Hlavní obsah

Do kin míří film o zakladateli značky DeLorean

Foto: imdb.com

Alec Baldwin jako John DeLorean

Filmů, které by se věnovaly automobilové tématice, není nikdy dost, a tak máme radost, že se snad ještě letos dočkáme snímku, který zachycuje velmi zajímavou historii značky DeLorean a jejího zakladatele Johna DeLorean. A jak už to tak v životě bývá, ani film nebude jen o autech, ale i o životě, podnikání a začátcích i koncích.

Článek

Že vám pojem DeLorean něco říká, ale nejste si jisti, co to je? Pomůžeme vám, abyste se rovzpomenuli. Stačí k tomu jen název úžasné filmové trilogie Návrat do budoucnosti. Už vám jistě svítá. Když v roce 1985 do kin vstoupil první díl, zaujal skvělým a vtipným námětem, dobrým obsazením, ale hlavně speciálním autem, s nímž se ve filmu dalo cestovat časem. Šlo o DeLorean DMC-12, který se právě díky filmu nesmazatelně zapsal do paměti automobilových nadšenců. Ostatně, je to smutné, ale myslíme si, že nebýt toho filmu, DMC-12 by možná bylo zcela zapomenuto.

A to by byla věčná škoda, protože i jeho vznik je velmi zajímavý. John DeLorean totiž původně pracoval pro General Motors a na svém kontě má třeba vznik dnes už legendárního Pontiacu GTO. Byl to právě John, který GM přesvědčil, že GTO je dobrý nápad a ne jen vyhazování peněz za model, který podle prvních odhadů před sebou neměl mít žádnou budoucnost. Brzy se ukázalo, že John měl pravdu, ale i přes tento úspěch se rozhodl v roce 1973 GM opustit a založit si vlastní značku s názvem DeLorean Motor Company. Plány měl opravdu velké, ale nakonec z nich vzešel právě jen model DMC-12, který se ovšem nesmazatelně zapsal do automobilové, ale i filmové historie.

Společnost DeLorean Motor Company rychle zjistila, že business s auty není levnou záležitostí a dostala se do finančních problémů. Z těch se John snažil dostat různými způsoby, ovšem ne všechny byly tak úplně legální. DeLorean potřeboval peníze rychle a potřeboval jich hodně. Bohužel ho nenapadlo nic lepšího než se zaplést s drogovými zločinci. V roce 1982 byl zatčen agenty FBI a obviněn z pašování kokainu a spolupráce s několika kokainovými dealery. John ale tehdy s úřady uzavřel dohodu o výměně informací za svobodu. Ven z vězení se nakonec sice opravdu dostal, ale jeho zatčení a obvinění měla fatální dopad na jeho společnost, která záhy zkrachovala.

A nebyly to jen drogy, s čím se John DeLorean zapletl. Měl se dostat i do ne úplně čistých politických kruhů, které se na konci značky podepsaly také. Navíc měl slabost pro krásné ženy, které, jak to tak bývá, stojí velké peníze. Jeho život byl náročný a rozhodně ne nudný, o čemž se diváky bude snažit přesvědčit Alec Baldwin v roli Johna DeLoreana. Vedle něj na plátně uvidíme i další hvězdy jako Joshe Charlese, Deana Winterse nebo krásnou Morenu Baccarin. Premiéra filmu by měla být ještě letos.

Reklama

Související témata:
Načítám