Hlavní obsah

Jacky Ickx slaví výročí a Porsche pro něj má nádherný dárek

Foto: Porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jacky Ickx je bezesporu obrovskou belgickou závodní legendou, která uměla jezdit rychle kdekoliv a s čímkoliv. Vyhrál slavnou čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans i náročnou pouštní Rally Paříž-Dakar. Jeho jméno je spjaté i s automobilkou Porsche, která mu nyní vzdává krásnou poctu.

Článek

Má nevyslovitelné jméno, u kterého si navíc nikdo nepamatuje, jak se správně píše. Přesto ale Jacky Ickxe zná každý, protože byl rychlý a uměl vyhrávat. Například ve Formuli 1 slavil mnoho výher a dvakrát se stal vicemistrem světa, jednou s Brabhamem a podruhé se slavným Ferrari. Ještě lépe se mu dařilo ve vytrvalostních závodech. Hned šestkrát vyhrál Le Mans a jednou se radoval i u protinožců na Bathurstu. Rychlost mu ale nebyla cizí ani tehdy, když sjel z asfaltu do terénu. Na slavné vytrvalostní rally z Paříže do Dakaru byl dvakrát druhý (s Porsche 959 a s Peugeotem 405 T16, kdy o výhře Ari Vatanena rozhodla náhoda), ale ještě před tím vyhrál sošku slavného Beduina za rok 1983 s Mercedesem 280 GE.

Jeho jméno je ale hodně spjaté právě s automobilkou Porsche. A tak mu stuttgartská automobilka příští rok, kdy 1. ledna oslaví 75 let, vzdá krásnou poctu. Pod jeho jménem se prodá 75 aut speciální edice modelu 911 Carrera 4S. Edice ponese jméno Belgian Legend a pochopitelně bude znát, že jde o limitku. Zvenčí dostanou vyšperkované vozy Carrera speciální modrý odstín X Blue, který se shoduje s barvou Jackyho helmy. Unikátní jsou i speciální kola s bílým proužkem. Na B-sloupku je malá belgická vlaječka (kolik lidí si ji kvůli barvám bude asi plést s německou?) a stylizovaný podpis Ickxe. Ten najdete i v interiéru na loketní opěrce a sedadlech čalouněných kůží v odstínu Pebble Grey. Jackyho autogram je i na obalu klíčku.

Foto: Porsche

Znaky speciální edice jsou velmi decentní a vkusné

Ještě lepší je, že ke každému autu dostane majitel fotoalbum a dopis podepsaný skutečným Jacky Ickxem. A pokud by vás trápilo, že kvůli takovému autu strávíte hodně času v práci, může vám stůl v kanceláři zdobit miniaturní model Porsche ve stejném provedení a s pořadovým číslem.

Mechanicky pořád totéž

Mechanicky budou unikátní vozy v rámci zmiňované edice beze změn. To znamená, že v zádi jim tluče třílitrový boxer se dvěma turby, který má výkon 450 koní. Co se týká převodovky, mohou si zákazníci vybrat, zda chtějí automat nebo manuál. Právě ten by prý preferoval i hvězdný oslavenec. Zatím ale není známo nic o tom, zda on sám nakonec bude jeden z vozů této památné edice vlastnit také. Bylo by to pro něj ale jistě výborné umocnění už tak parádního dárku k narozeninám.

My ostatní se musíme spokojit s případným prostým nákupem. Cena byla stanovena cíleně na krásně nekulatých 199 911 euro, což dělá v přepočtu přes 5 milionů korun. Cena je ekvivalentem ceny modelu 959 (s tím je právě spjat Ickxův start na Dakaru) v dolarech. Objednávky už nyní bere belgické zastoupení značky, protože právě tamní zákazníci asi budou mít největší zájem.

Reklama

Načítám