Hlavní obsah

V roce 2021 se jméno Schumacher vrátí do Formule 1

Foto: Ferrari Academy

Mick Schumacher je členem Ferrari Academy už několik let. Na fotce s Kimim Raikkonenem

Berte to jako definitivní věc, v roce 2021 bude ve Formuli 1 jezdit Mick Schumacher, syn legendárního Michaela. Udělal pro to maximum nejen on, ale i lidé kolem něj, aktuálně vede šampionát F2. A co si budeme povídat, tohle jméno prostě táhne. Otázkou je jen to, v jakém ho uvidíme týmu.

Článek

V roce 2008 se v motokárách objevil talentovaný mladík Mick Betsch. Německý jezdec vyhrával jeden závod za druhým, měl nejen talent na ovládání auta, ale taky na závodní strategii. Jezdecky velmi rychle rostl a převyšoval svoje vrstevníky. Když v roce 2015 debutoval v německé ADAC Formuli 4 u týmu Van Amersfoort, jmenoval se už Mick Schumacher. „Mick závodil pod dívčím jménem svojí matky, nechtěli jsme, aby na něj byl vyvíjen zbytečný tlak a mediální pozornost,“ říká jeho manažer.

Jak se ale záhy ukázalo, Mick se se vším kolem závodění umí vypořádat velmi dobře.

O rok později přešel do týmu Prema Powerteam a v šampionátu obsadil 2. místo, druhý byl i v italské závodní sérii F4. Od roku 2017 jezdil evropskou F3 a po zisku titulu přestoupil do šampionátu Formule 2. A i když se mu zpočátku nedařilo, tak pořád opakoval, že se musí zlepšit on i auto a že výsledky přijdou. Měl pravdu – aktuálně celý šampionát s náskokem vede.

Syn sedminásobného mistra světa má velmi dobře nakročeno, do konce šampionátu světa Formule 2 sice zbývá šest závodů, ale málokdo pochybuje, že by si pódium nechal proklouznout mezi prsty. „Pořád se zlepšuje, křivka jeho jezdeckých pokroků jde stabilně nahoru,“ hodnotí jeho výkony jeho strýc a bývalý závodník F1 Ralf Schumacher. „Neumím si představit, že by po něm nesáhl některý z týmů Formule 1. Vždy jsem říkal, že musí být mezi třemi nejrychlejšími, on teď průběžně vede. Rozhodně na to má, vždy patří k nejrychlejším.“

dostává nejen prvotřídní podpory v přípravě fyzické i mentální, ale taky má zametenou cestičku hned do dvou týmů F1. Haas a Alfa Romeo totiž berou od Ferrari motory a stáje spolu úzce spolupracují. Haas by nějakou čerstvou krev nutně potřeboval a Alfa Romeo není úplně spokojená s tím, co předvádí Antonio Giovinazzi.

„Byl na druhém místě ve Formuli 4 a vyhrál Formuli 3. Nyní vede F2. Už několik let a v několika třídách předvádí výborné výkony a opakovaně dokazuje, že je jedním z nejlepších. Má tady snad někdo důvod pochybovat o jeho talentu?“ ptal se šéf Ferrari Mattia Binotto při poslední velké ceně v Mugelu, kde mladý Schumacher řídil monopost, se kterým kdysi jezdil jeho otec.

„Jeho úkolem bylo jezdit F2 a zlepšovat se. A přesně to dělá. Brzy si spolu sedneme a pobavíme se o tom, jak bude vypadat jeho příští sezona,“ naznačil Binotto fakt, že se Scuderia připravuje na Mickův postup do Formule 1 v roce 2021. „Je ale zatím předčasné se bavit o týmu, přece jen je to dlouhá doba.“

Jedno je jisté. Jméno Schumacher se do Formule 1 zase vrátí. Muselo by se stát něco hodně dramatického, aby to dopadlo jinak. A nejen Binotto by byl určitě nadšený, kdyby bylo slavné jméno opět spjato s Ferrari. Všichni fanoušci téhle legendární stáje si totiž pamatují, že když přišel Michael do Ferrari, bylo to všechno, jen ne vítězný tým. Ale on a Jean Todt to dokázali změnit. Bude se historie opakovat?

Reklama

Související témata:
Načítám