

Článek

Na ten okamžik čekal od začátku sezony. Věděl, že má vítězné auto, a tušil, že to přijde. Jistě, mohl udělat nějakou fatální chybu a všechno mohlo být jinak, to se ve Formuli 1 přece stává, ale to není jeho styl. Ať už si o Hamiltonovi myslíte cokoliv, tak s jedním musíte souhlasit, je to výborný jezdec.

Jedno si ujasněme hned. Nemám ho rád. Vadí mi jeho „politická“ angažovanost, vadí mi jeho populistické řeči a ze všeho nejvíc mám problém v jeho neautentickém „boji“ s rasismem. Ale pilot je to skvělý. Bez debat. Jeho kolegové ve stejném autě měli vždy stejnou šanci, ale dokázal ji využít jen Nico Rosberg a buďme upřímní, kdyby Hamiltona nepostihly technické problémy, mohlo být na konci roku 2016 všechno jinak. Těch titulů nemusel mít „jen“ šest, ale rovnou sedm. A tahle oslava se mohla konat už dřív…

Jenže na kdyby se ve Formuli 1 nehraje a Hamilton se dočkal teď o víkendu na Nürburgringu při Velké ceně Eifelu. Původně se tady nemělo vůbec závodit, ale letos je všechno jinak. Lewis Hamilton tedy oslavil svoje 91. vítězství v zemi, kde se zrodil šampion, jehož rekord dokázal vyrovnat. Stalo se to čtrnáct let poté, co Michael Schumacher vystoupil na nejvyšší stupínek při Velké ceně Číny v roce 2006.

„Nevím, co říct. Je to obrovská čest,“ soukal ze sebe viditelně dojatý pětatřicetiletý jezdec. „Jako kluk jsem jezdil na počítači, a používal přitom jeho jméno a jeho monopost. Když jsem viděl, jak formuli dominoval, nikdy by mě nenapadlo, že se jen přiblížím některému z jeho rekordů.“ Stalo se, Hamilton oslavil v Německu svoje 91. vítězství.

A nikdo snad nepochybuje o tom, že si letos dojede pro svůj sedmý titul, a tím vyrovná další Schumacherův rekord, vždyť na druhého Botase má náskok 69 bodů. „Šampionátu vládl tak strašně dlouho. Nikdo, ani já, si ještě před pár lety nedokázal představit, že by jeho rekordy padly,“ dodal pak Hamilton.

Celou tu dobu držel v ruce červenou helmu Michaela Schumachera, kterou mu věnoval jeho syn Nick, který by se mohl stát Hamiltonovým soupeřem již od příští sezony. Sám Schumi mu ji předat pochopitelně nemohl…

Jenže znamená překonání počtu vítězství a vyrovnání počtu titulů, že je Hamilton lepší řidič? „Nemyslím si. Schumacher bude pořád o krok před Hamiltonem,“ řekl k tomu dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso. „Pamatuji si na Michaela jako na jezdce s tím největším talentem. Lewis je velmi dobrý, nejlepší ze své generace, ale nevyhrál titul u McLarenu, když měl za týmového kolegu Jensona Buttona. A Nico Rosberg ho připravil o titul v Mercedesu. A tohle se Michaelovi nikdy nestalo – on prostě vítězil vždy, vždy byl ten nejlepší.“

Tohle se Lewisovi jistě špatně poslouchá. Nikdo mu nemůže upřít, že jako sportovec je mimořádný. Řídit současnou Formuli 1 je mimořádně fyzicky náročné, a i když mu v tom pomáhají inženýři a elektronika, tak jen to přetížení a rychlost samotná jsou dechberoucí, to si přiznejme.

Foto: Lewishamilton.com

Hamilton byl vždy chráněncem Rona Dennise, který ho pro Formuli 1 objevil a vychoval

„Michael a Lewis… Dva šampioni v různých obdobích. Těžko je srovnávat, stejně jako je těžké srovnávat Schumachera s Fangiem. Po technologické stránce to byla jiná éra a celkový vliv pilota na nasbíraná data byl větší. Naopak teď jezdec jen vyskočí z auta a inženýr mu ihned analyzuje chování auta v každé zatáčce, takže samotný pilot pak už toho nemá moc co říct,“ říká na otázku srovnání těch dvou bývalý šéf Ferrari a aktuální sportovní ředitel F1 Ross Brawn. „Oba jsou nesmírně talentovaní v tom, co s autem umí a jak dokážou vyždímat výkon ze sfér, kde se zdá, že už nic není.“

Když Hamilton na tiskové konferenci po závodě na Nürburgringu mluvil, přiznal, že „Jako všichni ostatní jsem jako kluk sledoval, jak Michael vyhrává všechny ty závody, ale ani na chvíli mě nenapadlo, že bych se mu někdy vyrovnal.” A pak dodal, že čím déle je ve Formuli 1, tím víc si podobných rekordů váží. „Lidé si vůbec neuvědomují, jak pro něj muselo být náročné vyhrát těch 91 závodů, být nejlepší každý týden, rok co rok a být fyzicky i psychicky v dokonalé formě. To, co dokázal, zejména ve Ferrari, bylo neuvěřitelné.” Neodpustil si i rýpnutí do stáje, která už dávno nedominuje tak jako dřív.

Foto: Profimedia

Jenže stejně jako měl Hamilton svoje sny a plány, když v roce 2007 debutoval v McLarenu vedle Alonsa, aby o rok později získal svůj první titul, tak je má i mladý Mick Schumacher, který tátovu helmu Hamiltonovi daroval a který před pár týdny řídil v Mugellu tátův vítězný monopost.

„Můj táta často říkával, že rekordy tu jsou proto, abychom je překonávali,“ vzpomínal 21letý Mick Schumacher v rozhovoru po závodě v Německu. „Každý cílí na překonání rekordu a Lewis odvedl skvělou, opravdu skvělou práci. Dlouhodobě se mu daří, je nejlepší. Jenže můj další cíl, který chci splnit, když se tedy dostanu do Formule 1, je tenhle rekord opět překonat!“

Jsem zvědav, jestli mu Hamilton tu přilbu jednou při podobné příležitosti vrátí. Moc bych to Mickovi přál.

Reklama

Načítám