Hlavní obsah

Do kin míří Enzo Ferrari! A nebude na to sám

Foto: STXfilms

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobiloví fanoušci si často stěžují, že se pro ně netočí žádné dobré filmy. Ale v poslední době se zdá, se že blýská na lepší časy! Na plátna se totiž chystá hned několik snímků, které stojí za vaši pozornost.

Článek

Zelené Porsche 911 ladně klouzající malebnou krajinou a spícím městem za zvuků klidné hudby, postupně ožívající okruh, rostoucí napětí s blížícím se startem, bušení srdce, padající vlajka a START! Po krátkém náladovém intru následuje skoro hodina zběsilého závodění, dramatických situací a divokých manévrů podbarvených řevem motorů, kterou proletíte na plný plyn se zaťatými klouby a rozšířenými zorničkami, i když jen sedíte v křesle v obýváku.

Film Le Mans z roku 1971 je naprosto ojedinělá záležitost, kterou mnoho filmových fanoušků neocení – není v něm moc dialogů, děj by se vešel do pár vět a všude jsou samá auta. Není divu, tenhle film totiž vznikl z čiré posedlosti auty. Steve McQueen byl blázen do závodění a nic víc než čtyřiadvacetihodinovka na okruhu Le Sarthe prostě není.

Sám chtěl závod jet, a přitom vše natáčet, pojišťovací společnosti však byly celkem pochopitelně proti. Proto se týden po závodě sešel s nejlepšími závodními piloty světa (jako třeba Masten Gregory, Jacky Ickx, Richard Attwood, Gérard Larrousse, Derek Bell, Jürgen Barth a desítky dalších) a udělali si party se závoďáky a kamerami. Výsledek je strhující! Nic podobného už nikdy nikdo nenatočí…

Foto: Solar Productions

Nic zajímavého, jen Steve McQueen vyvalený na sluníčku u Porsche 917K vysvětlující režiséru Katzinovi, jak má natočit jeho film

Ale to neznamená, že by měl automobilový fanoušek v kině strádat, protože poslední roky ukazují, že svět rychlých kol dokáže vyprávět příběhy, které mají co říci všem – nejen benzinovým hlavám. První vlaštovkou byl už skoro před deseti lety film Rivalové režírovaný Ronem Howardem. James Hunt a Niki Lauda si to v precizně natočeném snímku rozdali o titul mistra světa v jednom z nejdramatičtějších ročníků F1. A davy diváků šílely!

To otevřelo dveře Jamesi Mangoldovi, který zdokumentoval vyhrocený spor mezi Henry Fordem II. a Enzem Ferrari, který se rozhodl na Le Mans roku 1966 – Fordy GT40 od Carrolla Shelbyho tam roznesly na kopytech Ferrari 330.

V mezičase se také objevila řada dokumentů, ať už o bájném Ayrtonu Sennovi, Maestru Fangiovi, Johnu Deloreanovi nebo o legendárním Michaelu Schumacherovi. A zdá se, že tím zdaleka nekončíme!

Již příští rok totiž vtrhne do kin životopisný snímek o samotném Enzu Ferrarim, člověku posedlém rychlostí a závoděním, který bude rozhodně stát za to. Michael Mann je zárukou kvality, navíc jde o srdeční projekt – film o Enzovi se snaží natočit již dvacet let!

Foto: STXfilms

Pro roli Enza byl zvažován Christian Bale nebo Hugh Jackman, ale nakonec ji získal Adam Driver a vypadá hodně uvěřitelně

Ještě předtím – vlastně již za pár dní – si odbude premiéru odkládaný snímek o jeho největším rivalovi Ferrucciu Lamborghinim, jenž se rozhodl automobilku Ferrari porazit v jejich vlastní hře.

Do médií také prosákla informace, že hollywoodská hvězda Brad Pitt, sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton, zkušený producent Jerry Bruckheimer a talentovaný režisér Joseph Kosinski spolu chystají velkofilm o Formuli 1. Zkrátka o automobilovou podívanou nebude nouze.

Tahle přehlídka skvělých kinematografických počinů dokazuje, že filmy z automobilového prostředí nemusí být jen akční slátaniny typu Rychle a zběsile nebo Need For Speed. Automobilový svět má co říci, jeho historie je plná neuvěřitelných, fascinujících a strhujících příběhů – ne pouze o autech, ale především o lidech kolem nich. Příběhů o odvaze a odhodlání, vášni až obsesi, příběhy o lásce k tomu, co dělají, příběhy o snech, které se mohou splnit, příběhy o posedlosti, která vás může vynést až na samotný vrchol… nebo připravit o život. A tyhle příběhy se musí líbit všem, ne jen těm, kterým v žilách koluje místo krve benzin.

Vítězství Stirlinga Mosse na Mille Miglia, bohémský život prvních Bentley Boys, vražedný souboj Caraccioly a Rosemeyera nebo životní příběh Elišky Junkové – který automobilový příběh byste chtěli vidět zfilmovaný vy? Napište nám do komentářů!

Reklama

Načítám